Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гуменюк, Н.Г. Методичні вказівки до виконання п...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
151.04 Кб
Скачать

Як це сказати по польськи?

На залізничному вокзалі у Кракові українську делегацію (а це були науковці з Національного гірничого університету м. Дніп­ропетровська та я, представник ДонДТУ) уже чекали. Зустрічали нас докторанти, по-нашому, аспіранти на чолі з Петром Салугою. Звідти ми й поїхали в м. Щирк, де мала відбутися XIV "Szkola eksploatacji podziemnej" та VI "International Mining Forum".

He можна переоцінити користі від спілкування з людьми науки, серед яких видатні вчені Польщі Єжи Кіцкі, Анджей Кров'як, чех Дж. Дворачок, китаєць Юн Ши Анху, німець Крістіан Буров, словак Даймке Конно, учені з Російського університету дружби народів А. Воробйов та Т. Чекушина, наші українські колеги з Національного університету В. Бондаренко, В. Бузило, І. Ковалевська, В. Сердюк, Р. Дичковський та інші. Мені пощастило чути цих людей. Їхні виступи зацікавили глибиною та ґрунтовністю, бо містили чимало нової інформації.

На конференції вдалося зібрати матеріали, які безпосередньо пов'язані з темою моєї дисертації. Корисною була інформація відомих фірм НОНЕЛЬ і БЛАСТЕКСПОЛ, які займаються підривними роботами, розробленням нових ви­бухових речовин. Мені вдалось оприлюднити свої розрахунки основних параметрів прямого циліндричного вруба для спорудження польових гірничих виробок. Як здалось, учасники конференції мою доповідь слухали з увагою.

Культурна програма теж була вельми насичена. Екскурсія на шахту „Будрик" дозволила ознайомитися з досить оригінальним способом боротьби з метаном: його спалюють в спеціальній газоелектростанції, що уможливлює великі заощадження енергії. Побували ми в польських Карпатах - Бескидах, відвідали ювілейну сесію.

„Єжи Літвінішин - математичні методи в гірничій справі: теорія і практика", презентацію книжки Генріка Філчека „Ректорські оповідання", побували на концерті симфонічного оркестру ш. „Стажик" тощо.

Вважаю, що участь у таких конференціях конче потрібна не тільки нам, аспірантам, а й викладачам, нашим наставникам. Адже ми можемо не лише багато чого навчитися, а й гідно показати себе, свої знання, свій університет і свою Україну. А насамкінець хочу ще раз скласти подяку організаторам XIV Школи Є. Кіцкі, Я. Ярошо, П. Салугу та іншим за гостинність, дружню атмосферу й можливість збагатитися новими знайомствами та новими знаннями.

П. ШУЛЬГІН

аспірант кафедри

будівельної геотехнології

і гірничих споруд.

Task 5.

Give the Stylistic analysis of the following texts:

Variant 1.

  1. Липень.

Місяць липень — середина літа.

Сяють дні промінням золотим,

медоносна липа вся у цвіті,

і повітря пахне цвітом тим.

Спіє жито на колгоспнім полі,

коник у траві не замовка.

Радості тепер в дітей доволі:

кличе їх і поле, і ріка.

Добре сіно у лугах згрібати

чи носити воду косарям.

Праці є приємної багато

загорілим молодим рукам.

В. Ткаченко

  1. Text “ A Friend in Need” by William Somerset Maugham from the book by Arakin V.D. “Practical Course of English. The second year course”, pages 194–197.