Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БО[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
100.35 Кб
Скачать

5. Сутність та призначення бух. Рахунків

У процесі зд-ня госп. о-й для обл. руху засобів, зміни їх джерел зумовлених госп. оп-ми викор-ся такий елемент методу БО,як бух. рах. Рах.-це спосіб групування здійснюваних госп. оп-й за екон. однорідними ознаками з метою поточного відоб-ня. наявності і руху окремих видів засобів,джерел їх формування,госп. процесів і рез-тів. д-сті. Зміст,призн. і побудова рах. зумовленні об’єктами ,що на них обліков-ся. Так,на рах. прийнято групувати у вигляді 2-хсторонньої табл.: ліва-ДТ, права-КТ. На кожному рах.показано почат. стан об’єкта,що назив. почат. залишком (сальдо). Після цього на рах.відображ. госп. оп-ї,тобто показують всі зміни засобів,джерел і процесів. При цьому збільш. об’єкта записують в одній частині рах.,зменшення- в другій. Маючи заг. дані про поч. залишок об’єкта його зміни протягом періоду визнач. залиш. на кін. звіт.періоду. Залишок на кін.по акт. рах. =залиш. на поч. по ДТ+ надх. по ДТ - вибут. по КТ. Залиш. на кін.по пас. рах.= залиш. на почат. по КТ + надх. По КТ - вибут. по ДТ. Підсумок записів за ДТ рах.назив. дебетовим оборотом,а по КТ-кредитовим.

6. Класифікація рах. Бо.

Взаємозв’язок між бух.балансом і бух.рах.зумовлює їх класифік. на такі групи:балансові,небалансові,позабалансові. Балан. рах.-це рах.БО,залишки за якими викор-ся. для складання бух.балансу. Їх можна поділити на:акт.,пас.,акт.-пас. Небалан. рах.- це рах. БО, призначенні для обліку доходів, в-т,фін.рез-в,які в балансі не відобр-ся. Оскільки залишки за цими рах.на кін.звіт.періоду відсутні, інф-ція про обороти за ДТ і КТ таких рах.використ.для склад. звіту про фін.рез-ти. Групи небалан.рах.: 1) рах. 70-75, 2) рах. 80-85,90-99(крім 98), 3) рах. 79. Позабала. рах.-це рах. БО,які викор. для обл. акт. і пас.,що не належать підпр.,але тимч. викор-ся або перебувають у розпорядженні п-ва. Виділяють такі позабал.рах.: 1) рах.обл. цінностей,що не належать п-ву.,але тимч.перебувають у його корист., 2)рах.обл. умовних прав і зобов. п-ва., 3) рах.обл. бланків суворого обл., 4) рах.обл.бланків спис. акт. Особливістю позабал.рах. є те,що БО на них ведеться за простою с-мою без застос.методу подвійного запису. При цьому,записи про рух цінностей на цих рах.проводиться із викорис.лише одного рах. Ці рах.ніколи не можуть кореспондувати з бух.рах.

7. Узагальнення поточної обл.Інформ.:оборотні відомості

Всі госп.оп-ї протягом звіт.періоду відоб-ть на рах.синт.та анал.обл. у відповідних обл.регістрах у хронологічному і систематичному обл. Під хроном.обл.розуміють реєстрацію госп.оп-й в обл.регістрах у хронолог.порядку,тобто в календарній послідовності їх зд-ня. Напр.,таким чином оп-ї реєструються у «журналі реєстрації госп.оп-й». Під системат.обл.розуміють облік, в якому госп.оп-ї систематизують, групують і відоб-ть за якісно однорідними ознаками на рах.синт.та анал.обл. Підставою для такого відоб-ня. є первинні док-ти, якими оформлені відповідні госп.оп-ї. За даними змісту докум.визначають бух. проведення і вказують кореспон. рах. У кін.звіт.періоду взаємну звірку записів в обл.регістрах зд-ть для взаємної звірки їх правильності. З цією метою скл.оборотну відомість за рах.анал.і синт.обл. Оборотна відомість-це багатографна таблиця,яка включає назву,одн.виміру та 3 пари показників залишок на початок у к-ті і сумі,оборот за надх.і витрачанням у к-ті і сумі та залишок на кін.у к-ті і сумі. Під час складання оборот.відомості слід звірити підсумки оборотів і залишків за анал.рах.,які повинні =оборотам за ДТ і КТ,а також залишку синт.рах.,який їх об’єднує. Оборотна відомість після їх звірки є основою для складання балансу і звітності.