Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_z_bankivskikh_operatsiy_normativ_pechat.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Тема 11. Операції банків з векселями.

Сутність векселя як фінансового інструмента. Класифікація векселів: за способом позначення особи кредитора; за видом емітента; за характером угод; за наявністю забезпечення; за функціональним призначенням; за строком обігу; за грошовою одиницею; за методом погашення. Реквізити векселів: вексельна позначка; сума; строк платежу; місце платежу; найменування першого векселедавця (ремітента) та платника (трасата); місце та час складання; підпис векселедавця (трасанта). Способи встановлення строків платежу за векселем: “at sight”, “a viso”, “a dato”, “at fixed date”. Характеристика процесу обігу простих та переказних векселів, права та обов’язки сторін. Операції банків з векселями: доміциляція, інкасування, авалювання, індосування, депо. Ломбардні, комісійні, акцептні вексельні операції. Облік та переоблік векселів. Вексельне кредитування та кредитування під заставу векселів. Право регресу в разі неакцепту або неплатежу. Ризики при операціях з векселями та методи їх мінімізації.

Тема 12. Операції банків з цінними паперами.

Класифікація операцій комерційних банків із цінними паперами. Посередницькі, трастові та емісійні операції комерційних банків із цінними паперами. Депозитарії комерційних банків. Поняття та види банківських інвестицій. Основи правового регулювання інвестиційної діяльності в Україні. Інвестиційні цінні папери. Довгострокове кредитування як форма участі банку в інвестиційному процесі. Доходність інвестицій. Діяльність комерційного банку на ринку цінних паперів. Управління портфелем цінних паперів банку. Методи зменшення ризику збитків і втрат банківської ліквідності від інвестиційних операцій.

Тема 13. Економіко-правові та організаційні основи здійснення банками операцій в іноземній валюті.

Основні умови, принципи та загальна характеристика валютних операцій. Порядок відкриття, використання та закриття рахунків в іноземній валюті. Організація кореспондентських відносин з іноземними банками. Валютні цінності та валютний ринок. Відкриття поточних і вкладних рахунків юридичним і фізичними особам в іноземній валюті, режим операцій за ними.

Тема 14. Торговельні операції банків в іноземній валюті.

Посередництво банків у фінансових розрахунках між експортером та імпортером та їх кредитування. Види платежів у міжнародній практиці. Документарні інкасо-розрахунки за допомогою товарних акредитивів, револьверний акредитив, компенсаційний акредитив. Участь банків у міжнародних розрахунках. Організація кореспондентських відносин з іноземними банками. Основні форми міжнародних розрахунків: інкасо, акредитив, банківський переказ. Платіжні доручення в іноземній валюті. Іменні чеки в іноземній валюті. Кредитування експортно-імпортних операцій.

Тема 15. Неторговельні операції банків в іноземній валюті.

Гарантійні операції, кредитні операції з іноземною валютою, операції з іноземними інвесторами. Повноваження НБУ у сфері валютного контролю. Посередницькі операції комерційних банків з іноземною валютою. Валютний ризик та методи його мінімізації. Валютна каса уповноваженого банку. Купівля-продаж дорожніх чеків. Порядок отримання кредитів від іноземних кредиторів. Операції з іноземними інвесторами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]