Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЖ-08_2.1._Історія зарубіжної журналістики_Гудо...docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
52.57 Кб
Скачать

7 Семестр

модуля, змістового модуля, теми

Назва практичного (семінарського) заняття

і короткий його зміст

Кількість аудиторних годин

Модуль 1

1.1.1

Тема 1. Етапи розвитку ЗМІ.

Технічні відкриття ХІХ ст. Становлення та розвиток телефону, телеграфу, радіо.Етапи розвитку масової журналістики. Поляризація преси. Горизонтальні та вертикальні моделі преси.

2

1.1.2

Тема 2. Масова та якісна преса у ХІХ ст.

Процеси становлення масових видань у Европі. Порівняльна характеристика. Гасло «повчати розважаючи» у просвітницькій літературі. Концепція інформаційної преси Жирардена. Історія становлення «Таймс».

4

1.2.2

Тема 2. Професіоналізація журналістики як особливої суспільної інституції.

Журналістика у спектрі суспільно-політичних процесів 19 ст. Персональна та персоналізована журналістика. Моделі преси у історичних реаліях.

2

Модуль 2

2.1.1

Тема 1. ЗМІ Франції у ХІХ ст.

Преса часів Наполеона. Політичні вектори французької преси 30-х рр. ХІХ ст.Втілення інформаційної концепції преси в газеті Е. Жирардена “Ла прес”. Індивідуальна журналістика.Три стовпи французької преси: Гавас, Ашет, концорціум п’яти”.“Справа Дрейфуса”, “Панамський скандал” та їх вплив на французьку політичну журналістику.

4

2.1.2

Тема 2 . Журналістика Германії ХІХ ст.

Створення Бісмарком “служби преси” та її роль у пропаганді ідей єдиної країни.“Масовий вісник” і початок концентрації журналістської справи. Видавнича та рекламна діяльність Рудольфа Моссе.

2

2.2.1

Тема 1. Журналістика США ХІХ ст.

Дей, Беннет, Грілі – засновники центовой преси. Розвиток спеціалізованих видань. Фермерська преса. Дж. Пулітцер, У. Херст в історії американської журналістики. Інформаційні скандали кінця століття.

4

2.2.2

Тема 2. Журналістика Англії ХІХ ст.

Чартизм та його вплив на англійську журналістику. Поява “пеніпрес” як нового типу газет для бідних, їх відмінність від “якісної” газети. Столична та провінційна преса. “Нова ера” в англійській пресі.

2

8 Семестр

модуля, змістового модуля, теми

Назва практичного (семінарського) заняття

і короткий його зміст

Кількість аудиторних годин

Модуль 3

3.1.1

Тема 1. Нові інформаційні виклики періоду порубіжжя.

Авторитарна, лібертаріанська концепції преси у ХХст: особливості співіснування. Світовий інформаційний ринок на початку століття. Особливості зрощення інформаційного та політичного капіталів у європейських країнах. Становлення диверсифікованих монополій у Німеччині. Монополії, преса, війна. Російсько-німецька газетярська кампанія.

2

3.1.2

Тема 1. ЗМІ США у ХХ ст Жанрові та типологічні новації в американській пресі між двома світовими війнами. Часопис новин (на прикладі журналу «Тайм»). Преса і війна. Типологія американських ЗМІ у повоєнний період. Справа Саллівана, документи Пентагону та Закон про інформацію в інформаційному процесі країни.

4

3.2.1

Тема 3. ЗМІ Англії у ХХ ст.Поляризація англійської преси у ХХ ст.. Адресність англійських газет. Типологія масових та якісних видань першої половини ХХ ст.. Становлення та розвиток ВВС

4

3.2.2

Тема 4. ЗМІ Франції. Загальна характеристика

«Золотий період» у розвитку французької преси. Преса часів Опору. Типологія повоєнних видань та газетярських концернів. Радіо та ТБ повоєнної Франції.

4

Модуль 4

4.1.1

Тема 1. Преса та війна. Авторитарні моделі преси у ХХ ст.

Перша світова війна і революція у Росії та їх вплив на шляхи розвитку преси у Європі та Амери­ці. «Гасло "громадянського миру" та його згубний вплив на пресу. Поляризація політичних сил. Кон­сервативні видання та газети лівих сил.

2

4.1.2

Тема 2. Військова пропаганда: роль ЗМІ у інформаційних війнах ХХ ст.

Німецька преса періоду фашизму.Розгром інакомислячої преси. Структура та органі­зація преси при фашистській диктатурі. Пропагандистська діяльність Геббельса як приклад тоталітарного режиму. Антифашистська преса німецької еміграції. Журналістська діяльність Т.Манна, Бехера, Брехта.

2

4.2.1

Тема 5. ЗМІ Німеччини у ХХ ст.

Преса Веймарської республіки. Апарат нациської пропаганди. Газети часу нуль. Типологія повоєнних концернів. Газетно-журнальний ринок Німеччини у ІІ половині ХХ ст.

4

Модуль 5

5.1.1

Тема 1. Концентрація та монополізація ЗМІ.Монополізація, концентрація та конкуренція зарубі-жних ЗМІ.Процеси централізації та децентралізації, регіоналіза-ції та спеціалізації у міжнародній журналістиці. Типологія видань і телерадіоканалів.

2

5.1.2

Тема 2. Радіо, телебачення у ХХ ст. Поява радіо і телебачення. ХХ ст. – перше сторіччя дійсно масового впливу на людське суспільство: 1) виникнення радіо – другого після преси засобу ма-сової інформації; 2) виникнення телебачення – третього засобу масової інформації; 3) формування трьох моделей радіо і ТБ: державної, приватної, громадської; 4) “політика інформаційного імперіалізму та колоніалізму”;

2

5.2.2

Тема 2. Національні особливості світових ЗМІ у другій половині ХХ ст.

ЗМІ країн Азії у ХХ столітті. Загальна характеристика. ЗМІ Північної та Центральної Європи у ХХ столітті. Загальна характеристика. Журналістика Північної Європи. Журналістика Центральної та Східної Європи: польські, словацькі, чеські ЗМІ.

6

Усього

50