Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бо у бу друковані лекції.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
229.89 Кб
Скачать

1.Поняття та класиф бу

Згідно з БКУ БУ – це орган, установа чи орг.-ція. Визначення Конституцією Укр, а також установа чи орг.-ція. Створена у встановленому порядку органами держ влади чи органами місцевого самоврядування, яка повністю утримується за рах відповідно держ бюджету чи місцевих бюджетів.

Особливості здійснення фін-госп д-сті БУ визначають відповідно і особливості орг.-ції та методики обліку їх д-сті:

1)всі БУ існують на засадах загальнодерж або комун форми власності, тому вони не мають статутного к-лу, ін. видів к-лу, а все їхнє майно належить д-ві

2)відсутні госп розрахункові відносини між бюджетом і д-вою

3)керівники БУ обмежені у праві реалізації чи праві передачі майна

4)будь-яка БУ не може бути визнана банкрутом

5)БУ не є платниками податків в частині своєї осн (статутної) д-сті. Проте БУ сплачує певні види податків та окремі види обов’язкових платежів:

-податки, платниками яких є фін установа (ПДФО, ЄСВ)

-податки з майна БУ, якщо звяльнення прямо не передбачено податк кодексом Укр

-податки з ін. неосновної д-сті та кошти. Отримані від комерц д-сті.

6)методичне та організац керівництво бух обліком здійснюється не Мін фінансів, а головне упр-ння держ казначейства Укр (ДКУ)

7)діє спец план рах

8)ведення БО здійснюють бухгалтерії окремих установ на чолі з гол бухгалтером або централізовані бухгалтерії. Ін. способи ведення обліку визначені чинним законодавством не знаходять практичного втілення.

БУ класиф за такими ознаками:

1)за ф-ціями, що ними виконуються: -органи упр-ння (міністерства, міліція, ін.); -установи соц.-культурного комплексу; -соц служби (ПФ, ін.)

2)за обсягом наданих прав:

-гол розпорядники (це БУ в особі їх керівників, які визначаються відповідно до ч.1 ст 22 БКУ та затверджуються ЗУ «Про держ бюджет» або рішенням про місцевий бюджет шляхом встановлення їм бедж призначення;

-розпорядники бедж коштів нижчого рівня (розпорядник, який у своїй д-сті підпорядкований гол розпоряднику і його д-сть керується через головного.

3)в залежності бюджету від якого здійснюється фін-ння: -держ бюджет; -бюджети місцевого самоврядування; -місцеві бюджети.

2. Бюдж облік: предмет, метод, ф-ції, значення та завдання

Бюдж облік як один із видів БО є науково обґрунтованою с-мою нагляду, відображення, групування і узагальнення та контролю за кількісними і якісними показниками виконання бюджету.

Предметом бедж обліку є: процес виконання держ бюджету, який відображає одну із сторін розширеного в-цтва. Предметом бедж обліку є кошти держ бюджету й бюджетів усіх рівнів бедж с-ми та процес їх виконання.

Методом бедж обліку є: сукупність прийомів та способів, які використовуються для одержання необхідних даних з виконання бюджету використання коштів; документальність; відображення на рах аналіт й синтез обліку; заповнення бух док-тів; контроль за станом обліку; звітність про стан усіх об’єктів обліку.

Ф-ції бедж обліку: нагляду; відображення; узагальнення; контролю; ф-ція збереженості коштів.

Завдання бедж обліку:

1)забезпечити правильну орг.-цію обліку, точність і своєчасність відображення всіх госп операцій з виконання кошторисів

2)забезпечити рац і ефективне використання коштів БУ за цільовим призначенням відповідно до затвердженого кошторису

3)забезпечити повноту і своєчасність проведення інв.-ції ТМЦ. Грош коштів і розрахунків

4)забезпечити повноту й достовірність складання звітності

5)забезпечити контроль за виконанням зобов’язань, наявністю і рухом майна, використанням матер і фін ресурсів відповідно до затверджених нормативів і кошторисів

6)своєчасне запобігання негативним явищем у фін-госп д-сті, виявлення і мобілізація внутрігосп резервів

7)фор-ння повної, достовірної інф-ції про госп процеси й результати д-сті орг.-цій, установи. Необхідної для оперативного керівництва та упр-ння, а також для її використання інвесторами, постачальниками, покупцями, кредиторами та ін..

Значення бедж обліку:

1)служить інструментом, що дозволяє здійснювати керівництво процесом виконання бюджету, сприяє додержанню фін дисципліни й режиму економії у витрачанні бедж коштів; виявляє додатковий прибуток бюджету

2)велика роль у бедж плануванні

3)особлива роль у розвитку фін науки.