Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pat_1248022497.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
420.86 Кб
Скачать

Соціальна робота з військовослужбовцями

З метою надання психологічної допомоги юнакам, які проходять службу у Збройних Силах України, профілактики та запобігання схильності до самогубства, відхилень поведінки та створення сприятливих умов для проходження адаптаційного періоду служби військовослужбовців, обласним центром розроблені і укладені угоди про співробітництво з військовими частинами, які дислокуються на території міст Кіровограда та Олександрії. Згідно цих угод діють кабінети індивідуального консультування для військовослужбовців строкової служби. Затверджено спільні заходи щодо реалізації угод про співробітництво з військовими частинами.

Фахівцями Олександрійського МЦССМ в рамках роботи клубу “Адаптація” для військовослужбовців строкової служби Олександрійської військової частини прочитані лекції на теми: “Спас – військове мистецтво запорозьких козаків” (присутні 60 чол.), “Духовність українського воїнства, культура та етикет” (60 чол.), “Психологічна адаптація військовослужбовців строкової служби” (60 чол.). Проведено вечір-зустріч з молоддю училища культури.

ОЦССМ проведено вечір-зустріч офіцерського складу військової частини з випускницями школи “Сімейна академія” на базі молодіжного клубу “Олімпія”. Присутні 60 чол.

Психологами центрів з метою надання психологічної допомоги юнакам, які проходять службу у Збройних Силах України, проведено:

  • анкетування “Соціальний портрет військовослужбовця”;

  • психологічне дослідження рівня самооцінки, міжособистих стосунків, рівня тривожності, самосвідомості;

  • бесіди: “Колектив і я в ньому”, “Профілактика суїцидів”, “Сімейне виховання”;

  • корекційні та тренінгові заняття: “Спілкування в колективі”, “Як навчитися поважати себе”.

Всього цими заходами охоплено більше 100 осіб. Проводиться робота по профілактиці негативних явищ (алкогольної, тютюнової залежності, наркоманії, СНІДу та венеричних захворювань).

У 2002 році згідно перспективного плану роботи соціальна робота з призовною молоддю та військовослужбовцями залишається пріоритетною в діяльності центрів соціальних служб для молоді.

Поряд з уже напрацьованими заходами ми плануємо вперше в області провести психологічні десанти у військові частини, які дислокуються на території області, із залученням психологів та спеціалістів центрів.

Висновок

Соціально-психологічну роботу, військово-патріотичне виховання допризовної, призовної молоді та військовослужбовців строкової служби доцільно розглядати як взаємопов’язані компоненти у системі підготовки молоді до служби у Збройних Силах України.

Кінцевою метою цього процесу є формування таких якостей особистості як:

  • свідома систематична самопідготовка до служби у рядах Збройних Сил України;

  • готовність до виконання військових статутів та наказів командирів, до внутрішнього сприяння їх як веління Батьківщини;

  • переконаність у тому, що військова могутність України створюється працею кожної людини і потребує для свого подальшого розвитку глибоких знань, здібностей і творчої діяльності, високої працездатності, організованості і дисципліни.

Черниш А.Д., інспектор

міського відділу освіти

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]