Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БО[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
100.35 Кб
Скачать

18. Методологічне управління бо в Укр.

Державне регулювання БО і ФЗ в Укр. здійснюється відповідно до ЗУ Про БО і ФЗ в Україні. Метою державного регулювання є створення єдиних правил ведення БО і складання фін зв-ті, які є обов’язковими для всіх підп-в, гарантують і захищають інтереси користувачів. Регулювання питань методології БО і ФЗ здійснюється Міністерством фінансів Укр. , яке затверджує П(С)БО, інші нормативно-правові документи щодо ведення БО. Міністерства, інші органи виконавчої влади відповідно до галузевих особливостей розробляють на базі П(С)БО методичні рекомендації з їх застосування. Дорадчим органом при МФУє Методологічна рада з БО, яка діє на підставі положення. До її складу входять науковці, спеціалісти міністерства та інших центральних органів виконавчої влади, підприємств, представників громадських організацій, бухгалтерів і аудиторів України. Склад Методологічної ради затверджує МФУ.

19. Форми та види облікових регістрів

Облікові регістри — це носії інформації встановленої форми і змісту, призначені для реєстрації, відображення, накопичення, гру­пування й узагальнення господарських операцій, оформлених від­повідними первинними документами, на рахунках бухгалтерського обліку. Записи господарських операцій у регістрах називаються обліковою реєстрацією. У бухгалтерському обліку за зовнішнім виглядом використовують такі облікові регістри: книги, журнали, відомості, картки, машинограми, окремі листки. За характером записів облікові регістри поділяють на хронологічні, систематичні та комбіновані.

Хронологічними називають такі облікові регістри, в яких записи здійснюють у календарній послідовності відповідно до часу здійснення і оформлення господарської операції (реєстраційний журнал операцій, касова книга тощо). Систематичні облікові регістри призначені для відображення у визначеній послідовності з певним групуванням однорідних за економічним змістом операцій на відповідних синтетичних і аналітичних рахунках (Головна книга, картки складського обліку та ін.). Комбіновані — це такі регістри, в яких поєднано хронологічні та систематичні записи (книга Журнал-Головна, журнали-ордери, відомості тощо). За обсягом змісту облікові регістри поділяються на регістри синтетичного, аналітичного обліку та комбіновані. У регістрах синтетичного обліку ведеться облік в узагальненому вигляді за синтетичними рахунками у грошовому вимірнику, аналітичного — за аналітичними, де інформацію подають у натуральних, трудових і вартісних вимірниках. Регістром синтетичного обліку є Головна книга, реєстраційний журнал операцій, до регістрів аналітичного обліку належать картки, книги тощо. У комбінованих регістрах синтетичний та аналітичний облік поєднуються. До комбінованих регістрів можна віднести окремі журнали-ордери, відомості, машинограми. За своєю будовою (формою) облікові регістри розрізняються односторонні, двосторонні, багатографні та шахові.