Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pat_1248022497.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
420.86 Кб
Скачать

Управління культури облдержадміністрації

Управління освіти і науки облдержадміністрації

Управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації

Обласний військовий комісаріат

Обласний центр соціальних служб для молоді

Обласна бібліотека для юнацтва ім. О. М. Бойченка

Обласний інститут післядипломної освіти

Патріотичне виховання

в контексті підготовки до служби

в Збройних Силах України

та її захисту

(Тези доповідей та виступи

обласної науково-практичної конференції

12 квітня 2002 р.)

м. Кіровоград,

2002

Зміст

1. Компанієць Ю. І. 3

2. Мальчин Г. В. „Сучасні підходи до патріотичного виховання допризовної молоді” 5

3. Лещенко Е. В. „Основні напрямки роботи управління у справах сім’ї та молоді, структурних підрозділів по формуванню громадянської позиції та патріотизму у допризовної молоді” 6

4. Коробов М. Г. „Військово-патріотичному вихованню молоді – належну увагу” 10

5. Тисленко Е. Є. „Умови та реальність адаптації юнаків до солдатських буднів” 14

6. Проценко В. С. „Програма „Козацькому роду – нема переводу” – складова частина діяльності обласного Центру соціальних служб для молоді” 17

7. Черниш А. Д. „З досвіду проведення допризовної підготовки та військово-патріотичного виховання старшокласників в місті Знам’янці” 22

8. Дигало В. М. „Патріотичне виховання молоді в бібліотеках області: форми та методи” 25

9. Рекомендації обласної науково-практичної конференції „Патріотичне виховання в контексті підготовки до служби в Збройних Силах України та її захисту” 32

Матеріали упорядкував: М. Коробов, Л. Настояща

Відповідальний за випуск: Л. Савенко

Комп’ютерна верстка: А. Лантух

Компанієць ю.І., начальник управління культури Кіровоградської облдержадміністрації

Доброго дня, шановні учасники конференції!

Дозвольте привітати Вас з початком роботи науково-практичної конференції "Патріотичне виховання в контексті підготовки до служби в Збройних Силах України та її захисту".

Мета конференції - посилення патріотичного виховання підростаючого покоління в області, формування національної свідомості, сприяння підготовці молоді до військової служби, координаційна діяльність державних та громадських організацій, які займаються військово-патріотичним вихованням, визначення напрямків подальшої співпраці.

Кардинальні історичні зміни, що їх зазнає Україна, впливають на всі аспекти суспільного життя і, передусім, - на конкретного громадянина, його свідомість і самовизначення.

Багато чого вдалося досягти за роки незалежності, але накопичились і суттєві проблеми.

Останнім часом в Україні у духовній сфері набули розвитку негативні процеси, знизився рівень морального виховання. Багато в чому це результат пропаганди жорстокості, бездуховності, насильства, послаблення виховної роботи.

Назріла нагальна потреба розроблення і впровадження в життя нової концепції патріотичного виховання, яка базуватиметься на національно-історичних традиціях українського народу.

Підтвердженням важливості цього питання є те, що за останні роки прийнято цілий ряд документів державного значення, зокрема, Указ Президента України від 27 квітня 1999 року № 456/99 "Про заходи щодо розвитку духовності, захисту моралі та формування здорового способу життя громадян", наказ Міністерства культури та мистецтв України від 09.10.99. "Про план заходів по виконанню Національної програми патріотичного виховання населення, формування здорового способу життя, розвитку духовності та зміцнення моральних засад суспільства”. На їх підставі видано розпорядження голови обласної державної адміністрації від 25 травня 1999 року № 219-р "Про утвердження координаційної ради з питань розвитку духовності, захисту моралі та формування здорового способу життя громадян" та від 04.10.99 р. № 465-р "Про затвердження обласної програми патріотичного виховання населення, формування здорового способу життя, розвитку духовності та зміцнення моральних засад суспільства”, які в комплексі передбачають формування національної свідомості, почуття гідності, честі, поваги до історії свого народу, любов до рідного краю.

Проте, головним результатом виховних зусиль має стати готовність молодої людини до військово-патріотичної діяльності.

Військово-патріотичне виховання - цілеспрямований, організований процес формування готовності юнаків старшого шкільного віку до строкової військової служби в Збройних Силах України. Його зміст визначається Конституцією, Законами України, військовою присягою та військовими статутами.

Вихованням молоді у нас в області займаються заклади культури, освіти; відділи (комітети) сім'ї і молоді райдержадміністрацій, міськвиконкомів; центри соціальних служб для молоді; молодіжні гуртки та об’єднання недержавні організації.

Значна робота проводиться з цього питання закладами культури.

Могутнім знаряддям патріотичного виховання є книга. Обслуговуючи молодь, спілкуючись з нею, бібліотекарі гостріше відчувають зміни в суспільстві і намагаються заповнити новостворені лакуни. Тому бібліотеки і стають ініціаторами створення таких клубів, як: "Краєзнавець", "Доблесть", "Пошук", "Ровесник", "Дзвони пам'яті", "Слідопит", яких в регіонах області діє понад 40.

Дієвого виховного значення набули цикли заходів патріотичного спрямування: тижні, декади, місячники популяризації книги.

До співпраці залучаються працівники музеїв, ветерани Великої Вітчизняної війни, воїни-інтернаціоналісти, військкомати, учбові заклади та громадські організації.

63 клубами з військово-патріотичного виховання, які діють в клубних закладах області, охоплено 2206 учнів.

Традиційно працівники клубних закладів спільно з комітетами солдатських матерів організовують проводи допризовної молоді до лав Збройних Сил України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]