Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РУХ I ЗДОРОВЯ.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
8.29 Mб
Скачать

3. Захворювання серця

Кожне третє захворювання у світі пов’язане із серцево-судинною системою. Куріння – один із найважливіших чинників ризику розвитку хвороб серцево-судинної системи. Ці захворювання стають причиною смерті понад мільйона людей щороку у країнах, що розвиваються. Вони щороку позбавляють життя 600 тисяч осіб у розвинутих країнах.

Паління тютюну приводить до прискореною серцебиття, підвищення артеріального тиску, збільшує ризик гіпертонічної хвороби, закупорений артерій, зумовлює серцеві напади й інфаркт.

4. Зморшки

Внаслідок паління тютюну швидко старіє шкіра, оскільки втрачаються протеїни, що надають шкірі еластичності, це позбавляє шкіру вітаміну А і сповільнює кровотік.

У курців шкіра суха, з багатьма зморшками губ і очей.

5. Виразка шлунка

Куріння зменшує стійкість організму до бактерій, які спричиняють виразку шлунка. Воно також порушує здатність шлунка нейтралізувати підвищену кислотність, що так сприяє розвитку виразки. Хворих на виразку шлунка, якщо вони курять, важко лікувати, у них часто бувають рецидиви захворювання.

6. Рак матки і викидні

У жінок, які курять зростає ризик раку матки, збільшується загроза безплідності, ускладнюється перебіг вагітності та пологів. Куріння тютюну під час вагітності призводить до народження дітей з малою масою тіла, стає подальшою причиною подальших негараздів зі здоров’ям.

Викидні спостерігаються у жінок-курців у два-три рази частіше, так само як і мертвонародження. Вони пов’язані з нестачею кисню і порушенням плацентарного кровообігу внаслідок впливу чадного газу і нікотину, що містяться в сигаретному димі.

Синдром раптової смерті дитини має зв’язок із курінням. До того ж куріння може знизити рівень естрогенів, передчасно настає менопауза.

7. Рак шкіри

Паління тютюну є причиною меланоми (іноді смертельної форми раку шкіри) і збільшує ризик померти від цього захворювання. Курці мають удвічі більшу ймовірність захворіти на рак шкіри.

8. Втрата слуху

Через куріння утворюються бляшки на стінках кровоносних судин, тому зменшується доступ до внутрішнього вуха, і курці можуть втратити слух раніше, ніж ті, хто не курить. Їм також більше загрожує втрата слуху спричинена вушними інфекціями чи гучними звуками. Курці втричі частіше, ніж ті, хто не курить, страждають від інфекцій середнього вуха, що ніж ті, хто не курить, страждають від інфекцій середнього вуха, що ускладнюється менінгітом, лицевим паралічем.

9. Руйнування зубів

Хімічні речовини, що потрапляють до ротової порожнини курця, спричиняють ранки слизової оболонки, пожовтіння й запалення зубів. У кірців у півтора рази більше шансів утратити зуби.

10. Емфізема

Окрім раку легень, куріння зумовлює емфізему, набряк і розриви альвеолярних мішечків, що зменшує здатність легень засвоювати кисень і виводити вуглекислий газ. У крайніх випадках трахеотомія дає можливість пацієнту дихати через отвір, прорізаний у трахеї. Хронічний бронхіт спричиняє болісний кашель, утворення гнійного мокротиння й утруднення дихання.

11. Остеопороз

Монооксид вуглецю, основна отрута вихлопного газу автомобіля і сигаретного диму, надходить у кров, зменшує кількість кисню в крові злісних курців на 15 %.

Внаслідок цього кістки курця мають неповноцінне кровопоста­чання, втрачають еластичність і легше ламаються.

12. Ушкодження сперми

Куріння може ушкодити сперму і ДНК, що, у свою чергу, може призвести до викидання плода в матері або уроджених вад дитини. Деякі дослідження виявили, що у чоловіків-курців підвищений ризик мати дитину, хвору на рак.

Куріння також зменшує кількість сперматозоїдів і порушує кровопостачання до пеніса, що може стати причиною імпотенції. Безплідність найчастіше спостерігається серед курців.

13. Жовті пальці

Смоли тютюнового диму нагромаджуються на пальцях і нігтях, надають їм жовто-коричневого забарвлення.

14. Псоріаз

У курців у два-три рази частіше виникає псоріаз – незаразне запальне захворювання шкіри, за якого виникає свербіж, червоні лускаті бляшки по всьому тілу.

15. Хвороба Бюргера

Це запалення вен, артерій і нервів у ногах, що обмежує кровопостачання. Якщо його не лікувати , то можлива гангрена, а отже ампутація ніг.

16. Рак

Понад 40 складових тютюнового диму вважають канцероген­ними. Курців у 22 рази більше ніж тих, хто не курить. Це великий ризик розвитку інших видів раку (рак носа виникає у два рази частіше, рак язика, ротової порожнини, слинних залоз і глотки – у шість-сім разів, горла, стравоходу – у вісім-десять разів частіше).