Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_12.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
79.36 Кб
Скачать

Розділ 12. Виробнича і соціальна інфраструктура Ключові програмні питання

12.1. Поняття, види та значення інфраструктури

12.2. Система технічного обслуговування підприємства

12.3. Соціальні інфраструктура і діяльність підприємства

12.4. Формування і розвиток виробничих та інфраструктурних об’єктів шляхом капітального будівництва

12.1. Поняття, види і значення інфраструктури

  • Інфраструктура підприємства — комплекс цехів, господарств і служб, що забезпечує необхідні умови для його діяльності (функціонування); вона слугує своєрідним «тилом виробництва», без якої неможлива робота будь-якого підприємства (фірми). При цьому розрізняють виробничу та соціальну інфраструктури, що складаються з певних елементів — див. рис. 12.1.

  • Виробнича інфраструктура підприємства — сукупність підрозділів, що безпосередньо не беруть участі у виробництві основної (профільної) продукції підприємства, але своєю діяльністю сприяє роботі основних цехів, створюючи необхідні для цього умови.

Склад і розміри об’єктів виробничої інфраструктури залежать від галузі, типу і масштабів виготовлення виробів, рівня спеціалізації конкретного підприємства (фірми).

Рис. 12.1. Елементи інфраструктури підприємства

  • Соціальна інфраструктура — сукупність підрозділів підприємства, що забезпечують задоволення соціально-побутових і культурних потреб його працівників.

  • Вплив інфраструктури на економіку підприємства

  • За сучасних умов господарювання у сфері технічного обслуговування виробництва на різногалузевих підприємствах зайнято приблизно 40—50 % загальної чисельності персоналу. Це обумовлено не лише великими обсягами робіт по обслуговуванню основного виробництва. Порівняно багато допоміжних та обслуговуючих операцій за своїм характером важко піддаються механізації та автоматизації.

  • Зрослі роль і значення виробничої інфраструктури підприємства обумовлені тим, що:

  1. підвищення рівня механізації та автоматизації виробничих процесів збільшує обсяги і складність робіт по ремонту та наладці устаткування, вимагає розширення номенклатури інструментів, оснащення і пристроїв;

  2. перехід до нових технологій та прискорення технологічних режимів устаткування підвищує вимоги до якості й збільшує потребу в різних видах енергії;

  3. ускладнення виробничих процесів і поглиблення внутрішньовиробничих зв’язків збільшують обсяги транспортних робіт;

  4. постійно зростає навантаження на комунікаційні мережі підприємства.

  • Для досягнення високих господарських результатів діяльності підприємства важливо створити комфортне соціальне середовище та сприятливий психологічний клімат, активізувати соціальну мотивацію праці. Все це безпосередньо впливає на продуктивність праці і кінцеві результати діяльності підприємства.

12.2. Система технічного обслуговування підприємства а. Загальна характеристика системи

  • Система технічного обслуговування виробництва — сукупність процесів по: підтриманню у робочому стані машин, устаткування та інших засобів праці; забезпеченню робочих місць сировиною, матеріалами, інструментом, енергією; виконанню транспортних та інших подібних операцій.

  • Основні функції системи технічного обслуговування виробництва:

  • ремонт технологічного, енергетичного, транспортного та іншого устаткування, догляд ним і налагодження; виконання подібних операцій відносно інших видів засобів праці;

  • забезпечення робочих місць інструментом та пристроями власного виробництва; придбання стандартних з них на ринку або в порядку кооперованих зв’язків у підприємств-суміжників;

  • переміщення вантажів і виконання всього обсягу необхідних вантажно-розвантажувальних робіт;

  • постачання підрозділів (робочих місць) електричною і тепловою енергією, газом, парою, стисненим повітрям та іншими енергоносіями;

  • безперешкодне доставляння на робочі місця сировини, основних і допоміжних матеріалів, палива; тимчасове зберігання напівфабрикатів власного виготовлення та готової продукції.

  • Підрозділи, які виконують виокремлені функції, створюють систему технічного обслуговування виробництва на тому чи іншому підприємстві. Структурні елементи такої системи наведено на рис. 12.2.

Рис. 12.2. Структурні елементи системи технічного обслуговування підприємства

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]