Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бакалаврская 2011 (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
326.66 Кб
Скачать

6. Захист бакалаврських робіт у державній екзаменаційній комісії

Захист бакалаврської роботи є формою перевірки рівня знань випускників та фактичної підготовленості його до роботи за фахом відповідно до вимог державного освітнього стандарту (освітньо-кваліфікаційної характеристики).

Захист бакалаврської роботи проводиться на відкритому засіданні Державної екзаменаційної комісії за участю не менше половини її складу при обов’язковій присутності голови і, бажано, керівника бакалаврської роботи.

Голова державної екзаменаційної комісії призначається наказом Міністерства освіти і науки України за пропозицією ректора вищого навчального закладу з числа провідних фахівців освіти або вчених. До складу ДЕК можуть входити: директор інституту або його заступник, завідувачі кафедр, професори та провідні доценти (викладачі) профілюючих кафедр, практичні працівники закладів освіти. Персональний склад членів ДЕК затверджується ректором на пізніше, як за місяць до початку роботи комісії.

До Державної екзаменаційної комісії перед початком захисту бакалаврських робіт дирекцією інституту подаються такі документи:

  • наказ про затвердження персонального складу ДЕК;

  • наказ про затвердження тем бакалаврських робіт;

  • зведена відомість про виконання студентами навчального плану і отримані ними оцінки з теоретичних дисциплін на семестрових і державних іспитах, про складені заліки та оцінки за курсові роботи і педагогічну практику.

Для захисту бакалаврської роботи в Державну екзаменаційну комісію подають такі матеріали:

  • виконану бакалаврську роботу;

  • письмовий висновок керівника бакалаврської роботи;

  • рецензію на бакалаврську роботу.

Всі матеріали здаються відповідальному секретарю ДЕК не пізніше, як за день до захисту.

Додатково до ДЕК можуть бути подані також інші матеріали: друковані статті автора бакалаврської роботи, зразки виготовленої ним наочності, прилади, програмні засоби, дипломи конкурсів студентських наукових робіт тощо.

Захист бакалаврської роботи в Державній екзаменаційній комісії студентом відбувається у вигляді усного викладу її основного змісту протягом 10-12 хвилин. Свою доповідь студент зобов’язаний супроводжувати наочними матеріалами: схемами, кресленнями, технологічними картами, таблицями, макетами, моделями, відеофільмами, демонструвати комп’ютерні програми, тощо. Вони повинні сприяти тому, щоб члени ДЕК отримали якнайповніше уявлення про зміст винесеної на захист бакалаврської роботи. По закінченні доповіді секретарем ДЕК зачитується висновок керівника бакалаврської роботи і рецензія. Члени ДЕК можуть ставити студенту питання, пов’язані із змістом бакалаврської роботи.

Під час оцінювання бакалаврської роботи необхідно враховувати:

  • відображену в бакалаврській роботі обізнаність її автора з сучасним станом психолого-педагогічної науки, теорією і методикою трудового та професійного навчання;

  • якість оформлення роботи, грамотність викладу змісту у пояснювальній записці;

  • можливість практичного застосування розроблених у бакалаврській роботі питань;

  • зміст доповіді і аргументованість відповідей на запитання;

  • виявлену під час захисту теоретичну і практичну підготовку студента;

  • відгуки керівника бакалаврської роботи і рецензента.

Результати захисту бакалаврської роботи визначаються оцінками «Відмінно», «Добре», «Задовільно» і «Незадовільно».

Рішення ДЕК про оцінку знань, виявлених у студента під час захисту бакалаврської роботи, а також про присвоєння випускнику відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня та видання йому диплома державного зразка приймається державною екзаменаційною комісією на закритому засіданні відкритим голосуванням звичайною більшістю голосів членів комісії, котрі брали участь в засіданні. При однаковій кількості голосів голос голови є вирішальним.

Студенту, який захистив бакалаврську роботу, рішенням ДЕК присвоюється відповідний освітньо-кваліфікаційний рівень – бакалавр і видається диплом державного зразка.

Рішення ДЕК про присвоєння відповідної кваліфікації студентам, які захистили бакалаврські роботи, оголошується наказом ректора вищого навчального закладу.

Студент, який виконав бакалаврську роботу, але одержав на захисті незадовільну оцінку, відраховується з вищого навчального закладу. Йому видається замість диплома академічна довідка про закінчення теоретично-практичного курсу навчання без присвоєння кваліфікації.

У випадку, коли захист бакалаврської роботи визнається незадовільним, ДЕК встановлює, чи може студент подати на повторний захист ту саму роботу з доопрацюванням, чи він зобов’язаний опрацювати нову тему, визначену відповідною кафедрою. Студент, який не захистив бакалаврську роботу, допускається до повторного захисту протягом трьох років після закінчення терміну навчання у вищому закладі освіти.

Студенти, які з поважних причин не захищали бакалаврську роботу (що повинно бути підтверджено документально) ректором вищого навчального закладу може бути перенесений строк захисту на наступний термін роботи ДЕК із захисту бакалаврських робіт, але не більше ніж на один рік.

Бакалаврська робота після захисту підлягає суворому обліку і зберігається в архіві вищого навчального закладу протягом п’яти років, потім списується у встановленому порядку. Студенту дозволяється, за його бажанням, зняти копію зі своєї роботи. За необхідності передачі бакалаврської роботи закладу освіти (установі, організації) для впровадження її у практику, з неї знімається копія за рахунок закладу освіти (установи, організації).

Виготовлені до бакалаврської роботи посібники у вигляді схем, креслень, технологічних карт, таблиць, макетів, моделей, відеофільмів, комп’ютерні програми тощо, передаються на кафедру для застосування у навчальному процесі.