Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка Практика 5 ОАа.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
236.03 Кб
Скачать

2.Вивчення методики складання фінансового звіту та річної статистичної звітності в умовах базового підприємства

і

2.1. Проведений річної інвентаризації

  1. З'ясувати якими інструктивними матеріалами з проведення інвентаризації користуються в підприємстві.

  2. Ознайомитись з наказом (рішенням) підприємства на проведення річної інвентаризації. Вивчити порядок призначенім інвентаризаційної комісії та її особливості в підприємствах з різними формами господарювання.

  3. Ознайомитися з формами інвентаризаційних описів для різних видів необоротних активів, запасів, незавершеного виробництва та розрахунків. Прийняти участь у підготовці інвентаризаційних описів для проведення інвентаризації.

  4. Прийняти участь (при можливості) та вивчити порядок проведення інвентаризації за різними об'єктами:

- грошових коштів у касі і на рахунках в банках (в національній та іноземних валютах);

- різних видів основних засобів (будівель, споруд, земельних ділянок, транспо­ртних засобів, робочої і продуктивної худоби, багаторічних насаджень і т.д.);

- нематеріальних активів;

- капітальних інвестицій;

- виробничих запасів (сировини, матеріалів, палива, тари, будівельних матеріа­лів, запасних частин тощо);

- тварин на вирощуванні і відгодівлі;

- малоцінних та швидкозношуваних предметів;

- незавершеного виробництва;

- розрахунків з різними дебіторами та зобов'язаннями.

  1. Навчитися співставляти результати інвентаризації з даними бухгалтерського обліку (складання порівняльної відомості).

  2. Вивчити порядок визначення та списання природних втрат по зерну, кормових та інших видах сільськогосподарської продукції та інших запасах.

  3. Ознайомитись з порядком визначення матеріального збитку від нестач сільськогосподарської продукції та інших видів запасів. Вияснити за якими цінами прово­диться відшкодування та порядок погашення збитку матеріально-відповідальними особами.

2.1.8. Прийняти участь в складанні акта за підсумками інвентаризації і в роботі комісії з розгляду результатів інвентаризації.

2.1.9. Взяти участь в складанні підсумкових бухгалтерських записів по результатах інвентаризації та їх відображенні в облікових регістрах.

2.2. Складання звітних калькуляцій та закриття рахунків бухгалтерського обліку

  1. Взяти участь у підведення підсумків виконання виробничих завдань підрозділами господарства.

  1. Вивчити порядок та послідовність закриття рахунків бухгалтерського обліку.

  1. Вивчити порядок визначення собівартості робіт і послуг допоміжних виробництві списання калькуляційних різниць по ремонтних виробництвах, автомобільному транспорту, водо-, тепло-, газопостачанню, гужовому транспорту, інших допоміжних господарствах.

  2. Вивчити порядок визначення собівартості послуг машинно-тракторного парку і закриття рахунку 91 "Загальновиробничі витрати" субрахунок 912 "Витрати по утриманню і експлуатації машин і обладнання". Окремо охарактеризувати розподіл витрат по утриманню і експлуатації машинно-тракторного парку в розрізі сільськогосподарських і транспортних робіт.

  3. Показати методику закриття рахунків з обліку накладних витрат. Визначити базу розподілу витрат на об'єкти калькуляції. Показати, яка частина загальновиробничих витрат, що обліковується на рахунку 91 "Загальновиробничі витрати" відноситься на рахунок 23 "Виробництво", а яка включається до витрат періоду, тобто, відноситься на рахунок 90 "Собівартість реалізації".

  4. Вивчити порядок розподілу та закриття рахунків з обліку нерозподіленої амортизації, витрат на зрошення і осушення земель, витрат на ремонт основних засобів галузі рослинництва.

  5. Взяти участь у проведенні калькулювання продукції галузі рослинництва, повести відповідні розрахунки та показати порядок розподілу витрат на основну, супутню та побічну продукцію.

  6. Скласти бухгалтерські довідки по списанню калькуляційних різниць за рахунком 23 "Виробництво" по продукції рослинництва.

  7. Взяти участь в калькулюванні продукції галузі тваринництва, провести розрахунки. Показати порядок визначення собівартості побічної продукції і розподілу витрат між суміжними видами продукції.

  1. Скласти бухгалтерські довідки на списання калькуляційних різниць по рахунку 23 "Виробництво" в частині продукції тваринництва.

  2. Вивчити порядок визначення собівартості живої маси худоби і списання калькуляційних різниць по напрямках руху худоби.

  3. Взяти участь у визначенні собівартості продукції промислових виробництв, провести відповідні розрахунки.

  4. Скласти бухгалтерські довідки на списання калькуляційних різниць і закриття рахунку 23 "Виробництво" субрахунку промислових виробництв.

  5. Вивчити порядок закриття рахунку 23 "Виробництво" субрахунок "Обслуговуючі виробництва і господарства" в частині виробничої діяльності. Провести відповідні розрахунки по обчисленню собівартості продукції, робіт і послуг обслугову­ючих виробництв і господарств.

  1. Вивчити порядок закриття рахунку 15 "Капітальні інвестиції".

  1. Вивчити порядок визначення фінансових результатів, закриття рахунків з облік реалізації продукції, робіт і послуг,

  2. Вивчити порядок формування фінансових результатів в розрізі видів діяльності підприємства.

  3. Показати порядок списання сальдо рахунку 79 "Фінансові результати" при його закритті.