Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РУХ I ЗДОРОВЯ.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
8.29 Mб
Скачать

Семінарське (практичне) заняття № 4 Тема: Етіологія, ознаки, профілактика віл/сніДу

Мета заняття: дати студентам уявлення про ВІЛ-інфекцію/СНІД: етіо­ло­гію, розвиток захворювання, клінічні ознаки хвороби та заходи профілак­ти­ки.

Професійна спрямованість: сприяти цілісному формуванню в майбут­ніх фахівців відповідної безпечної поведінки, превентивних заходів та знань щодо проведення занять з питань запобігання ВІЛ/СНІДу в навчальних закладах.

Оснащення занять: тематичні таблиці, плакати, слайди, відеофільми, листівки (буклети), папір, фломастери, фліпчарт, дошка та крейда, презервативи, м’яч (можна паперовий), набір іграшок.

Метод: семінарське (практичне) заняття.

Місце: клас медичної підготовки.

Час: 8 годин (2 години – семінарське (практичне) заняття, 6 годин – самостійна робота).

П л а н з а н я т т я

Перевірка готовності студентів до заняття.

Тестовий контроль знань.

  1. Поширення ВІЛ/СНІДу в світі.

  2. Історична довідка.

  3. Шляхи та умови передачі ВІЛ.

  4. Перебіг та діагностика захворювання.

  5. Як захистити себе та інших?

Підведення підсумків заняття,

завдання для самостійної роботи й самопідготовки.

Методичні вказівки

Після перевірки присутніх, тестового контролю та опитування викладач, розкриваючи перше питання, наголошує, що ВІЛ/СНІД – одна із трагічних проблем, що виникли перед людством наприкінці ХХ століття. Справа не в тому, що Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) вже офіційно зареєстровано десятки мільйонів ВІЛ-інфікованих та десятки померлих, і не в тому, що день 1 грудня став Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом, а в тому, що ми, як і раніше, не хочемо усвідомлювати, що все це має безпосереднє відношення до кожного з нас.

ВООЗ переконана: щоб зупинити хворобу в найбідніших країнах, необхідно розробити програми фінансової та гуманітарної допомоги, припинити війни, вести роз’яснювальну роботу серед населення. Виконання цих простих рекомендацій, вважають експерти, дасть можливість якщо не перемогти, то значно зменшити непоправні наслідки хвороби.

Опрацьовуючи друге навчальне питання, студенти знайомляться з хронологією подій, пов’язаних із ВІЛ/СНІДом, починаючи з 1978 року і по теперішній час.

Викладач пояснює, що Україна визнана державою, яка найбільше за інші в Східній Європі потерпає від ВІЛ/СНІДу. В Україні зареєстровано десятки тисяч осіб, що мають статус ВІЛ+. Серед них майже 10% – діти. Це офіційна статистика, зареєстрована в Українському центрі профілактики та боротьби зі СНІДом МОЗ України. А міжнародні експерти вважають, що ВІЛ-позитивних у нас значно більше.

Сьогодні Україна вже стоїть на межі загальнонаціональної епідемії ВІЛ/СНІДу. Викликає занепокоєння той факт, що за останні п’ять років кількість випадків ВІЛ-інфекції в Україні зросла у 20 разів, і зараз, за оцінками фахівців, в Україні живуть близько 400 000 інфікованих осіб – майже 1% дорослого населення.

Опрацьовуючи третє питання, викладач дає завдання студентам дати відповідь на експрес-вікторину з вищевказаної тематики.