Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота ДМ – 6 Підшипнкики ковзання...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
583.68 Кб
Скачать

Порядок виконання роботи

  1. Ознайомитися з пристроєм і визначити матеріали цапфи і вкладиша підшипника, його номінальні розміри d і l, зазор по діаметру s, частоту обертання шпинделя n, кутову швидкість , найменування і марку мастила, її динамічну в'язкість .

  2. Визначити середній тиск у підшипнику р для навантаження R=0,5...5 кН з інтервалом 0,5 кН.

  3. Підрахувати теоретичний коефіцієнт рідинного тертя fт (ф. 6-5) для визначених в п.2 значень р при заданих кутових швидкостях цапфи.

  4. Побудувати графік залежності fрт від р та .

  5. Навантажити підшипник зусиллям 200Н, переміщая при цьому обойму підшипника вздовж валу.

  6. Виставити обойму підшипника з важелем в горизонтальне положення. При цьому зазор між важелем і жорстким упором повинен бути більше 2мм.

  7. Підвести маховичком рухомий кронштейн так, щоб вимірювальна пружина зіткнулася з п’ятою важеля.

  8. Поставити рухливу шкалу верхнього індикатора на 0 з попереднім натягом у чотири оберти, а рухливу шкалу нижнього індикатора на 0 з попереднім натягом в один оберт.

  9. Подати краплями масло в підшипник, ввімкнути електродвигун установки (швидкість обертання шпинделя n=760об/хв). При цьому слід звернути увагу на те, щоб вал обертався проти годинникової стрілки.

  10. Провести коректування нульового положення індикаторів за допомогою рухомих шкал.

  11. Підсилити навантаження до 500 Н (фіксувати по динамометру) і дати попрацювати установці 3...4 хв. (При обертанні шпинделя проти годинникової стрілки обойма під дією моменту тертя буде повертатися в тому же напрямку, а важіль - надавлювати на пластинчасту пружину, деформацію якої показує нижній індикатор).

  12. Розвантажити підшипник до 200Н.

  13. Провести коректування нульового положення індикаторів за допомогою рухомих шкал.

  14. За допомогою гвинта хитного кронштейна вивести стрілки верхнього індикатора на 0 і записати покази нижнього індикатора. За тарувальним графіком пружини (рис.6-10) визначити силу тертя Fтр у підшипнику.

  15. Збільшувати ступінями через 500 Н зусилля навантажень до різкого зростання моменту тертя (але не більш 5000 Н) — підшипник працює в режимі напіврідинного тертя. При цьому на кожній ступіні навантаження за допомогою гвинта хитного кронштейна треба вивести стрілки верхнього індикатора на 0, записати покази нижнього індикатора і за графіком визначити силу тертя в підшипнику. Результати занести до таблиці звіту.

  16. Вимкнути електродвигун, встановити наступну швидкість обертання шпинделя, перекидаючи клиновий пас на відповідні канавки шківів. Визначити силу тертя в підшипнику для різних значень кутової швидкості цапфи при заданому середньому тиску р у підшипнику.

  17. Визначити коефіцієнт тертя для усіх випадків виміру.

  18. Побудувати графіки залежності fе від р і від .

  19. Порівняти значення розрахункового (теоретичного) й експериментально отриманого коефіцієнтів тертя в умовах рідинного тертя і результати занести до таблиці звіту.

  20. Скласти звіт про роботу.