Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_6_ФА.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
79.87 Кб
Скачать

Тема 6. Оперативний облік платежів та звітність про їх надходження

  1. Необхідність та організація оперативного обліку податків і зборів. Автоматизація облікових робіт

  2. Особові рахунки платників податків та порядок їх побудови. Облік нарахованих платежів

  3. Звітність податкових органів про надходження платежів

  4. Порядок ведення органами Пенсійного фонду України обліку надходження єдиного соціального внеску (самостійне вивчення)

  1. Необхідність та організація оперативного обліку податків і зборів. Автоматизація облікових робіт

Згідно з нормами податкового законодавства, зокрема ст. 16 Податкового кодексу України, платники податків зобов’язані сплачувати податки і збори у визначені строки та розмірах. В свою чергу для забезпечення контролю повноти та своєчасності розрахунків платників за податковими зобов’язаннями органи податкової служби ведуть оперативний облік платежів.

Необхідність та організація оперативного обліку податків і зборів зумовлена необхідністю знання суми доходів бюджету на конкретну дату та потребою визначення законослухняності платника, акуратності виконання ним своїх обов’язків перед державою. Крім того, дані обліку є умовою прогнозування податкових надходжень до бюджету у майбутньому, прийняття обґрунтованих рішень щодо запровадження заходів та використання важелів державного регулювання економіки.

Основними цілями оперативного обліку податкових зобов’язань в органах державної податкової служби є:

  • збір даних про платежі конкретного платника для підвищення ефективності проведення податкових перевірок платника;

  • збір даних для аналізу й прогнозування податкових надходжень і податкової заборгованості;

  • контроль за своєчасною та повною сплатою податкових зобов’язань платників податків.

Оперативний облік здійснюється працівниками підрозділу адміністрування облікових показників та звітності органу державної податкової служби у відповідності з порядком встановленим Інструкцією «Про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного обліку платежів до бюджету, контроль за справлянням яких здійснюється органами державної податкової служби України», затвердженою Наказом ДПА України від 18.07.05р. №276.

Зазначеною інструкцією встановлюється порядок ведення органами державної податкової служби оперативного обліку податків і зборів (обов'язкових платежів), надходжень на погашення простроченої заборгованості за кредитами, залученими державою або під державні гарантії, та бюджетними позичками, а також сум штрафних (фінансових) санкцій та пені, що застосовуються до платників податків відповідно до чинного законодавства.

Облік, контроль і складання звітності щодо платежів, що надходять до бюджету, здійснюється органами державної податкової служби з використанням автоматизованої інформаційної системи «Облік податків і платежів» (далі – АІС), що забезпечує єдиний технологічний процес уведення, контролю інформації обробки документів.

Супроводження єдиного технологічного процесу комп'ютерної обробки документів щодо обліку платежів, що надходять до бюджету, здійснюється:

  • підрозділом обробки та ведення податкових документів;

  • підрозділами, що здійснюють розрахунок сум податкових зобов'язань та штрафних санкцій за їх наявності;

  • підрозділом адміністрування облікових показників та звітності;

  • підрозділом автоматизації процесів оподаткування (супроводження відповідного програмного забезпечення).

Усі інші підрозділи є користувачами обробленої та систематизованої інформації щодо обліку платежів, що надходять до бюджету.

Весь процес оперативного обліку податків, зборів, інших обов'язкових платежів та складання звітності можна умовно поділити на 3 стадії.

На першій стадії здійснюють ведення оперативного обліку та контролю платежів, складання і подання вищим органам звітності відповідної форми.

Основними завданнями обліку на першому етапі є:

1) відкриття карток особових рахунків платників за кожним видом платежів;

2) отримання документів, на підставі яких проводяться нарахування податків та інших платежів в картках особових рахунків;

3) відображення в особових рахунках платників інформації про нараховані, відстрочені, розстрочені та сплачені податкові зобов'язання, податковий борг та його погашення, переплати, відшкодування з бюджету тощо в розрізі платників податків та платежів;

4) підведення підсумків в особових рахунках платників, їх перевірка та закриття;

5) формування за даними особових рахунків зведеної інформації в спеціальних реєстрах;

6) складання і подання вищестоящим органам ДПС звітності про нарахування, надходження, податковий борг та переплату платежів до бюджету.

Цю роботу виконують державні податкові інспекції в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об'єднані державні податкові інспекції, а також на державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, державні податкові інспекції в містах з районним поділом (крім міст Києва та Севастополя) у разі, коли ці органи безпосередньо здійснюють контроль за платниками податків, зборів (обов'язкових платежів).

На другій стадії обліку відбувається обробка звітної інформації, яка формується в нижчестоящих податкових органах та передається до вищестоящих. Вищими податковими органами є державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, державні податкові інспекції в містах з районним поділом (крім міст Києва та Севастополя). На підставі інформації, що надходить від нижчих органів, формуються звітні дані, які призначені як для внутрішнього користування, так і для передачі до відділу Головного управління обліку і звітності ДПС України.

На третій стадії здійснюється прийом інформації від податкових органів в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, її обробка, формування звітної інформації відділом Головного управління обліку і звітності ДПС України.

Для організації обліку податків в податкових органах в ДПС України формується Перелік податків, зборів та інших обов’язкових платежів до бюджетів та державних цільових фондів, форма та склад якого доводиться до податкових органів в областях. Цей перелік базується на положеннях Бюджетної класифікації України за доходами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]