Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11класс.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
71.5 Кб
Скачать

Промисловий дизайн. Програма для 10—11 -х класів

30 Вересня 2008, 00:00

Промисловий дизайн. Програма для 10—11 -х класів

Промисловий дизайн - проектна діяльність, спрямована на створення цілісного, гармонійного предметно-технічного середовища, основною функцією якого є сприяння життєдіяльності людини.

Пояснювальна записка

Промисловий дизайн - проектна діяльність, спрямована на створення цілісного, гармонійного предметно-технічного середовища, основною функцією якого є сприяння життєдіяльності людини. Специфіка людської діяльності полягає у формуванні культурно споживчих властивостей предметів, які матеріалізуються у процесі виробництва і функціонують у процесі споживання. Якщо інженерія уособлює технічну логіку, то дизайн - людську сутність і гармонію. У створенні нових якостей промислових виробів дизайнер співпрацює з фахівцями гуманітарного і технічного профілів. Він є координатором єдності дій різних фахівців для вирішення проблем гармонізації взаємовпливу в системі "людина - техніка". Художнє проектування нерозривно поєднане з іншими видами мистецтв, які доповнюють або стимулюють процес сприйняття і його формотворення.

Мета навчальної програми "Промисловий дизайн": розкрити здібності учнів до художньо-технічної творчості, надати можливість відчути, усвідомити об'єктивні закономірності гармонійної організації природних явищ, об'єктів дизайну, творів інших мистецтв.

Процес художньо-технічного проектування - це унікальне поєднання естетичного сприйняття, художньо-образного та аналітично-логічного інженерного мислення, де об'єктом пізнання є:

- людина з її фізичними, психоемоційними, інтелектуальними здібностями; - природні явища, біоформи; - різні види мистецтв; - взаємодія людини з навколишнім середовищем; - техніка, технологія, інженерія.

За словами Альберті, "у всякому мистецтві і науці є природні витоки, закони, прийоми, засоби, з'ясувавши які і засвоївши, кожний дивовижним чином зуміє втілити свій задум". Сучасний дизайнер, керуючись почуттями і розумом, під час створення об'єкта промислового дизайну має усвідомлювати його вплив на людину та на довкілля.

Окрім соціально-економічних цілей, перед дизайнером постає кілька різноманітних завдань, серед яких необхідно визначити головні і другорядні. Головні завдання, що існують у дизайні, - це вимоги функціонального, художнього та конструктивного рівня. Таким чином, у процесі засвоєння навчальної програми учні мають змогу поглибити та розширити знання з різних напрямів людської діяльності, розвивати здібності з художньої, технічної творчості, навчитися мислити евристично, конструктивно, відчувати та розуміти твори мистецтва.

Згідно з програмою процес пізнання основ дизайнерської діяльності відбувається від інтуїтивного асоціативно-емоційного до аналітичного та раціонально-логічного рівня образного мислення. Аналізуючи свої відчуття та їх графічне, об'ємно-пластичне відображення, учень має змогу усвідомити витоки гармонійної організації художнього твору. Таким чином він набуває практичних навичок в організації площини, об'єму, уявного простору, а також необхідних початкових знань для художньо-предметної творчості.

Для кращого засвоєння навчального матеріалу протягом занять рекомендується ознайомлювати учнів зі зразками промислового дизайну, аналізуючи їх якості, проводити тематичні екскурсії, перегляд літератури та відеоматеріалу.

Отже, метою курсу є розкриття потенціалу творчих здібностей учня; усвідомлення ним закономірностей художньо-технічної творчості; ознайомлення з основними видами дизайнерської діяльності, а також з необхідними знаннями з історії дизайну, ергономіки, композиції, формотворення та інших дисциплін; набуття початкових професійних навичок з проектної графіки, креслення, макетування, моделювання, композиційної організації та методики художнього проектування для ефективної творчості.

Структура навчальної програми побудована від суб'єктивного, особистісного сприйняття через аналіз та узагальнення до об'єктивного та закономірного, тобто від інтуїтивного (чуттєвого) до аналітичного і раціонально-логічного мислення.

Наприклад, розділ II, тема І. Тест-завдання - це прояв інтуїтивності. Тема 2 - доповнення до теми 1 для зіставлення вербальних засобів спілкування і графічної мови дизайну, для відчуття та усвідомлення єдності знакових носіїв, а також розвитку асоціативно-образного мислення. Розділ III "Профорієнтація", як і інші додаткові теми, орієнтований на технічну творчість за вибором учителя та учнів. Розділи IV "Основи композиції у промисловому дизайні" та VI "Формотворення" є логічним продовженням попередніх тем, де закріплюються знання та навички структурного добору засобів виразності та їх організації на площині, об'ємі чи у просторовому полі.

Теми 10-го класу є підготовчим етапом до занять художньо-технічної творчості, запланованих в 11-му класі, де необхідно впроваджувати набуті знання, навички та професійно орієнтовані відчуття, наприклад: гармонію кольору, форм, пропорцій, масштабності, тектонічності тощо. Теми 11-го класу продовжують теми 10-го класу. Так наприклад тема другого розділу "Образно-візуальне мислення"

(практична робота "Проект побутового годинника") є продовженням розділу IV "Основи композиції у промисловому дизайні" (практична робота "Плин часу"). Ці теми демонструють зв'язок теоретичних основ композиції з проектним завданням. Усі практичні завдання курсу складені за схемою від простого до складного, де послідовно вирішуються різноманітні вимоги до об'єктів дизайну, наприклад: функціональна образність, ергономічна обґрунтованість, економічна доцільність тощо.

  1. Критеріями оцінювання практичних завдань можуть бути:

  2. Оригінальність ідеї.

  3. Функціонально-образна виразність теми, інформативність.

  4. Естетичне представлення (проектної графіки, креслень, надписів, макетів, моделей).

  5. Робота з програмою має бути професійно орієнтованою вже з перших тем і повинна проводитися послідовно згідно з тематичним планом для успішного засвоєння учнями теоретичних і практичних завдань.

Промисловий дизайн (технічна естетика)

Орієнтовний календарно-тематичний план занять з трудового навчання в 10-11 -х класах

Розділ. Тема

КІЛЬКІСТЬ годин

 

10-й КЛАС

 

 

1 семестр

 

 

І. Вступ

 

1

Дизайн як творчий метод художнього проектування промислових виробів

2

 

II. Тест-завдання

 

2

1. Тестування учнів для виявлення здібностей до художньо-творчої діяльності. Практична робота. Перше завдання. Друге завдання

2 14 14

3

2. Знакові носії засобів вербального спілкування та візуальні носії мови дизайну. Практична робота (тема за вибором)

2 11

 

III. Профорієнтація

 

4

Види та рівні професійної діяльності у сфері промислового дизайну. Практична робота. Екскурсії

2 11

 

IV. Основи композиції у промисловому дизайні

 

5

1. Композиція як засіб гармонійної організації предметного середовища

2

6

2. Види композиції в дизайні

1

7

3. Візуальні носії композиції

2

8

4. Композиційні засоби виразності

2

9

5. Категорії композиції. Основні закони композиції Практична робота. Тематична композиція на тему "Плин часу" (мажор). Об'ємно-просторова композиція (мінор)

2 14 16

10

6. Структура художнього мислення дизайнера

1

 

Тема за вибором

 

 

V. Комп'ютерна графіка

 

11

1. Використання нових інформаційних технологій для створення композицій

2

12

2. Пакети прикладних і графічних програм, їх можливості та відмінності. Практична робота. Створення простих метричних угруповань на площині. Створення ритмічної композиції. Створення статичної композиції. Створення динамічної композиції

4 6 8 8 8

 

II семестр

 

 

VI. Основи формотворення

 

13

1. Головні чинники, що впливають на форму. Практична робота. Вивчення пластичних та конструктивних властивостей паперу. Об'ємно-пластична візуалізація фрагмента музичного твору (мажор). Об'ємно-пластична візуалізація фрагмента музичного твору (мінор)

2 10 14 14

14

2. Біоніка і дизайн

2

15

3. Естетичні аспекти біоніки

2

 

Практична робота. Екскурсія

16

 

VII. Проектна графіка

 

16

1. Проектна графіка як засіб передачі інформації про уявні об'єкти, що знаходяться на стадії розробки

3

17

2. Засоби відтворення технічних зображень. Практична робота. Зображення геометричних об'ємів. Побудова конструктивних зображень предметів. Виконання технічного рисунка в кольорі

2 10 10 10

18

3. Технічний рисунок. Креслення. Практична робота. Виконання креслень промислових виробів в ортогональних проекціях. Наочне зображення промислових виробів в аксонометричних проекціях. Екскурсія

2 8 10

 

Тема за вибором

 

19

4. Колір у промисловому дизайні. Практична робота

3 12

 

Розділ. Тема

КІЛЬКІСТЬ годин

 

11-й КЛАС

 

 

1 семестр

 

 

І. Вступ

 

20

Повторення та закріплення теоретичного матеріалу з минулого навчального року

2

 

II. Методика художнього проектування

 

21

1. Методи художнього проектування

2

22

2. Образно-візуальне мислення. Практична робота. Проект побутового годинника. Образне асоціативно-емоційне відображення теми. Збір інформації з теми. Функціональний аналіз предмета. Ескізний пошук функціонально-образного рішення. Виконання пошукового макета. Виконання експозиційного макета, проектної графіки

1 4 4 2 4 4 20

 

// семестр

 

 

III. Ергономіка

 

23

1. Загальні відомості про ергономіку

2

24

2. Загальні ергономічні вимоги. Практична робота.

2

 

 

 

 

Ергономічний аналіз ручних інструментів. Ескізування ручного інструменту. Виконання креслень - ортогональні проекції. Виготовлення пошукових макетів. Виготовлення експозиційного макета. Екскурсія

4 6 4 8 12

 

Розділи IV, V - теми за вибором

 

 

IV. Шрифт як складова образно-знакової системи предметного середовища

 

25

1. Історичні умови виникнення писемності, будова різних типів шрифтових гарнітур

2

26

2. Образно-асоціативні характеристики шрифтових гарнітур. Практична робота. Відтворення складової характеристики шрифтових гарнітур типу "кирилиця". Накреслення літер типу "антиква"

2 8 8

 

V. Активізація творчого пошуку

 

27

Евристичні методи в проектній діяльності. Практична робота. Проект побутового предмета. Генерування ідей методом "мозковий штурм". Збір інформації з теми. Опрацювання ідеї та її обговорення

2 4 4 10

 

// семестр

 

 

VI. Модуль. Комбінаторика

 

28

1. Модуль та комбінаторні елементи у промисловому дизайні

3

29

2. Модуль та комбінаторика у природних аналогах. Практична робота. Проект дитячої комбінаторної іграшки. Збір інформації.,BR> Ескізування модульних елементів іграшки. Виготовлення модульних елементів у матеріалі. Виконання експозиційного макета

2 4 8 10 10

 

VII. Історія розвитку І становлення промислового дизайну

 

30

1. Особливості промислового дизайну в країнах світу - Схід, Західна Європа, Америка

5

31

2. Промисловий дизайн в Україні. Практична робота. Робота з інформаційними джерелами. Підготовка тематичної інаформації з історії дизайну. Оформлення фотоальбому на основі зібраних матеріалів

2 4 4 5

 

VIII. Менеджмент І маркетинг у дизайнерській діяльності

 

32

Поняття менеджменту у проектних колективах

2

33

2. Поняття маркетингу. Практична робота. Проект побутового світильника (раціонально-логічний образ). Виявлення споживчих потреб та ринків збуту. Вивчення функції світильника. Ескізування образного вирішення предмета. Виконання пошукового макета. Виконання експозиційного макета. Екскурсія. Перегляд і обговорення слайдів, відеофільму

3 2 2 6 10 10

 

IX. Дизайн предметних комплексів

 

34

Загальна характеристика предметних комплексів. Побудова ансамблю. Практична робота. Проект дитячого ігрового майданчика {раціонально-логічний образ). Ескізний пошук образного вирішення ігрових елементів майданчика. Пошук конструктивного та технологічного вирішення. Ергономічний аналіз ігрових елементів. Композиційне вирішення ігрового майданчика. Виконання пошукового макета. Виконання експозиційної проектної графіки

2 4 2 4 3 10 10

 

Тема за вибором

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]