Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка Практика 5 ОАа.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
236.03 Кб
Скачать
    1. Складання річної звітності

  1. Вивчити Положення (стандарти) бухгалтерського обліку, які регламентують порядок складання фінансової звітності та інструктивні матеріали по складанню річного звіту.

  2. Вияснити, з яких форм складається річний звіт господарства. Детально вивчити зміст і взяти учать у складанні форм фінансової звітності:

- баланс;

- звіт про фінансові результати;

- віт про рух грошових коштів;

- звіт про власний капітал.

Вивчити зміст і взяти участь у складанні інших форм річного звіту:

- реалізація продукції;

- виробництво і собівартість основних видів сільськогосподарської продукції,

  1. Опрацювати Положення (стандарти) бухгалтерського обліку в частині вимог до розкриття інформації в примітках до фінансової звітності.

  2. Взяти участь у складанні приміток до фінансової звітності підприємства.

2.4. Аналіз річного звіту, виробничої і фінансової діяльності підприємства

2.4.1. Після складання річної звітності студент-практикант здійснює аналіз основних показників виробничо-фінансової діяльності підприємства. В першу чергу аналізуються дані, щодо наявності та забезпеченості підприємства виробничими ресурсами.

Забезпеченість підприємства основним капіталом визначається через показ­ники фондооснащеності одиниці сільськогосподарських угідь та фондоозброєності середньорічного працівника основними засобами, в тому числі їх виробничої час­тини; енергооснащеності одиниці земельної площі та енергоозброєності праці се­редньорічного працівника, чисельності середньорічних умовних тракторів на оди­ницю сільськогосподарських угідь.

Забезпеченість підприємства трудовими ресурсами визначається шляхом по­рівняння наявності працівників з їх потребою.

Забезпеченість оборотним капіталом розраховується відношенням загальної суми оборотних засобів, в тому числі їх матеріальної частини до площі сільського­сподарських угідь та середньорічної чисельності працівників.

2.4.2. Оцінка результатів виробничої діяльності підприємства проводиться за системою узагальнюючих показників до складу якої входять: урожайність основних сільськогосподарських культур та продуктивність тварин, трудомісткість та собівартість одного центнера основних видів продукції сільського господарства, розмір одер­жаної валової продукції в порівняльних цінах, валового і чистого доходу, балансо­вого прибутку в розрахунку на одиницю сільськогосподарських угідь та середньо­річного працівника, зайнятого в сільськогосподарському виробництві, окупність витрат виробництва валовою продукцією, рівень сукупної рентабельності та норма прибутку.

2.4.3. Важливе місце в аналізі господарської діяльності належить аналізу фінансового стану підприємства. В даному підрозділі студент-практикант повинен:

- дати оцінку зміни валюти балансу за досліджуваний період. По даному пи­танню слід привести в скороченому вигляді баланс підприємства за звітний рік, встановити зміни, які склалися в його валюті та структурі;

- проаналізувати джерела формування основного і оборотного капіталу підпри­ємства. Особливу увагу звернути на зміни, які відбулися в структурі форму­вання капіталу;

- проаналізувати фінансову стійкість підприємства (розрахувати показники, що характеризують фінансову стійкість підприємства та дати їм об'єктивну оцін­ку, визначити тип фінансової стійкості підприємства, розрахувати поріг рен­табельності, запас фінансової міцності підприємства, виробничий, фінансовий та виробничий ліверидж);

- визначити показники ліквідності (поточної, критичної, абсолютної, загальної) та проаналізувати платоспроможність підприємства;

- проаналізувати рівень і структуру фінансових результатів та факторів їх фор­мування. По даному питанню необхідно проаналізувати формування балансо­вого прибутку та визначити вплив узагальнюючих факторів на зміну його рів­ня. Розрахувати та проаналізувати вплив узагальнюючих факторів на відхи­лення фактичного прибутку планового від реалізації сільськогосподарської продукції в цілому по господарству;

- проаналізувати показники рентабельності (виробничої діяльності (окупності витрат), продажу та доходність інвестованого капіталу та окремих його скла­дових (власного (акціонерного), залученого, перманентного, основного, обо­ротного, виробничого і т.д.) підприємства та розрахувати вплив узагальнюю­чих факторів на зміну рентабельності реалізованої продукції.

Для здійснення вище приведеної аналітичної роботи рекомендується в проце­сі проходження практики використати: наступні джерела даних: план економічно­го та соціального розвитку підприємства за останній звітний рік, річні звіти за три останні роки, а також необхідні дані синтетичного та аналітичного обліку.

2.4.4. Вивчити та проаналізувати порядок розподілу прибутку у плановому періоді.

2.4.5. Детально вивчити порядок складання фінансового плану господарства (балансу доходів та видатків).

2.4.6. Вивчити порядок оформлення документації для пред'явлення претензії постачальникам та покупцям, складання позовних заяв до органів суду та арбітражного суду.

2.4.7. Вивчити порядок одержання та сплати штраф, пенів, неустойок.

2.4.8. Вивчити стан простроченої дебіторської та кредиторської заборгованості та дотримання строків позовної давності для пред'явлення претензій.

2.4.9. Вивчити матеріали ревізій за минулий рік, ознайомитись з матеріалами перевірок податкової інспекції, контрольно ревізійної служби та інших служб, що мають право здійснювати перевірки.

2.4.10. Вивчити (при наявності) аудиторські висновки.

2.4.11. При наявності на підприємстві ревізійної комісії вивчити її роботу.