Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бакалаврская 2011 (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
326.66 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ М.П.ДРАГОМАНОВА

БАКАЛАВРСЬКА РОБОТА

Навчально-методичний посібник

для студентів денної, заочної та екстернатної форм навчання

напряму підготовки 6.010103 «Технологічна освіта»

Київ – 2011

ЗМІСТ

ВСТУП 4

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 5

2. ТЕМАТИКА І ЗМІСТ БАКАЛАВРСЬКОЇ РОБОТИ 7

3. Оганізація і порядок виконання акалаврських робіт

БАКАЛАВРСЬКОЇ РОБОТИ 6

4. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ БАКАЛАВРСЬКОЇ РОБОТИ 9

5. ПОРЯДОК ЗАХИСТУ БАКАЛАВРСЬКОЇ РОБОТИ 15

6. КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ БАКАЛАВРСЬКОЇ РОБОТИ 17

7. СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНИХ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ 18

ДОДАТКИ 28

ВСТУП

Упродовж багатьох років у вищих педагогічних закладах України склалися різні, часто суперечливі, підходи до визначення мети, змісту і тематики кваліфікаційних робіт для майбутніх вчителів технологічна освіта.

У вищих педагогічних закладах освіти спеціально передбачений час на виконання студентами кваліфікаційної роботи не виділяється - її виконання відбувається одночасно з аудиторними заняттями. Такі умови вимагають чіткої організації роботи студентів.

Поступовий і незворотний перехід в Україні підготовки вчителів технологічної освіти на ступеневу систему вимагає перегляду і суттєвого вдосконалення підходів до організації, підготовки, написання і захисту кваліфікаційних робіт студентами вищих педагогічних закладів освіти.

Навчально-методичний посібник розкриває основні положення про організацію, підготовку, написання та захист кваліфікаційних робіт студентами напряму підготовки 6.010103 Технологічна освіта освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр» у вищих педагогічних закладах освіти.

1. Загальні положення

Державна атестація випускника вищого навчального закладу - це визначення фактичної відповідності рівня його професійної підготовки вимогам освітньо-кваліфікаційної характеристики.

Відповідність посадам, які може займати випускник вищого навчального закладу, визначається його готовністю до виконання виробничих функцій (здійснення певних типів діяльності) та типових для даної функції задач діяльності. Кожній задачі відповідає система умінь щодо вирішення цієї типової задачі діяльності. Вищі заклади освіти повинні забезпечити опанування випускниками системою умінь вирішувати конкретні типові задачі діяльності при здійсненні певних виробничих функцій.

Форма державної атестації визначається державним стандартом освіти і відображається в навчальних планах. Дотримання визначених державним стандартом освіти форм державної атестації є обов’язковим. Положення про державну атестацію у вищих педагогічних закладах освіти для будь-якої спеціальності передбачає захист бакалаврських робіт.

Підготовка і захист бакалаврської роботи вимагає не тільки засвоєння програмного матеріалу, а й всебічне опрацювання спеціальної, додаткової літератури, вивчення передового педагогічного досвіду, проведення власного дослідження, належного графічного оформлення роботи та публічного захисту її основних положень і результатів.

Бакалаврська робота є складовою частиною навчально-виховного процесу, його заключним етапом.

Бакалаврська робота виконується кожним студентом самостійно і відображає набутий ним за час навчання у вищому закладі освіти рівень теоретичних знань та практичних умінь, його здатність до самостійної педагогічної діяльності. Тому мета бакалаврська роботи - перевірити готовність випускників до самостійного розв’язання навчально-виховних завдань, що постають перед учителем технологічної освіти у основній школі та профільного навчання (за спеціалізацією) у старшій школі.

У ході виконання бакалаврської роботи здійснюється:

♦ систематизація, закріплення та розширення теоретичних знань і поглиблення практичних умінь з педагогіки, психології, методики навчання, техніко-технологічних дисциплін;

  • застосування теоретичних знань під час розв’язання конкретних практичних завдань, що постають перед учителем у реальних шкільних умовах;

  • пошук та обґрунтування ефективних форм, методів і методичних прийомів;

  • поглиблене вивчення конкретної галузі знань з метою впровадження їх у навчальний процес;

  • удосконалення вмінь самостійної роботи та педагогічного (методичного) дослідження при розв’язанні у бакалаврській роботі проблем та розробці пропозицій і рекомендацій на допомогу вчителю.

Для досягнення своєї мети бакалаврська робота повинна мати професійно-педагогічну спрямованість.

Теми бакалаврських робіт включають розробку основних питань, з якими випускники будуть зустрічатися у процесі педагогічної діяльності. За ступенем складності питання повинні відповідати обсягу теоретичних знань і практичних навичок, які студенти одержали під час навчання у вищому закладі освіти.

Бакалаврська робота виконується на основі глибокого вивчення літературних навчально-методичних (підручники, навчальні та методичні посібники) і наукових (монографії, статті в науково-методичних журналах та збірниках наукових праць, матеріали наукових семінарів та конференцій тощо) джерел та нормативних документів (державні документи про освіту, навчальні плани і програми), а також за результатами самостійної пошукової роботи.

Бакалаврську роботу слід розглядати як кваліфікаційний документ, на підставі якого Державна екзаменаційна комісія визначає відповідність знань випускника вищого педагогічного навчального закладу вимогам освітньо-кваліфікаційної характеристики та його готовність до самостійної роботи за спеціальністю.