Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
США (1).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
90.62 Кб
Скачать

Сша у другій половині хх – на початку ххі ст.

План:

  1. Зміцнення міжнародного статусу США внаслідок Другої світової війни.

  2. Особливості економічного розвитку.

  3. Наростання консервативних тенденцій у внутрішньополітичному житті.

  4. Внутрішня та зовнішня політика адміністрації Джона Кеннеді та

Ліндона Джонсона.

  1. Загострення внутрішньополітичної боротьби у 1970-ті рр. «Уотергейтська справа».

  2. Другий етап науково-технічної революції.

  3. «Рейганоміка».

  4. Зростання ролі США у міжнародних відносинах після розпаду СРСР і комуністичного блоку.

  5. Українсько-американські відносини на початку ХХІ ст.

Навчально-методичний комплекс:

  1. Т.В. Ладиченко. Всесвітня історія 11 клас. Підручник. К., «Видавництво А.С.К.» 2003 р. стор. 70-87.

  2. Я.М. Бердичівський, Т.В. Ладиченко, І.Я. Щупак Всесвітня історія 11 кл. 1939-2004. Підручник. Запоріжжя «Прем’єр» 2004. стор. 70-89.

І.Зміцнення міжнародного статусу США внаслідок Другої світової війни.

1.1.Підсумки війни. США зробили великий внесок у розгром фашизму і мілітаризму в роки другої світової війни. Людські втрати країни нараховували понад 300 тис. убитими і 800 тис. пораненими та такими, що потрапили в полон і пропали без вісті.

Але США, на території яких не велися воєнні дії, виявилися єдиною країною, чия економіка вийшла з війни значно зміцнілою. За роки війни національний доход країни подвоївся.

Основні суперники США або тимчасово вибули з конкурентної боротьби (Німеччина, Японія), або потрапили у фінансово-економічну залежність від США (Велика Британія, Франція). США скористалися цією обставиною, щоб оволодіти новими ринками, збільшити експорт товарів і капіталів, створити велику «імперію долара».

1.2. Зростання військової могутності США. На 1945 р. США досягли найвищого за свою історію рівня військової могутності. Наприкінці війни збройні сили країни нараховували 12 млн. осіб. США аж до 1949 р. монопольно володіли ядерною зброєю.

1.3. Основні цілі зовнішньої політики. Якщо до Другої світової війни зовнішньополітичний курс країни визначала політика ізоляціонізму, то з посиленням економічної та військової могутності відбулася його кардинальна зміна в бік опори на військову силу, прагнення підсилити свій влив на хід подій у всіх країнах світу. Оптимальною, з погляду правлячих кіл США формою устрою післявоєнного світу був би «мир по американськи» - «Рах Аmericana».

Основними цілями зовнішньополітичного курсу США були: зміцнення національної безпеки, створення союзу західних країн, протидія поширенню комунізму, посилення позицій США в усьому світі.

25 червня 1947 р. Конгрес прийняв закон «Про національну безпеку», що вперше в американській історії вводив посаду міністра оборони. Крім того, були створені Рада національної безпеки (РНБ) та Центральне розвідувальне управління (ЦРУ).

1.4. Посилення активності США на міжнародній арені. Показником зростаючої ролі США у світі став їх особливий вплив при створенні Північноатлантичного блоку (НАТО) в 1949 р. Американські генерали зайняли ключові позиції в керівництві цієї організації.

Значно підсилила роль США у світі реалізація «плану Маршалла», у ході якого була надана економічна допомога 17 країнам Європи (враховуючи Західну Німеччину) для відновлення економіки, зруйнованої в ході війни.

Отож, США після Другої світової війни перетворилися в державу – лідера західного світу.