Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поезія 20-30.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
595.46 Кб
Скачать

I знов обвугленими сiрниками…

І знов обвугленими сiрниками

на сiрих мурах сiрi днi значу,

i без кiнця топчу тюремний камiнь,

i туги напиваюсь досхочу.

Напившись запрягаю конi в шори

i доганяю молодi лiта,

лечу в далекi голубi простори,

де розцвiтала юнiсть золота.

- Вернiтеся, благаю, хоч у гостi!

- Не веремось, - гукнули з даленi.

Я на калиновiм заплакав мостi

i знов побачив мури цi сумнi,

i клаптик неба, розп'ятий на ґратах,

i нездрiманне око у "вовчку":

Нi, нi, на вороних уже не грати:

я - в кам'янiм, у кам'янiм мiшку.

1937

Павло Филипович

(1891—1937)

У плеяді неокласиків видатним діячем національного відродження був Павло Филипович (1891—1937), знавець української та західно­європейської літератур, обдарований перекладач з французької та латин­ської мов, педагог, блискучий літе­ратурознавець, талановитий поет. У творчості він органічно синтезував класичне й модерне. З класичної

спадщини митець вичленовував ряд філософських ідей, міфо-логем, які наповнював новим поетичним змістом.

За життя встиг оприлюднити дві поетичні збірки «Земля і вітер» (1922), «Простір» (1925). Для його світобачення ха­рактерним є універсалізм. Митець мав нахил до космічних візій і диких стихій, захоплювався безмежним українським степом. У його поезії степова сила символізувала невгамовну енергію народу, який прагне визволитися з-під віковічного ярма. Його концепція світу типово неокласична: у ній світ постає як естетично організований за законами класичної краси життєвий простір. Поет своїм поглядом сягає минуло­го й сучасного, щоб прозріти майбутнє, по-філософськи ося­гаючи буття («Єдина воля світом», «Спартак», «З античних барельєфів», «Мономах», «Кампанеллове місто сонця»). Пер­ша книжка позначена символістськими й неоромантичними стильовими шуканнями: образи високих могил, чорних воронів, усіляких потвор, символістська експресивність епітетів, милозвучність вірша. Але ці традиційні образи відбивають похмурі картини подій в Україні, охопленій громадянською війною (сонет «Дививсь, дививсь, безмежні перелоги»). Символічними є образи шаленого вітру, «крива­вих днів» тощо. Але Филипович як поет утверджувався саме як неокласик.

Митець прославляв буття як діяння; життєдайні сили природи у нього персоніфіковані. На природу й людину він дивиться крізь призму ідеалів досконалості, краси. Звідси — його залюбленість мистецтвом, словом. Поетичне кредо митець висловив у поезії «Я — робітник в майстерні власних сил» (1922), що характеризує естетику усіх київських неокласиків з їхнім шанобливим ставленням до слова і творення:

Натхнення втіху чую я тоді,

Коли учусь у давнього митця,

Але, безжурні, горді, молоді,

Лише майбутнім дихають серця.

З старої бронзи зброю владних слів

Переливаю радо на вогні.

Під невгамовним подихом вітрів

Безмежна праця, переможні дні!

Отже, поезія 20-х років XX ст. характеризується модерни­ми художніми стильовими течіями й напрямами, новаторсь­кими засобами змалювання духовного світу людини. Онови­лася проблематика й жанровий репертуар лірики, застосовуються як традиційні прийоми моделювання життя, так і новітні, авангардні, що синтезувалися в неперехідні явища культури. На жаль, модерні художні пошуки та есте­тичні відкриття з наступом культу особи Сталіна були жор­стоко перервані, а твори митців українського відродження заборонені й оголошені «шкідливими, класово ворожими».

26

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]