Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вертикальне планування земляного майданчика2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
204.29 Кб
Скачать

4. Технологія виконання будівельних процесів

Будівельні роботи по влаштуванню спланованого майданчика у заданому місці починаються із винесення в натуру осей майданчика і місця розташування котловану. Для цього 2 столярі і геодезист використовуючи нівелір, землемірну стрічку, дерев’яні кілки, кувалду закріплюють на відведеній площі проектований майданчик і котлован. Кути майданчика закріплюють на території кілками, а для котловану влаштовують обноски. Далі геодезист при допомозі рейочника встановлює на кутових кілках майданчика проектні відмітки землі використовуючи відмітку початкового реперу, встановленого геодезистами при виконанні геодезичних робіт.

Наступна операція полягає в тому, що при необхідності влаштовується (планується) тимчасова грунтова дорога для вивезення лишнього грунту із котловану

Зрізка рослинного шару виконується бульдозером у першу чергу на місці влаштування котловану для можливості початку роботи екскаватора, а далі по усій площі майданчика. Рослинний шар кагоується за межами проектного майданчика з подальшим вивозом у зазначені місця або поверненню на майданчик після проведення планувальних робіт.

Роботи п зрізці території майданчика поза зоною котловану скрепером і розробка котлована екскаватором ведеться паралельно, причому грунт із котловану у кількості 50% від загального об’єму виробітки вивозиться у відведені для цього місця. Після вивезення лишнього грунту з котловану екскаватор працює на відвал грунту, який скрепером переміщається у зону насипу. У місцях де насип виконаний близько до проектних відміток, паралельно із скрепером і екскаватором починає працювати самохідний пневмокаток, який трамбує грунт до потрібної щільності завдяки неодноразовому проходженню по одному сліду

Схема роботи скрепера – човникова із послідовними проходками і зрізкою грунту тонкою смужкою.

Схема роботи екскаватора приймається у відповідності до об’єму виїмки і глибини котловану торцьовою проходкою з переміщенням екскаватора із зворотною лопатою вздовж котловану. Ця схема обумовлена ще і тим, що частина грунту вивозиться самоскидами за межі майданчика, адруга висипається у відвал і скрепером переміщується по майданчику.

При наближенні до завершення робіт скрепера по плануванню геодезист встановлює призначення резерву грунту із котловану у кількості 20%: або його розробка у відвал для планування майданчика, або вивіз за межі майданчика у призначені місця. На цьому екскаватор закінчує свою роботу, якщо немає вказівок по чистовому плануванню відкосів.

Після закінчення планувальних і трамбувальних робіт, бульдозер виконує кінцеве планування майданчика з доведенням геодезичних відміток строго до проектних.

Відкоси насипу майданчика, враховуючи, що грунт піщаний, плануванню не підлягають, вони утворюються завдяки природному куту відкосу. Їх необхідно присипати рослинним шаром і закріпити посівом багаторічних трав для попередження їх ерозії.

Геодезична бригада працює постійно в процесі роботи скрепера, екскаватора, бульдозера і катка, контролюючи робочі відмітки землі. По трасі руху бульдозера геодезист встановлює проміжні відмітки, щоб полегшити роботу бульдозериста. Після закінчення вищевказаних робіт майданчик готовий до експлуатації або подальшого будівництва на ньому споруд.