Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pat_1248022497.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
420.86 Кб
Скачать

Патріотичне виховання молоді в бібліотеках області: форми і методи

Патріотичне виховання молоді, як один із компонентів у системі формування соціальної особистості, здійснюється через формування громадських якостей особистості:

- національної свідомості, почуття гідності, честі, відваги, поваги до історії свого народу;

- самоповаги і поваги до людини, бажання продовжувати національні традиції свого народу;

- прагнення збереження національної цивілізації, активного сприйняття дійсності, почуття справедливості, милосердя, чуйності та мужності;

- усвідомлення прав представників всіх національностей, що проживають на території області, на основі єдиної Конституції;

- непримириместавдшця до порушень і приниження національного гімну, прапора, законів і звичаїв.

Патріотичне виховання молоді є одним з важливих напрямків роботи бібліотек області.

Традиційно творчо і вміло працюють з цього питання ОЮБ ім. О. Бойченка та бібліотеки Бобринецького, Кіровоградського, Олександрівського, Петрівського районів, Голованівської, Гайворонської, Компаніївської, Олександрійської, Онуфріївської, Світловодської районних, Знам'янської, Кіровоградської, Олександрійської та Світловодської міських ЦБС. Новим імпульсом в їх роботі стало прийняття обласної програми патріотичного виховання населення, формування здорового способу життя, розвитку духовності та зміцнення моральних засад суспільства, затвердженої розпорядженням голови облдержадміністрації від 4 жовтня 1999 року №465-р.

Масштабність цієї роботи в значній мірі забезпечується міцними зв'язками бібліотек з військкоматом, спілкою ветеранів Афганістану, штабом цивільної оборони, радою ветеранів, музеями, центрами соціальних служб для молоді, відділом освіти. Комітетом (відділом) у справах сім'ї та молоді райдержадміністрацій, міськвиконкомів, громадськими організаціями, які є необхідними учасниками виховних заходів ЦБС.

Серед усих бібліотек хочеться відзначити роботу центральної бібліотеки м. Кіровограда, яка стала центром військово-патріотичного виховання підростаючого покоління.

Тут працює клуб допризовної молоді ''Ати-бати'', - керівником якого є Золотаренко Людмила Борисівна, завідуюча відділом обслуговування.

З метою удосконалення цієї роботи розроблена Програма патріотичного виховання підлітків і молоді "Пам'ять" на 2000-2005 роки.

Проведена маркетингова розвідка по виявленню юнаків допризовного віку із загального читацького контингенту та серед жителів мікрорайону.

Вивчено їх проблеми, потреби та інформаційні запити.

Крім зазначених координаційних зв'язків центральна міська бібліотека тісно співпрацює з командуванням 159 ракетної бригади.

Для того, щоб краще задовольнити запити юних користувачів необхідною літературою, бібліотечний фонд поповнюється новими виданнями з питань історії України, військової справи, спорту тощо. Значне місце відводиться добору краєзнавчих матеріалів. Крім того, в нагоді бібліотекам допомагають багаті фонди музеїв міста.

Розширюється тематичний діапазон популяризації книги.

З цією метою працівники бібліотеки прагнуть здійснювати комплексні заходи в рамках всієї ЦБС: Тижні та Вахти пам'яті, цикли книжкових виставок "Майбутньому захиснику Вітчизни", "Молодь. Закон. Патріотизм" та ін.

З 1999 року в ОЮБ ім. О. Бойченка за підтримкою та ініціативою виховного відділу облвійськкомата та обласної організації солдатських матерів діє клуб з військово-патріотичного виховання "Доблесть".

Тематика клубу розрахована на учнів ПТУ та середніх шкіл, студентів середніх спеціальних закладів, які готуються до служби в Збройних Силах України. За формами роботи це - зустрічі з ветеранами, консультації психолога, круглі столи за участю офіцерів та військовослужбовців строкової служби, інформування членів клубу з питань військової справи та сьогодення Збройних Сил України.

Важливим джерелом формування патріотичних почуттів стали різноманітні конкурси, турніри, ігри, вікторини, подорожі, діалоги тощо.

Значна увага в роботі по патріотичному вихованню приділяється допризовникам. Великого поширення в діяльності бібліотек області набули літературно-музичні вечори "Рядки, обпалені війною", вечори-зустрічі з воїнами різних поколінь, уроки мужності "Мені Вітчизну довелося рятувати, тобі - всю землю зберегти", "Люди і подвиги" та інші.

Цікавими та змістовними були заходи, що провела Кіровоградська міська центральна бібліотека. Зокрема, конкурс "Браво, хлопці!", який складався з декількох турів: "Козацька вікторина", "Спортивний", "Компліменти", "Неможузнаика", "Ти - мені, я - тобі" і т.д. До складу журі конкурсу входили Міщенко А., заступник командира дивізіону та капітани - О. Кутаха і О. Молчанов.

Емоційний заряд отримали допризовники - учасники конкурсу "Від козацької булави до могутніх ракет", який проводився до Дня Збройних Сил України. Дві команди юнаків долали перешкоди на шляху перемоги. Підготовка до цього конкурсу вимагала від його учасників ґрунтовних знань. Юнаки переглянули багато книг з військової тематики, радилися з батьками і дідами.

Молоді важливі зустрічі з ветеранами Великої Вітчизняної війни, коли ніби оживають сторінки книг, наповнені новим змістом, неповторним колоритом.

Повчальною була година пам'яті "Хто за свободу вийшов проти смерті, тому немає смерті на землі" у філіалі №9 Олександрійської МЦБС, в якій приймав участь ветеран війни Ширлаєв А. С. Учнівська молодь отримала відповіді на запитання, які їх цікавили.

Читачам бібліотек Олександрійської МЦБС надовго запам'ятається організований цикл зустрічей з ветеранами-визволителями міста, в проведенні яких приймав активну участь секретар міської Ради Білий Олександр Миколайович.

В бібліотеках області проводяться також дискусії, вечори-діалоги, зустрічі за "круглим столом" за участю воїнів, які виконували інтернаціональний обов'язок в Афганістані.

Змістовною була зустріч, організована працівниками ОЮБ ім. О. Бойченка, обласною спілкою Афганців та краєзнавчим музеєм. Відбувся відкритий, широкий діалог про солдатську дружбу і взаємовиручку, випробування на міць Афганістаном, нелегку працю і почесний обов'язок - захищати Батьківщину.

Хто такий справжній герой? Яким ти уявляєш його сьогодні? - над цими питаннями замислювались присутні. А вдало підібрані книги, періодичні видання на виставці "Афган болить в душі моїй", спонукали молодь звернутись і до особистих речей воїнів-інтернаціоналістів.

На основі постійного інтересу юнаків і дівчат до минулого свого краю, бажання збагнути сторінки його історії, відкрити нові імена, прийняти участь у пошуковій роботі, діють організовані при бібліотеках області понад 40 клубів та об'єднань за інтересами.

Серед них хочеться відмітити цікаву роботу клубу "Пошук" Добровеличківської центральної районної бібліотеки.

Молодь зустрічається із старожилами райцентру, знайомиться з історією вулиць, відкриває незнайомі сторінки життя славетних земляків.

Бібліотекарі та працівники краєзнавчого музею Добровеличківки організували акцію Пам'яті 167 загиблих земляків - громадян єврейської національності "Долині смерті".

Цікавими були: вікторина "Як ти знаєш свій рідний край", краєзнавча подорож "Пізнай свій край, а в ньому себе", презентація кінострічки "На заставі Терлецького", знятої районною кіностудією "Пам'ять", вечори-діалоги "Зі сльозами на очах".

В проведенні заходів допомагають багаті матеріали краєзнавчого музею: світлини, спогади учасників Великої Вітчизняної війни, листи, особисті речі тощо. Ці документи надають особливої емоційної сили в патріотичному вихованні молоді.

Збереження у пам'яті людській героїчного минулого, виховання на прикладах самовідданого служіння Батьківщині підростаючого покоління - це стало справою життя Кульшенко Єванжеліни Леонтіївни, завідуючої Іскрівською сільською бібліотекою Петрівського району.

Майже 40 років Єванжеліна Леонтіївна очолює клуб "Пошук" та підтримує тісний зв'язок з радою ветеранів Москви. Вона організувала учнівську молодь на пошукову роботу. З членами клубу зібрала цікавий матеріал про своїх односельців та воїнів, що загинули, визволяючи село Іскрівку. Проводять розшук колишніх воїнів та рідних тих, чиї імена викарбовані на обеліску, ведуть пошук могил загиблих земляків, листування з багатьма адресатами.

В роботі по військово-патріотичному вихованню завідуюча бібліотекою широко використовує матеріали районної газети "Трудова слава", а також сама надсилає розповіді, присвячені героїчному минулому краю. Широкий відгук у читачів викликали статті: "Дівчата у сірих шинелях", "Як обірвана струна", "Жінка на війні", "І блиснули ордени", "До батька через десятиліття", "Було в матері п'ять синів", жоден з яких не повернувся з війни. Остання із тем дала поштовх пошуковців написати листи-запити в архіви, військкомати. І пошуковці отримали свідчення - світлини братів Парасенків. Згодом було надіслано матеріали до газети "Кіровоградська правда" і Кіровоградський художник Колесніченко, який був небайдужий до події, намалював картину, яку подарував сільчанам. Картина "Мати і її п'ять синів" встановлена в бібліотеці.

Члени клубу разом з бібліотекарем проводять щорічно Вахту пам'яті, це найбільш масштабні заходи, які набули популярності серед молоді та жителів села.

Бібліотеки Олександрівського району традиційно у травні місяці проводять патріотичні читання "Через роки пам'ять проростає...", куди входять: прес-калейдоскоп, вечір-зустріч, урок мужності, літературно-музична композиція, літературна подорож, презентація книг.

В центральних бібліотеках області здійснюється інформаційне забезпечення роботи по патріотичному вихованню - створено банк даних "Майбутньому захиснику Вітчизни", збирається матеріал для картотеки ретроспективних видань "Патріоти України".

Широкій популяризації літератури патріотичного спрямування сприяє використання тематичних добірок єдиного книжкового фонду ЦБС, пересувних книжкових виставок, виїзних масових заходів, як: "Згадаймо всіх поіменно", "Молоді про подвиг", "Подвиг тилу", "Майбньому-захиснику" тощо.

Дієвість роботи бібліотек області по військово-патріотичному вихованню значною мірою забезпечується системою організаційно-методичних заходів. Зокрема, на базі Кіровоградської центральної міської бібліотеки проведено для бібліотекарів ЦБС семінар-тренінг "Патріотичне виховання молоді в сучасних умовах".

Програма семінару включала доповідь "Армійські проблеми в загальнодержавному контексті" полковника С. Шаповала. На семінарі обговорювалися проблеми підготовки молоді до захисту суверенної України, проведено "круглий стіл" "Солдатські матері запитують", організовано екскурсію до військової частини. На тренінгових заняттях для бібліотекарів проведено моделювання диспуту "Чи потрібна нам професійна армія?", розроблено план роботи клубу "Молодий воїн" та відбувся показовий цікавий конкурс "Нумо, хлопці!".

В Олександрівській районній бібліотеці для працівників сільських книгозбірень крім семінару, проведено творчі заняття "Бібліотека. Молодь. Патріотизм.: пошуки, проблеми, перспективи", в програмі яких: дискусія "В чому особливості патріотичного виховання підростаючого покоління?", презентація книги М. Пушкаря "В полум'ї війни", поради фахівця "Місце бібліотеки в системі патріотичного виховання", бібліотечна мандрівка "Панорама 2001 року" тощо.

Удосконаленню роботи бібліотек регіону сприяють розробки методичних рекомендацій, сценаріїв масових заходів, наочної популяризації книги, які готують і апробують центральні бібліотеки.

Бобринецька, Олександрівська, Петрівська районні бібліотеки, Олександрійська районна та Кіровоградська міська центральні бібліотеки приділяють увагу вивченню та поширенню передового досвіду патріотичного виховання підлітків та молоді шляхом випуску інформаційних бюлетнів "Увага! Досвід!", "Рекомендує бібліотекар-практик", "В бібліотеках регіону!".

Патріотичне виховання підлітків і молоді розглядається і на засіданнях Рад різних рівнів, зокрема Голованівської, Новгородківської, Світловодської, Олександрійської районних, Кіровоградської, Знам'янської, Світловодської, Олександрійської міських ЦБС.

Незважаючи на ці заходи, в роботі бібліотек області по патріотичному вихованню підлітків і молоді існують певні недоліки.

Не всі бібліотеки, що обслуговують юнацтво, будують дану роботу відповідно до вимог часу. Так, в бібліотеках Гайворонської, Знам'янської, Новоархангельської, Новомиргородської. Ульяновської, Устинівської районних ЦБС недостатня увага приділяється патріотичному вихованню молоді, робота ведеться несистематично.

Не на належному рівні висвітлюється робота бібліотек з допризовною молоддю в ЗМІ.

В бібліотеках Бобринецького, Долинського, Знам'янського районів слабо поставлена інформаційна робота з молоддю за тими, хто працює з нею.

Не всі бібліотеки ведуть послідовну, цілеспрямовану масову роботу з урахуванням різних соціальних груп і категорій молоді. Не набули загальносистемного характеру проведення таких заходів, як Вахта пам'яті, тощо.

Робота з підлітками та учнівською молоддю потребує багато уваги, знань, творчого пошуку.

Отже, сподіваємося на співпрацю бібліотек з відділами (комітетами) освіти, у справах сім'ї та молоді райдержадміністрацій, міськвиконкомів, центрами соціальних служб для молоді, військкоматами, клубами, музеями, установами, організаціями, що стане ще одним творчим імпульсом для подальшої роботи патріотичного виховання підлітків і молоді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]