Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka kr1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

Розрахунок ритму (такту) поточної лінії

Риси досконалої організації виробничого процесу характерні для поточного методу виробництва виробів. Тому на заводах приладобудування необхідно намагатися застосувати поточне виробництво. У процесі організації поточного виробництва просування виробів по всіх стадіях і операціях технологічного процесу необхідно підпорядкувати визначеному ритму (такту) потоку.

У безперервно-поточному виробництві середній такт для однопредметних потоків, що працюють з подетальною передачею об'єктів з операції на операцію, розраховується за формулою:

Rопл = , (5);

де Теф - ефективний (плановий, дійсний) фонд часу роботи устаткування (робочого місця), хв.;

Nпл - кількість виробів, що повинна бути виготовлена в плановому періоді, од.

При встановленні Теф і Nпл необхідно керуватися такими положеннями.

І. Розрахунок Теф проводиться за формулою:

Теф= Тр , (6);

де - планові втрати робочого часу на ремонт, наладку, переналадку і передислокацію устаткування, у % опл. Тр;

Тр - режимний (номінальний) фонд часу роботи устаткування (робочого місця ). ТР у залежності від прийнятого режиму змінності при шестиденному 41-годинному робочому тижні визначається формулою:

Тр=[(ТкNсcn tсп]c (7);

а при п'ятиденному 40-годинному робочому тижні:

Тр=[(ТкН)tc] c (8);

тут: - Тк – число календарних днів у планованому періоді;

Тн - число вихідних і святкових днів у планованому періоді;

t - тривалість робочої зміни, год.;

Тсп - число передвихідних (передсвяткових) днів із скороченою тривалістю робочої зміни в даному періоді;

tсп - час, на який скорочується тривалість робочої зміни в передсвяткові і предвихідні дні, год.:

- час, рівний числу робочих тижнів у плановому періоді, год.;

c- прийнятий режим змінності роботи підприємства.

Розмір втрат робочого часу на ремонт, наладку, переналагодження і зміну робочого місця приблизно визначається відповідно до нормативів, взятих з практики роботи приладобудівних заводів, за формулою:

= tпр+tпн+tпп+tпрм (9)

де tпр - втрати часу через проведення ремонтів устаткування в робочий час. У курсовій роботі їх можна прийняти по додатку 4;

tпн - втрати часу через проведення підналадки і регулювання роботи устаткування, зміни і контролю стану інструментів і пристроїв та ін. У курсовій роботі величиною цих втрат можна знехтувати;

tпп - регламентовані втрати часу на відпочинок і особисті потреби робітників. Ці втрати часу передбачаються для безперервно-поточних ліній, а також для ліній механічного опрацювання, що здійснюють виробничий процес із R 1хв. Для вищевказаних типів виробничих дільниць вони приймаються в розмірі 4 - 5 % від Тр ;

tпрм - втрати часу, пов'язані з коливаннями оперативного часу на операціях, що виходять за межі такту. У процесі проектування поточної лінії їх можна прийняти в розмірі 4 - 5 % від Тр.

2. Кількість виробів, що повинна бути виготовлена в плановому періоді, визначається формулою:

Nпл =(Nв±N) , (10)

де Nв - виробнича програма випуску, од. Її необхідно прийняти на рівні програми, вказаної в завданні;

N - відхилення фактичного розміру внутрішньоцехових заділів від нормального. Приймаються 5 - 10 % від Nв при виготовленні багатоопераційних і трудомістких виробів;

- відсоток відсіву виготовлених об'єктів на технологічні проби, випробування, неминучий брак. У приладобудуванні приймається на рівні 1- 3%. Причому на намотувальних роботах, при виготовленні моментних пружин, рухливих частин механізмів брак планується в розмірі 3-4%. На лініях опрацювання литих корпусних деталей брак необхідно планувати на рівні 2-3%. У безперервно-поточному виробництві на однопредметних лініях, що виготовляють дрібні вироби і роботах із малим тактом і передачею об'єктів з операції на операцію партіями, ритм випуску виробів визначається за формулою:

(11)

де - розмір передатної партії, од. (методика розрахунку надана нижче,формула (39).

При визначенні ритму перемінно-поточного виробництва застосовуються практично ті ж формули, що і для безперервно-поточних ліній. Проте є ряд відмінних рис, що необхідно враховувати при розрахунку ритму постійних і змінних змінно-поточних ліній.

Для розрахунку ритму постійних змінно-поточних ліній необхідно попередньо встановити тривалість періоду, протягом якого будуть виготовлятися вироби кожного найменування з числа закріплених за потоковою лінією, і розділити його на окремі періоду пропорційно питомому значенню об'єктів виробництва по їхній трудомісткості і кількості відповідно до виробничої програми. Крім того, на постійних багатопредметних потоках відпадає необхідність у переналагодженні потоку при переході на опрацювання нового виробу. Для кожної деталі або вузла встановлюється свій ритм, що розраховується за формулою:

(12);

де Nпл j - кількість виробів j -го найменування, запланованих до випуску в плановий період;

Тпл j - плановий період часу, що відводиться на виготовлення j - го виробу. Він складає частину режимного фонду часу і визначається формулою:

Тпл j= Тпл Kj, (13);

де Тпл - загальна тривалість періоду протягом якого будуть виготовлятися и найменувань виробів (Тпл Тр),

Кj - коефіцієнт пропорційності показує частину періоду часу, що відводиться

на виготовлення j-го виробу і розраховується за формулою:

(14)

де И - число найменувань виготовлених виробів;

rj - трудомісткість виготовлення j-го виробу,

У процесі проектування перемінних багатопредметних потоків необхідно проводити добір деталей з однорідним технологічним маршрутом і встановлювати порядок запуску з метою мінімізації втрат часу на переналагодження устаткування.

Розрахунковий загальний такт лінії визначається формулою 16.

(16)

де сума програмних завдань по всіх закріплених за лінією j-их виробах, од.;

- втрати часу на переналадку і підналадку лінії в звязку з переходом від виробництва одного виробу до іншого. Зразкові їх значення в залежності від кількості змінюваних об'єктів, закріплених за лінією, приведені в додатку 5 . Для встановлення розміру tр у відсотках необхідно порівняти його з розрахунковим значенням Тр. Окремий робочий такт виготовлення об'єкта j-го найменування визначається виходячи із сумарної трудомісткості робіт, запланованих до випуску в даному періоді,

(17)

де ті - трудомісткість робіт при виготовленні j-го об'єкту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]