Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_6_ФА.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
79.87 Кб
Скачать
  1. Особові рахунки платників податків та порядок їх побудови. Облік нарахованих платежів

Облік податків та інших обов’язкових платежів ґрунтується на використанні особових рахунків платників. Вони відкриваються на кожний поточний рік кожному платнику за кожним видом платежу згідно з кодами бюджетної класифікації України за доходами.

Відкриття особових рахунків платників провадиться на початку року або з моменту взяття платника на облік (для новостворених суб’єктів господарювання). Однак, мають місце також випадки відкриття особових рахунків з моменту нарахування або сплати платежу (залежно від події, що сталася раніше). Це стосується платників, які своєчасно не стали на облік у податковій службі. Нові особові рахунки протягом року можуть бути також відкриті у випадку реорганізації платників (зміни назви чи організаційно-правової форми; об’єднання чи поділу).

Відкриття особових рахунків провадиться на підставі списків платників податків. Зазначені списки формуються автоматизовано на основі даних обліку платників. Всі картки особових рахунків також ведуться автоматизовано і, якщо вони стосуються підприємств, то мають безпосередній вихід до єдиного банку даних про платників податків – юридичних осіб та всіх його реєстрів.

Номери особових рахунків юридичних осіб повинні відповідати податковим номерам з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України. Номери особових рахунків фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності повинні відповідати податковим номерам з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

Форма особових рахунків визначається у відповідності з умова­ми та періодичністю надходження платежів (щомісячних, щоквар­тальних, з наявністю авансових внесків, з відшкодуванням, від конфіскації майна тощо). Облік платежів, за якими не передбачено подання платником податкової звітності (наприклад, державне ми­то), ведеться окремо у реєстрі надходжень та повернень.

Форма картки особового рахунку має дві сторони. На одній сто­роні указуються умови внесення платежу і дані про платника податків строки подання звітності, строки сплати податку, вид бюджету, код бюджетної класифікації), а також інформація про податкові зобо­в'язання, донараховані за результатами документальних перевірок.

Зворотна сторона картки відображає стан розрахунків з бюд­жетом. Тут зазначаються суми нарахованих, фактично сплачених, розстрочених податків, пені, штрафних санкцій, виводиться сальдо розрахунків (переплата або недоїмка). Облік надходжень здійсню­ється у порядку наставання граничних строків сплати узгоджених сум податкових зобов'язань. Всі вартісні операції в особових ра­хунках платників відображаються в гривнях та копійках.

Кожен особовий рахунок має вихід в Єдиний банк даних юри­дичних осіб, що дозволяє накопичувати і обробляти інформацію о платниках податків, включати дані з інших реєстрів: реєстру платників ПДВ, реєстру неприбуткових організацій, реєстру дого­ворів про спільну діяльність тощо.

Нарахуванню в особових рахунках платників підлягають:

  • податкові зобов'язання, які самостійно визначені платником;

  • податкові зобов'язання, які нараховані (зменшені, списані) органом державної податкової служби;

  • штрафні (фінансові) санкції, пеня;

  • відсотки за користування податковим кредитом.

Документами, на підставі яких здійснюється нарахування пла­тежів шляхом занесення інформації про податкові зобов'язання платника до бази даних, є:

а) за податковими зобов'язаннями, які самостійно визначаються платником – податкові декларації (розрахунки);

б) за податковими зобов'язаннями, розрахованими органом дер­жавної податкової служби:

  • податкове повідомлення (рішення), складене за актом доку­ментальної перевірки;

  • податкове повідомлення (рішення) про стягнення сум штраф­них санкцій за порушення граничних термінів сплати узгодженого податкового зобов'язання;

  • рішення про скасування або зміну раніше прийнятого рішен­ня про нарахування податкового зобов'язання внаслідок адмініст­ративного оскарження;

  • розрахунок суми податкового зобов'язання, якщо згідно з нормативно-правовими актами з питань оподаткування особою, відповідальною за нарахування окремого платежу, є податковий орган;

  • акт документальної перевірки з питань повноти нарахування, утримання та сплати прибуткового податку з громадян;

в) що надходять від судових органів: рішення суду про нараху­вання або скасування штрафних санкцій, донарахованих сум по­датків, раніше нарахованих сум податкового зобов'язання;

г) рішення про відстрочення або розстрочення сплати податкових зобов'язань, надані органами, які, згідно з чинним законодавством, мають право приймати такі рішення, або їх скасовува­ти;

д) що розпочинають, підтверджують або завершують процедуру адміністративного оскарження:

  • заява (скарга) платника податків про перегляд рішення кон­тролюючого органу;

  • рішення контролюючого органу про повне (часткове) задово­лення скарги платника;

  • рішення контролюючого органу, що не підлягає подальшому адміністративному оскарженню; повідомлення платника податків про судове оскарження рішень контролюючого органу;

є) що підтверджують податковий компроміс;

ж) що є підставою списання безнадійної заборгованості.

Рознесення даних з первинних документів про нарахування, зменшення, списання, відстрочення або розстрочення сплати сум податкових зобов'язань здійснюється у такому порядку.

Податкові декларації платників з відміткою про реєстрацію на­правляються до відділів приймання та обробки податкової звітності, де розносяться до електронної бази податкової звітності і формуються у електронні і паперові реєстри. Далі здійснюється автоматизоване занесення даних з реєстрів до карток особових ра­хунків платників.

На основі податкових зобов'язань, нарахованих податковим органом, заповнюються податкові повідомлення та реєструються в електронному реєстрі податкових повідомлень. Після закінчення процедури адміністративного оскарження узгоджені податкові зо­бов'язання з зазначенням терміну сплати вносяться то карток осо­бових рахунків платників податків.

На документах про нарахування ставиться дата проведення сум в особовому рахунку і підпис відповідальної особи.

Записи про суми фактичних надходжень до бюджету проводя­ться на підставі таких документів, отриманих від органів Держав­ного казначейства України:

  • виписок з особових рахунків у вигляді електронного реєстру розрахункових документів з додатками електронних копій пла­тіжних доручень на перерахування коштів з рахунку платника на рахунок бюджету;

  • звітів про виконання бюджету за доходами в електронному вигляді;

  • корінців прибуткових документів про прийом установами банків платежів до бюджету готівкою та інших.

Для закриття особового рахунку на останнє число грудня в ав­томатичному режимі підводяться підсумки нарахованих, зменше­них і повернених сум платежів, фінансових санкцій і пені. Якщо має місце недоїмка або переплата, не сплачена пеня тощо, то ці суми пе­реносяться в особовий рахунок наступного року. В іншому разі пе­реноситься нульове сальдо.

Як правило, погашення податкових зобов’язань відбувається внаслідок перерахування коштів з поточних рахунків в банківських установах на відповідні рахунки бюджетів та державних цільових фондів. Проте ряд платежів, особливо платниками – фізичними особами, здійснюється у готівковій формі через установи Ощадного банку і Державного комітету зв’язку України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]