Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Судова влада та здійснення правосуддя.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
38.11 Кб
Скачать

3.1 Принципи здійснення правосуддя в Україні

Принципи правосуддя - це загальні, керівні, вихідні положення, що визначають найбільш суттєві сторони даного виду державної правоохоронної діяльності. Специфіка положень, що іменуються принципами полягає в тому, що містяться в них правила є обов'язковими не лише для громадян, посадових осіб та органів, покликаних дотримуватися і виконувати закони, а й для законодавчих органів. Принципи правосуддя утворюють єдину систему. Вони єдині за своєю сутністю і призначенням. І хоча кожен принцип має своє власне утримання, всі принципи діють у нерозривному зв'язку один з одним - виконання одного принципу є проведення в життя іншого, а гарантії одного принципу діють як гарантії іншого і всієї системи принципів у цілому.

На додаток до основних принципів, які перераховані в розділі 2, можна додати ще й такі як:

Здійснення правосуддя виключно судами, іншими органами чи посадовими особами не допускається. Змінювати або скасовувати мають право тільки вищі судові інстанції.

Принцип національної мови судочинства - Судочинство в Україні здійснюється державною мовою. Згідно з Конституцією України національним є українська мова. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської та інших мов національних меншин України [19]. Особи, які не володіють або недостатньо володіють або недостатньо володіють державною мовою, мають право користуватися рідною мовою і послугами перекладача в судовому процесі. Національна мова судочинства та участі у справі перекладача гарантує рівність всіх учасників процесу незалежно від національності та й володіння тією чи іншою мовою. Це в кінцевому рахунку є важливою основою активної участі в процесі, дачі показань, і нарешті сприяє встановленню істинні. Особа, призначена перекладачем, попереджається про кримінальну відповідальність за завідомо неправильний переклад. Послуги перекладача (для обвинуваченого) є безкоштовними, що безумовно є гарантією дотримання судового розгляду, для осіб які не можуть оплатити працю перекладача.

Принцип колегіального та одноособового розгляду справ - Відповідно до закону, справи в судах першої інстанції розглядаються суддею одноособово, колегією суддів або суддею і народними засідателями, а у випадках, передбачених законом; також судом присяжних. Розгляд справ в апеляційному, касаційному порядку, здійснюється колегіально у складі трьох професійних сивій.

Презумпція невинності - один з найбільш важливих принципів, на яких має будуватися правова демократична держава. Цей принцип є важливою гарантією від необгрунтованого засудження особи. Вона виражається в обов'язковому доведенні посадовими особами, відповідальними за виробництво в справі, винності особи у вчиненні правопорушення, за яке воно притягується до відповідальності. Іншими словами особа невинно до тих пір, поки в судовому порядку не буде встановлене протилежне. Даний принцип притаманний як до кримінального, так і адміністративному процесу. Основні положення презумпції невинності регламентується Конституцією: "Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину.

Обвинувачення не може грунтуватися на доказах одержаних незаконним шляхом, а також на пропозиціях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

У разі скасування вироку суду як неправосудного держава відшкодовує матеріальну і моральну шкоду, завдану безпідставним засудженням "[20].

Принцип самостійності і незалежності суддів - У багатьох міжнародних актах, зокрема в Основних принципах незалежності судових органів, схвалених резолюціями Генеральної Асамблеї ООН від 29 листопада і 13 грудня 1985р., Зазначалося, що держави зобов'язані створити умови незалежного правосуддя для реалізації прав громадян на судовий захист [21]. Далі послідовно проголошується в ряді законодавчих актів України: Конституції України, Законі України про судоустрій, Законі України про Конституційний Суд, КПК, ЦПК, КУАП і ряді інших. Незалежність суддів означає їх незалежну процесуальну діяльність при здійсненні правосуддя, прийняття рішення без стороннього втручання.

Питання забезпечення вільного доступу до суду закріплений у Ст.6 Європейської конвенції про захист прав людини; аналогічне право проголошено декларацією прав людини Ст.10, Міжнародний пакт про громадянські та політичні права ст.14. Сьогодні для Україні актуальні такі аспекти цього принципу, як забезпечення достатньою кількістю судів, надання безкоштовної кваліфікованої допомоги для незахищеного населення [22].

Важливою гарантією є гласність судового процесу [23]. У той же час можливість проведення закритих судових засідань передбачено законом. У Ст.20 КПК передбачені такі винятки як інтереси охорони державної таємниці, розгляд справ про злочин досконалими особами не досягли 16 років та ін, з метою нерозголошення інтимної сторони життя особистості, які йдуть учасниками у справі, а також забезпечення таємниці усиновлення. У цивільних справах - комерційні і банківські таємниці.