Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pat_1248022497.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
420.86 Кб
Скачать

З досвіду проведення допризовної підготовки та військово-патріотичного виховання старшокласників в місті Знам’янці

У школах міста протягом років склалась певна система організації допризовної підготовки юнаків. Аналіз роботи і її позитивна оцінка, яка дається при перевірках різного рівня, дозволяє зробити висновок, що наша система роботи відповідає вимогам часу і діючих директивних документів.

Що є запорукою позитивного результату?

Одним з чинників, і це загальновідома істина, є якісне кадрове забезпечення.

Коротка довідка:

В м. Знам’янці – 6 середніх шкіл.

Загальна кількість учнів – 4704.

Щороку охоплюється допризовною підготовкою 250 юнаків 10-11 класів.

Мова йде тільки про загальноосвітні школи.

На посадах викладачів ДПЮ працюють 6 офіцерів запасу. Всі вони мають вищу освіту, а саме четверо з них – вищу педагогічну, один – вищу військову.

За останні десять років склад викладачів не змінювався. Середній вік – 43 роки.

Наступний чинник - достатня навчально-матеріальна база.

Незважаючи на всі негаразди, база, яка була створена у свій час, - збережена. Всі школи мають спортивні зали, спортмайданчики і необхідні елементи навчальної бази ДПЮ. Чотири стрілецькі криті тири – законсервовані і готові відновити свою роботу. У місті функціонує плавальний басейн.

Зрозуміла річ, що вказані вище чинники одноосібно не забезпечать успіх справи. Для цього необхідна чітко відпрацьована взаємодія ланцюга: міська рада, виконавчий комітет, міський відділ освіти, військовий комісаріат, військова частина, керівники шкіл, викладачі ДПЮ, педколективи.

Повинен зазначити, що періодично відбувається ротація керівництва міста, змінюється керівництво військового комісаріату, але, на щастя, добрі традиції по організації ДПЮ, накопичений досвід зберігається і тільки змінює форми відповідно до умов часу.

Що гріха таїти, ми розчулено згадуємо “золоті” часи, коли на ДПЮ відводилась достатня кількість годин, польові збори проходили у два етапи: два тижні після 9-го класу і тиждень на завершальній стадії; кошти на організацію ОСОТ виділялись централізовано окремим рядком і т.д.

Прикро і парадоксально, що зараз на місцях ми повинні, як то кажуть, ламати голови, вирішуючи проблеми, які викликані неузгодженістю дій двох міністерств (оборони та освіти і науки). До того ж, ще і з керівними документами – не все гаразд.

Гіркий досвід вже навчив нас обережно відноситись до різних новацій. Тому в школах міста ДПЮ поки що організовано в рамках навчальної програми. Крім відведених програмних годин, ми зуміли відстояти по 9 тижневих годин на гурткову роботу з цього предмету. Присутні представники освіти підтвердять необхідність цього заходу.

Вказані години використовуються на зняття гуртків: “Юний стрілець”, “Влучний стрілець”, “Основи військової справи”. Цим частково компенсується невідповідність між навчальним планом та програмою ДПЮ.

В рамках системи військово-патріотичного виховання здійснюються заплановані заходи під час Тижнів військово-патріотичного виховання, які включені в загальноміський план роботи та шкільні плани.

Працює методичне об’єднання викладачів ДПЮ.

На якісно вищий щабель піднявся рівень роботи в останні роки, коли нарешті вдалося позитивно вирішити питання про проведення навчально-польових занять на базі військової частини.

Результат перевершив найбільш оптимістичні сподівання.

З особового складу зборів формується навчальна рота. Режим зборів – цілодобове перебування у відповідності з вимогами Статутів Збройних Сил України.

Для проведення зборів на належному рівні необхідна кропітка підготовча робота, яка офіційно закріплюється рішенням виконкому та наказами військового комісара, міськвно, командира військової частини (не пізніше 15 квітня поточного року).

Від чіткої взаємодії вказаних структур залежатиме успіх.

Що можна встигнути за три доби?

З власного досвіду можемо сказати, що при бажанні можна привести цілий ряд заходів, зокрема:

- знайомство з історією військової частини, завданнями, які виконує її особовий склад;

- розміщення військовослужбовців, несення служби добовим нарядом га вартою;

- відпрацювання тем вогневої, тактичної підготовки;

- виконання вправи з ЛКМ;

- проведення двосторонньої гри на місцевості;

- здача контрольних тестів;

- проведення військово-спортивного свята з нагоди завершення курсу ДПЮ.

Кошти для зборів виділяє міська рада.

Основний тягар по розміщенню особового складу та організації занять лягає на командування військової частини, і, повинен зазначити, що з цим завданням вони справляються блискуче.

В день стрільб на полігон прибуває представницька делегація у складі представників керівництва міської ради, відділу освіти, військового комісаріату, директори шкіл. Це стало доброю традицією, яка має важливе значення у вихованні підростаючого покоління.

Військово-спортивне свято проходить в урочистій обстановці за участю ОМК, міскво, військової частини, шкіл, гостей.

Отже, три доби - це і багато, і мало.

Життя переконливо дало однозначну відповідь: тільки на базі військової частини і за повною програмою!

В той же час, польові збори вийшли за рамки суто навчальних. Взаємне спілкування освітян і військовиків привело до корисних і навіть несподіваних висновків. Ми, всі разом з різних позицій погляду на життя, виховання і вибору професії досить суттєво змінили своє розуміння і бачення проблем.

Ділові стосунки не обмежуються тільки періодом зборів, а й знаходять своє продовження і розвиток на рівні дружніх, суто людських відносин.

В процесі роботи, в рамках методичного об’єднання слідкуємо, вивчаємо, аналізуємо досвід роботи колег інших регіонів. Беремо участь у дискусіях з проблем ДНЮ на сторінках преси, зокрема газети "Армія України".

Абсолютно підтримуємо думку багатьох учасників дискусії про те, що ДНЮ в нинішньому вигляді - тупиковий варіант.

В той же час, далеко не все, що пропонується змінити, заслуговує на увагу.

На перший погляд - приваблива форма, що пропонується Міністерством освіти і науки України, концентрація годин на ДПЮ в рахунок літньої трудової практики.

Як відомо, мета визначає форми і методи. Виведення ДПЮ за межі шкільного плану є позитивним кроком і на високому рівні дасть можливість вирішній виключно навчальну частину програми ДПЮ. Більше того, не можна проводити щомісячно на зразок МНВК, а закінчити у військових частинах.

Що стосується інших складових частин системи патріотичного і військово-патріотичного виховання, то вони будуть приречені на знищення: (гурткова робота, виховні заходи, Тижні, змагання, конкурси тощо).

До того ж, на даний час відсутні директивні документи, зокрема: Положення про оборонно-спортивний табір, фінансовий документ про порядок проведення і фінансування навчально-польових занять, атестація учнів з ДНЮ тощо.

Закінчуючи свій виступ, висловлюю впевненість, що всі, хто беруть участь у вирішенні комплексу завдань щодо військово-патріотичного виховання, матимуть чітке уявлення про шляхи і методи розв’язання поставлених завдань і проблем.

Для цього потрібен пакет грамотно розроблених документів, чітка взаємодія органів і структур як по вертикалі так і на місцевому рівні.

Дигало В. М, директор обласної

бібліотеки для юнацтва ім. О. М. Бойченка

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]