Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РУХ I ЗДОРОВЯ.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
8.29 Mб
Скачать

Дія алкоголю на організм

Часто деякі люди з гордістю відзначають у собі та в своїх товаришах підвищену стійкість до спиртного, вважаючи, що це пов’язано з фізичним здоров’ям.

А насправді підвищена стійкість до спиртного – перша ознака алкоголізму, що починається симптомом серйозного захворювання. Для алкоголіка що чарка, що стакан, що пляшка – все одно. Вже від чарки алкоголю він приходить у стан ейфорії – порушення, що тільки посилює його прагнення випити, наступні дози мало змінюють його зовнішній вигляд, хоч в організмі відбуваються помітні зміни.

Втрата контролю за кількістю випитого, непомірна жадібність до спиртного і супровідне неконтрольоване, нерідко цинічне поводження – стійкі ознаки алкоголізму. Різниця між епізодичним прийомом спиртного та пияцтвом полягає не тільки у кількості випитого за один раз, а й у психологічному ставленні.

Алкоголь шкідливо впливає на весь організм, передусім на центральну нервову систему, вражає внутрішні органи і серце, судини, печінку, нирки, шлунково-кишковий тракт, дихальну систему, порушує обмін речовин. Тривалість життя алкоголіків набагато скорочується.

Шляхи впливу алкоголю на організм людини

Алкогольні напої міцністю 8 – 12% збуджують секрецію шлунка, при цьому виділяється значна кількість шлункового соку з високим вмістом соляної кислоти і зниженням ферменту пепсину. Міцні алкогольні напої спочатку прискорюють проходження їжі з шлунка в тонку кишку, а потім пригнічують моторику і секрецію шлунка, збільшується виділення слизу, сповільнюється проходження їжі.

Спочатку повторні вживання спиртного ведуть до подразнення залозистого апарату шлунка з підвищенням секреції та кислотності. В частини осіб, які систематично вживають алкогольні напої, з’являється відрижка, печія, болі в ділянці шлунка. Під час сп’яніння виникає гострий гастрит, який згодом переростає в хронічний.

Часто в алкоголіків трапляється така хвороба, як цироз печінки. Внаслідок розростання сполучної тканини здавлюються печінкові вени, що призводить до підвищення венозного тиску у венах стравоходу і шлунка. При розриві вен, особливо стравоходу, виникають масивні кровотечі, часом смертельні. Алкогольний цироз печінки – хвороба невиліковна. Захворювання поступово прогресує. Через декілька років хворі вмирають за умови явищ печінкової недостатності та кровотеч.

Під впливом значних доз алкоголю погіршується функціонування нирок, збільшується вихід води з клітин, затримуються солі в тканинах.

У період запоїв виникають набряки на обличчі, руках, ногах, що тримаються 2–3 дні. Прийом алкоголю може спровокувати загострення хронічних станів.

Серцеві судини чутливо реагують щоразу, як тільки до організму потрапляє алкоголь, 60–120 г горілки прискорюють дихання і скорочення серця. При гострому сп’янінні обличчя червоніє, пульс прискорюється. Тиск крові то підвищується, то знижується.

При зловживанні спиртними напоями тонус судин знижується - вони схильні до спазмів. Унаслідок судинної недостатності погіршується кровопостачання мозку, нирок, серця. Гостре алкогольне сп’яніння у хворого на атеросклероз може спровокувати гостру коронарну недостатність. В осіб молодшого віку вживання алкоголю викликає стенокардію або інфаркт міокарда.

Токсично впливає на серце навіть пиво. У людей, які багато років його п’ють, серце стає „пивним". Це серце великих розмірів з ожирінням серцевого м’яза. Тонус периферичних судин при „пивному” серці падає, відзначається серцева слабкість.

Невеликі дози алкоголю через центральну нервову систему підсилюють акт дихання, збільшують споживання кисню. Коли вживають велику кількість спиртного, дихання пригнічується і може зовсім припинитися. Після кожного гострого сп’яніння легені переповнюються кров’ю. Спостерігається крововилив у легеневу тканину та вогнища запалення.

Серед захворювань легень у злісних п’яниць і алкоголіків найчастіше трапляється емфізема (розширення) легень, що проявляється задишкою і постійним кашлем з виділенням харкотиння.

Стан сп’яніння в момент зачаття може вкрай негативно позначитися на здоров’ї майбутньої дитини, тому що алкоголь небезпечний для статевих клітин. У дитини можуть бути як легкі порушення, так і важкі враження центральної нервової системи, органічні враження різноманітних органів, відставання в рості, розвитку, зменшення маси тіла.

Хворобливий стан, спричинений зловживанням спиртними напоями, називається алкогольною хворобою, алкоголізмом, хронічним алкоголізмом або алкогольною наркоманією.

У розвитку алкоголізму певну роль можуть відіграти нервово-психічні хвороби і тип вищої нервової діяльності. При хронічному алкоголізмі на відміну від побутового пияцтва виникає характерна змінена реакція організму людини на введення алкоголю. Наслідком хронічного алкоголізму можуть бути психопатії, деградація, різні алкогольні психози, соматичні та невралгічні порушення.

Крім поступового спустошення, деградації особи і вираженим недоумством, алкоголізм нерідко супроводжується різними психічними розладами, що часто набувають гострої форми. З гострих алкогольних психозів насамперед слід назвати білу гарячку – найпоширеніше з усіх психічних захворювань алкогольного походження. У п’яниці з’являється страх, безсоння, тремтіння рук, кошмари, галюцинації (бачить навколо комах, пацюків, чує погрози, удари). Не знаходячи виходу зі становища, що створюється, частина алкоголіків закінчує життя самогубством. Найчастіше біла гарячка виникає як результат багаторічного пияцтва при хронічному алкоголізмі в середній його стадії. Таким чином, алкоголізм – не звичка, а велика психічна, хронічна хвороба, яка поступово може перейти з початкової фази до критичної втрати контролю.

Всі особи, які перенесли алкогольні психози, повинні перебувати під наглядом лікарів наркологічного диспансеру і пройти відповідне антиалкогольне лікування.

Підсумовуючи вищесказане, до швидких наслідків впливу на організм відносять:

  • уповільнення реакції на зовнішні подразники;

  • послаблення координації;

  • зниження здатності ясно мислити;

  • погіршення пам’яті;

  • блювота;

  • подвоєння в очах;

  • затьмарення свідомості;

  • відсутність самоконтролю;

  • втрата свідомості;

  • кома;

  • смерть.

Відстрочені наслідки впливу алкоголю на організм:

  • провали в пам’яті;

  • погіршення травлення;

  • серцеві захворювання;

  • захворювання алкоголізмом;

  • цироз печінки;

  • пошкодження головного мозку;

  • пошкодження нервової системи;

  • пошкодження сечостатевої системи (провокує ниркову недостатність, знижує статевий потяг і статеву функцію);

  • підвищення ризику нещасних випадків (наприклад, при керуванні автомобілем у нетверезому стані);

  • скорочення тривалості життя;

  • вживання під час вагітності призводить до розвитку алкогольного синдрому плоду.

Зловживання алкоголем негативно впливає на людину і в соціальному плані:

  • змінюється ставлення до людей;

  • може призвести до розладу в сім’ї і викликати почуття озлоблення;

  • часто негативно позначається на виконуваній роботі та призводить до втрати роботи.