Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М у ДП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
257.54 Кб
Скачать
    1. Заходи щодо охорони праці і охорони навколишнього середовища

Розробляючи дипломний проект, необхідно передбачити можливі причини травматизму або професійних захворювань, пов'язаних з виробництвом. В дипломному проекті необхідно обґрунтувати інженерні рішення по їх попередженню з метою створення нешкідливих і безпечних умов праці працюючих, вирішити питання пожежної безпеки, а також розробити заходи, направлені на усунення небезпечного забруднення виробничими відходами повітряного середовища, ґрунту і водоймищ.

В дипломному проекті повинні бути передбачені всі основні методи інженерної охорони праці: безпечний технологічний процес і устаткування; наукова організація праці, будова цеху або його ділянки відповідно до вимог ДеСТів і СНіП, засоби індивідуального захисту працюючих.

7. Графічна частина

Графічну частину проекту рекомендується виконувати в міру виконання всіх необхідних розрахунків відповідного розділу.

Об'єм графічної частини з вказівкою обов'язкових креслень визначається в дипломному завданні і повинен бути не менше 4 креслень.

  1. Оформлення пояснювальної записки

Загальний об'єм розрахунково - пояснювальної записки до дипломного проекту не повинен перевищувати 100 сторінок.

Кожний лист повинен мати рамку, основний напис. Рамка виконується суцільною основною лінією на відстані від зовнішньої рамки справа, знизу і зверху - 5мм, зліва - 20 мм.

На листі "Зміст" виконують штамп 185 х 40 мм, на решті листів записки штамп 185 х 15 мм.

Рукописний текст виконується креслярським шрифтом по ГОСТ 2-304 з висотою букв і цифр не менше 2,5 мм. Цифри і букви необхідно писати чітко чорними чорнилами.

Відстань від верхнього або нижнього рядка тексту до верхньої або нижньої рамки повинна бути не менше 10 мм. Відстань від рамки до меж тексту спочатку і в кінці рядків - не менше 3 мм.

Друкарські помилки, описки і графічні неточності, знайдені в процесі виконання документа, допускається виправляти стиранням або закрашенням білою фарбою і нанесенням на тому ж місці виправленого тексту.

Текст документа розділяють на розділи і підрозділи. Розділи повинні мати порядкові номери в межах всього документа, позначені арабськими цифрами без крапки і записані з абзацу. Підрозділи повинні мати нумерацію в межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номерів розділу і підрозділу, розділеного крапкою. В кінці номера підрозділу крапки не ставляться, наприклад:

I. Типи і основні розміри

1.1

1.2

1.3

Усередині пунктів або підпунктів можуть бути приведені переліки. Перед кожною позицією переліку слід ставити дефіс або при необхідності посилання в тексті документа на один з переліків, рядкову букву, після якої ставиться дужка. Запис проводиться з абзацу.

Приклад

а)

б)

1)

2)

в)

Розділи, підрозділи повинні мати заголовки. Пункти, як правило, заголовка не мають.

Заголовки слід писати з прописної букви без крапки в кінці.

Перенесення слів в заголовках не допускаються.

Відстань між заголовком і текстом повинна бути 15 мм. Відстань між заголовками розділу і підрозділу - 8 мм.

Кожний розділ рекомендується починати з нового листа.

Зміст включає номери і найменування розділів і підрозділів з вказівкою номерів листів. Слово "Зміст" записують у вигляді заголовка з прописної букви. Найменування, включені в зміст, записують рядковими буквами, починаючи з прописної букви.

Нумерації сторінок повинна бути крізна.

Текст документа повинен бути коротким, чітким і не допускати різних тлумачень.

У формулах як символи слід застосовувати позначення, встановлені відповідними державними стандартами. Пояснення символів і числових коефіцієнтів, що входять у формулу, якщо вони не пояснені раніше в тексті, повинні бути приведені безпосередньо під формулою.

Приклад.

Густина кожного зразка р, кг/м обчислюють за формулою:

,

де m - маса зразка, кг;

V - об'єм зразка, м.

Переносити формули на наступний рядок допускається тільки на значках виконуваних операцій, причому знак на початку наступного рядка повторюють.

Формули повинні нумеруватися крізною нумерацією арабськими цифрами, які запиcують на рівні формули справа в круглих дужках.

Ілюстрації слід нумерувати арабськими цифрами крізною нумерацією. Допускається нумерувати ілюстрації в межах розділу.

Ілюстрації, при необхідності, можуть мати найменування і дані пояснень (підмалюнковий текст). Слово "Малюнок" і найменування поміщають після даних пояснень і розташовують таким чином: Малюнок I -Деталі приладу. ( Див. Додаток).

Назву таблиці слід поміщати над таблицею. При перенесенні частини таблиці на ту ж або інші сторінки назву поміщають тільки над першою частиною таблиці.

Таблиці слід нумерувати арабськими цифрами крізною нумерацією. Допускається нумерувати таблиці в межах розділу. На всі таблиці повинні бути приведені посилання в тексті, при посиланні слід писати слово "таблиця" з вказівкою її номера.

Заголовки граф і рядків таблиці слід писати з прописної букви, а підзаголовки граф з рядкової букви, якщо вони складають одну пропозицію із заголовком.

Таблиця _______ - _____________

номер назва таблиці


Головка

Заголовки граф

граф

підзаголовки граф

Боковік /графи/

(полочки)

Таблиці зліва, справа і знизу відокремлюються лініями.

Заголовки граф записують паралельно рядкам таблиці. При необхідності допускається перпендикулярне розташування заголовків граф.

Висота рядків таблиці повинна бути не менше 8 мм.

Допускається поміщати таблицю уздовж довжини сторони листа.

Таблицю можна ділити на частини, поміщаючи одну частину під іншою або поряд, при цьому в кожній частині таблиці повторюють її головку і боковик. При розподілі таблиці на частини допускається її головку або боковик замінювати відповідно номерам графи рядків. При цьому нумерують арабськими цифрами графи і рядки першої частини таблиці.

Слово "Таблиця" указують один раз зліва над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть слова "Продовження таблиці" з вказівкою номера таблиці.

Якщо в кінці сторінки таблиця уривається і її продовження буде на наступній сторінці, в першій частині таблиці нижню горизонтальну лінію, що обмежує таблицю, не проводять.

Таблиці з невеликою кількістю граф допускається ділити на частини і поміщати одну частину поряд з іншою на одній сторінці, при цьому повторюють головку таблиці.

Графу "Номер по порядку" в таблицю включати не допускається. Нумерація граф таблиці арабськими цифрами допускається в тих випадках, коли в тексті документа є посилання на них, при розподілі таблиці на частини, а також при перенесенні частини таблиці на наступну сторінку.

Якщо всі показники, приведені в графах таблиці, виражені в одній і тій же одиниці фізичної величини, то її позначення необхідно поміщати над таблицею справа, а при розподілі таблиці на частини - над кожною її частиною.

Наприклад, "Розміри в міліметрах", "Напруга у вольтах".