Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БО[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
100.35 Кб
Скачать

8. План рах. Б/о а, з, к і госп. Оп-й п-в і орг.-й в Укр.

План рах. – це с-матизов. перелік рах. б/о, який визначає орг.-ю всієї с-ми б/о на п-вах, в орг.-ях з метою одержання інф-ї, необх-ї для управління і контролю. Цей План рах. є обов’язковим для всіх п-в і орг-й Укр., крім банків і бюдж. установ. Рах. в Плані рах. за екон. змістом згруповані у 9 класів. В окремий клас (0) виділено поза бал. рах. Структура Плану рах. зорієнтована на потреби склад. ф/з, тому показники розділів балансу заповн-ся за даними рах-в 7-9 класів. До синт. рах. передбач-ся субрах. Кожному синт. рах. і субрах. Присвоюється назва і код (№), тобто умовне цифрове позначення. У Плані рах. викор. Децимальну (десяткову) с-му кодування рах-в. Це значить, що макс. к-ть синт. рах. у Плані рах. не більше 99, а субрах. – не більше 9. Коди синт. рах. двозначні, субрах-ам присвоєні коди в межах відпов. синт. рах. Код кожного субрах. склад. з № синт. рах. і порядков. № самого субрах. При цьому 1-ша цифра означає № класу, 2 - № синт. рах., 3 - № субрах. Для забезпеч. правильного викор. рах. при відображ. госп. оп-й МінФіном Укр. розробл. і затвердж. Інстр-ю щодо його застосув. В ній наведена хар-ка екон. змісту, признач. і структури рах., типова кореспонд-я рах., а також вказівки щодо орг-ї аналіт. обліку.

9. Заг. хар-ка книжк.-журн. форми б/о.

В цій формі інтегровані окремі риси журн.-ордерної і мемор.-ордерної форм обліку. При книжк.-журн. ф. обліку накопич. і с-матизація даних за опер-ми, що мають масовий хар-р здійсн-ся в в журналах № К1-К10.Там, де за рах-ми ведуться журнали, немає необх-ті склад. оборот. відом., оскільки в журналах є обороти і залишки і за аналіт. рах. і за синт. рах-ом в цілому. За тими док-ми, які не вкл. в журналі, дані синт. обліку с-матиз. в мемор. ордерах. В кінці місяця за підсумками журналів склад. мемор. ордери за Дт і Кт кожного рах. Мемор. ордери запис-ся у реєстр. Журнал ф. К-40. Регістром синт. обліку при цій формі є гол. книга ф. К-41, записи до якої здій-ся на підставі мемор. ордерів. В кінці місяця скл. обор. відом. за аналіт. рах-ми для звірки із синт. рах-ми для скл. балансу. Перелік регістрів аналіт. і синт. обліку визнач-ся Інстр-єю із застос. кн.-журн. ф. обліку в орг-ях і п-вах спож. кооперації.

10. Заг. хар-ка журн. форми б/о.

Ця форма є найпошир. в Укр. Регістрами при цій ф. обліку є журнали-ордери і допоміжні відом-ті до них. Записи в них здійсн. на підставі перв. док-в або згрупов. у допом. відом-ті зведених даних. Записи в журналах-ордерах здійсн. за Кт-вою ознакою у кореспонд-ї з відпов. Дт-вими рах-ми. Внаслідок цього Кт-ві обороти за синт. рах-ом форм-ся в журналі-ордері. За такими рах. як 30,31,63,36 ведуть допоміжні відом-ті, окремі журнали-ордери і допоміжні відом-ті признач. для ведення і синт. і аналіт. обліку. У кінці місяця на підставі аналіт. рах. скл. обор. відом., підсумок якої звіряють з відпов. синт. рах. Підсумкові дані кожного журналу-ордеру за міс., згрупов. за коррах. перенос-ся до гол-ї книги із розшифровкою Дт-вого обороту за рах. і за значенням заг. обороту за Кт. З метою перевірки повноти записів на підставі гол. книги п-во може скл. обор. відом. за синт. рах. Обл-й процес заверш-ся скаданням балансу та ін. форм звітності.

11.Заг. хар-ка мемор.-ордерної форми б/о.

Ця форма обліку передбачає наявність такої с-ми регістрів: 1)реєстр. журналу; 2)гол. книги; 3)карток чи книг аналіт. обліку. Взаємозвязок цих регістрів і послідовність запису в них становлять суть цієї форми. На підставі належно оформ-х і перевр-х док-в скл-ся мемор. ордери. В ордері вказують його №, зміст запису, посилання на док-ти, коррах. і суми. М/о реєстр-ся в реєстрац. журналі, де відображу-ся їх № і заг. сума. Заг-й підсумок цього журналу відображає обсяг госп-ї д-ті п-ва і повинен = Дт-вому і окремо Кт-вому обороту за всіма синт. рах-ми. Після цього обл. записи проводять у системат. регістрі синт. обліку, гол. книзі, де для кожного рах. відводять окрему сторінку. Після закін. міс. На підставі гол-ї книги скл. обор. відом-ть за синт. рах. (обор. баланс), підсумок якої звіряють з підсумком реєстрац. журналу. Аналіт. облік при цій формі, як правило, ведеться в картках у випадку, якщо для кожного рах. передб. окрему картку. У кін. міс. На підставі аналіт. рах. скл. обор. відом-ть, підсумок якої звіряють з наведеними в обор-му балансі оборотами і сальдо за відпов. синт. рах-ом.