Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_z_bankivskikh_operatsiy_normativ_pechat.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
1.55 Mб
Скачать

2.3.Витяг з навчального плану спеціальності

Форма навчання

Триместр

Всього годин

В тому числі

Залік

аудиторних

самостійна робота студента

лек-цій

семінар-ських

практич-них

лабора-торних

консуль-тації

триместрова робота по дисципліні

курсова робота (проект)

денна

11

72

13

13

56

ПМК

12

72

10

10

42

ПМК

заочна

10

48

4

44

11

96

8

2

86

2

2.4. Зміст навчальної дисципліни

Зміст дисципліни розкривається в темах, встановлених нормами освітньо-професійної програми.

Тема 1. Види банків і порядок їх створення в Україні.

Структура та функції банківської системи. Види комерційних банків. Порядок створення, державної реєстрації, ліцензування діяльності та реорганізації банків.

Тема 2. Організація діяльності банку.

Організаційна структура, органи управління та контролю банків. Види операцій НБУ та комерційних банків. Повноваження НБУ щодо регулювання банківської діяльності та банківського нагляду. Економічні нормативи діяльності комерційних банків.

Тема 3. Операції банків з формування власного капіталу.

Склад і структура ресурсів комерційних банків. Власні та залучені ресурси, їх економічна характеристика. Капітал, фонди та резерви комерційного банку.

Тема 4. Операції банків із залучення коштів.

Депозитні операції комерційних банків, види вкладів й депозитів та їх характеристика. Робота з юридичними та фізичними особами із залучення депозитів. Методи прогнозування банківських ресурсів. Управління ресурсами комерційних банків на макро- та мікроекономічному рівні.

Тема 5. Операції банків із запозичання коштів.

Запозичені ресурси комерційних банків та їх характеристика. Міжбанківський ринок кредитних ресурсів. Економічна сутність і види кредитів, що надаються НБУ комерційним банкам. Взаємне кредитування комерційних банків: умови, порядок, контроль.

Тема 6. Операції банків з обслуговування платіжного обороту.

Сутність грошового обороту та його складових частин. Основи організації грошових розрахунків у народному господарстві. Готівкові та безготівкові розрахунки. Форми та способи безготівкових розрахунків. Порядок проведення розрахункових операцій із використанням форм безготівкових розрахунків: платіжних доручень, платіжних вимог-доручень, платіжних вимог, розрахункових чеків, акредитивів, меморіальних ордерів, банківських платіжних карток.

Тема 7. Операції банків з готівкою.

Організація готівкових грошових розрахунків. Регламентація готівкового обігу на підприємствах та організаціях. Емісійно-касова робота в установах банків України. Організація інкасацій грошей та перевезення цінностей банками. Прогнозування готівкового обороту у банках. Касова дисципліна та контроль за її дотриманням.

Тема 8. Операції з пластиковими картками.

Система електронних платежів. Операції з пластиковими картками. Особливості розрахунків в електронних системах типу «клієнт-банк». Контроль за діяльністю платіжних систем та проведенням переказу. Порядок відкриття рахунків в СЕП та схема її функціонування. Технологія безготівкових розрахунків з використанням платіжних карток. Порядок та процедури обслуговування платіжних карток.

Тема 9. Кредитні операції банків.

Види кредитів, їх класифікація та економічна характеристика. Механізм кредитування: сутність та основні елементи. Форми та методи кредитування клієнтів банку. Форми забезпечення повноти та своєчасності виконання зобов’язань перед банком. Способи нарахування відсотків за кредитами. Оцінка кредитоспроможності позичальника (фізичної та юридичної особи).

Тема 10. Особливості операцій з надання і погашення окремих видів кредиту.

Бланкові та нестандартні кредити. Кредити, пов’язані з вексельним обігом. Кредити під заставу цінних паперів. Контокорентний кредит. Консорціумний та паралельний кредит. Ломбардний та іпотечний кредит. Сутність та види споживчих кредитів. Робота з нестандартними споживчими кредитами. Кредитний ризик та методи управління ним. Банківський контроль та санкції за порушення кредитної дисципліни. Особливості проведення кредитних операцій комерційними банками в різних галузях народного господарства. Міжбанківський ринок кредитних ресурсів: склад та структура. Сутність і види кредитів, що надаються НБУ комерційним банкам. Взаємне кредитування комерційних банків: умови, порядок, контроль.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]