Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Expl_5kurs_i_mag.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
2.44 Mб
Скачать

Додаток в. Експлуатація вакуумних вимикачів bb/tel Огляд

Огляд вимикачів BB/TEL виконується згідно карти-графіка роботи оперативного персоналу групи ПС, але не рідше одного разу на місяць.

Під час огляду вимикачів BB/TEL особливу увагу необхідно звертати на відсутність ушкоджень ізоляторів, ступінь їхнього забруднення, а також на відсутність нагрівання контактних з'єднань вимикачів.

Всі відомості про несправності, виявлені під час роботи вимикача необхідно записувати в журнал дефектів і повідомляти начальникові, а відомості про відключення коротких замикань – в «Журнал автоматичних відключень».

Після відключення короткого замикання вимикач повинен бути оглянутий. Особлива увага звертається на відсутність тріщин й інших ушкоджень ізоляторів, надійність контактних з’єднань.

Капітальний ремонт

Капітальний ремонт вакуумних вимикачів BB/TEL не передбачений. При закінченні терміну служби, вичерпанні комутаційного або механічного ресурсу вимикач підлягає утилізації.

Поточний ремонт

Поточний ремонт вимикачів BB/TEL проводиться з періодичністю 1 раз на рік.

Поточний ремонт вимикачів BB/TEL необхідно виконувати в наступній послідовності:

- зовнішній огляд вимикача з метою виявлення дефектів;

- протирання ганчіркою опорної ізоляції, змоченої етиловим спиртом;

- підтяжка болтових з'єднань кріплення струмоведучих шин до виводів вимикача;

- перевірка працездатності блокувальних пристроїв;

- перевірка працездатності блоку управління вимикача.

Виконання поточного ремонту вимикача оформляється в ремонтній картці у вигляді тексту наступного змісту (приклад): «Зроблений поточний ремонт вимикача відповідно до технологічної карти № Виконані пункти № Обмірювані наступні характеристики вимикача: Вимикач придатний до експлуатації, П.І.Б., підпис керівника ремонту, П.І.Б. складу бригади».

При проведенні поточного ремонту повністю заповнюється таблиця «Характеристики вимикача BB/TEL».

Періодичність й об'єм профілактичного контролю

В обсяг профілактичного контролю входять основні види підготовки вимикачів до роботи:

- перевірка загального стану вимикача, тобто зовнішній оглядом;

- перевірка працездатності ВВ;

- вимірювання опору головного кола;

- випробування ізоляції змінною однохвилинною напругою;

- протирання ізоляції.

1 Перевірка працездатності вимикача.

Перевірка працездатності вимикача здійснюється після з'єднання кола керування вимикача з блоком управління зі схеми, наведеної в паспорті блока управління (БУ) або у руководстві з експлуатації (РЕ) БУ.

До перевірки працездатності ВВ необхідно провести настроювання входів управління з вибором резисторів-еквівалентів блоку керування серії БУ/TEL312 у відповідності з рекомендаціями РЕ на БУ/TEL312, а також перевірити функціонування БУ у відповідності з рекомендаціями РЕ на відповідний тип БУ.

Працездатність кожного вимикача повинна  перевірятися шляхом виконання не менше 5 циклів операцій  «Вмикання – Вимиканн» ("В-В"). Крім того, повинно бути перевірено блокування повторних включень (блокування від "стрибання") і  блокування включення при наявності команди відключення.

Всі перевірки повинні бути виконані з урахуванням рекомендацій, викладених у РЕ на БУ відповідного типу.

2. Вимір опору ізоляції

Опір ізоляції полюса вимикача повинний бути не нижче 3000 МОм. Вимір виконується мегомметром на напругу 2,5 кВ.

Опір ізоляції вторинних кіл й обмоток електромагнітів керування повинний бути не менш ніж 10 МОм. Вимір виконується мегомметром на напругу 1,0-2,5 кВ.

3 Вимірювання опору головного кола вимикача.

Значення опору струмопроводу контуру кожного полюса не повинне перевищувати заводських норм: BB/TEL-10-12,5/630 – 100 мкОм; BB/TEL-10/6-6,3/630 – 100 мкОм; BB/TEL-10/6-8/800 – 60 мкОм.

Опори електромагнітів керування повинні відповідати паспортним даним з відповідною точністю виміру. При відсутності заводських даних отримані значення вимірів для однотипних вимикачів необхідно зрівняти між собою.

Вимір перехідного опору головних контактів вимикача необхідно робити безпосередньо на його контактних виводах. У випадку неприступності до них необхідно виконати демонтаж ошиновки. При експлуатації вакуумного вимикача опір головних контактів, як правило, підвищується в результаті впливу електричної дуги на поверхню контактів. Вимірювання необхідно робити повіреним приладом, тим же або того ж класу, яким провадилися виміри при введенні даного вимикача в експлуатацію. У випадку одержання результатів більш ніж в 2 рази перевищуючих нормативне значення необхідно виконати контрольний вимір приладом того ж класу, як і на заводі-виготовлювачі (тест струм пост. 100 А, погрішність до 1%).

Висновок виготовлювача про можливості подальшої експлуатації виробу надається після одержання протоколів вимірів від замовника.

Якщо обмірюване значення не перевищує нормовану або обмірювану при введенні в експлуатацію (якщо вона була вище) величину більш ніж у два рази, то допускається подальша експлуатація вакуумного вимикача, за умови, що реальна величина струму в даній чарунці, не перевищує припустиму величину, обумовлену по наведеним на рис. 3 кривим.

Вимірювання електричного опору постійному струму (R) головного кола ВВ проводиться з метою контролю контактних з'єднань, у тому числі стану поверхні контактів ВДК. При випуску вимикачів підприємство проводить вимірювання опору струмоведучих кіл кожного полюса.

Виміряні споживачами значення R при введенні ВВ в експлуатацію можуть з різних причин відрізнятися від паспортних даних, у тому числі із-за застосування різнотипних вимірювальних приладів. У зв'язку з невеликими значеннями R вакуумних вимикачів підприємство рекомендує проводити вимірювання приладами, що забезпечують похибку не більше 5% в діапазоні 20-100 мкОм струмом не менш 10% від номінального, наприклад мікроомметри МКИ 200 з робочим вимірювальним струмом 200 А. Виміряні їм опори не повинні відрізнятися від нормованих значень більш, ніж на 20% у бік збільшення. Отримані перед введенням в експлуатацію ВВ значення R повинні використовуватися для порівняння зі значеннями, які отримуються при профілактичному контролі R в процесі експлуатації ВВ. При значному зростанні опору слід з'ясувати причину його збільшення. Для цього слід повторно заміряти опір, виконавши попередньо вимикачем 5-7 операцій "ВВ". При негативних результатах вимірювань необхідно перевірити контактні з'єднання верхнього струмоз’йому, у тому числі наявність стандартної пружинної шайби і величину зусилля від зовнішньої ошиновки. Зусилля від ошиновки на струмовідних виводах не повинно приводити до відхилення верхньої частини полюсу більш, ніж на 1 мм від його нормального положення. Слід також перевірити моменти затяжок гайок кріплення шин до струмоведучих виводів ВВ. Вони повинні складати 30 Н•м для вимикачів на 630-1000 А і 70 Н•м для вимикачів на 1600 А.

При вимірі опору в умовах експлуатації слід звертати увагу на відносну різницю значень R в полюсах ВВ. Різниця в 25 - 30% може свідчити про порушення контактного з'єднання в полюсі зі збільшеним значенням R. Після ошиновки вимикачів в комплектному розпорільчому пристрої (КРП) слід виміряти перехідний опір (ПО) між виводами ВВ і струмоведучими шинами. При повторному вимірі опору під час проведення профілактичних робіт устаткування КРП значення ПО не повинні перевищувати вихідні більше, ніж на 20%, в іншому випадку необхідно провести ревізію болтових контактних з'єднань.

4 Випробування ізоляції змінною однохвилинною напругою.

Випробуванням піддається ізоляція фаза-земля, міжфазна ізоляція і поздовжня ізоляція вимикача (ізоляція між розімкнутими контактами ВДК) протягом 1 хв. Випробувальна напруга для нових вимикачів - 42 кВ. Випробувальна напруга для ВВ, встановлених в мережах 6 кВ - 32 кВ. Підйом напруги під час випробування проводиться плавно. Випробування поздовжньої ізоляції ВВ має особливості, викликані тим, що вакуумна ізоляція є самовідновлювальною ізоляцією - вона відновлює свою електричну міцність після іскрового розряду між контактами ВДК. При появі таких розрядів електрична міцність ВДК тільки збільшується.

При випробуваннях перед введенням в експлуатацію можуть іноді мати місце іскрові розряди, що виникають при напрузі вище 32 - 34 кВ. При появі іскрових розрядів необхідно проводити випробування поздовжньої ізоляції полюсів ВВ пофазно. При цьому випробування рекомендується проводити наступним чином. При виникненні розрядів слід зупинити підйом випробувальної напруги або трохи знизити її, а після витримки 5-10 с. знову підвищити напругу до початку наступної серії розрядів. Серії розрядів швидко відновлюють і підвищують електричну міцність вакуумної ізоляції так, що захисний автомат від перевантаження, як правило, не встигає відключати випробувальну установку.

При випробуванні поздовжньої ізоляції і ВДК випробувальну напругу рекомендується прикладати до виводу нерухомого контакту ВВ. У випадках виникнення розрядів іскрових при напрузі нижче 28 кВ, а також невдалих спробах довести під час електричного тренування електричну міцність ВДК до напруги 38-42 кВ, необхідно повідомляти про це підприємству для прийняття необхідних заходів, у тому числі тих, що випливають з гарантійних зобов'язань.

Ізоляція вторинних кіл й обмоток електромагнітів керування випробовується напругою промислової частоти протягом 1 хв. Іспитова напруга становить 1 кВ.

Періодичність випробування ізоляції підвищеною напругою – 1 раз на 5 років.

Результати випробувань поздовжньої ізоляції ВВ дають відомості про електричну міцність ВДК та наявність в ній вакууму. При втраті вакууму електрична міцність ВДК становить порядку 10 кВ в залежності від його остаточного значення. У цьому випадку захисний автомат, як правило, відключає випробувальну установку від перевантаження, так само, як і при перекритті зовнішньої ізоляції ВДК.

При випробуванні ВВ у складі КСО за наявності на збірних шинах (ЗШ) КСО робочої напруги необхідно зняти зазначені шини перед випробуванням ВВ для запобігання перекриття повітряної ізоляції між шинами розподільчими (ШР) і ЗШ або прикладати випробувальне напругу до іншого виводу ВВ. Під час випробувань поздовжньої ізоляції вимикачів, що знаходяться в горизонтальному положенні, може з'являтися шум, викликаний вібрацією металевого екрану, вільно закріпленого всередині ВДК. Його поява не представляє небезпеки і не є дефектом.

5 Протирання ізоляції.

Протирання ізоляції проводиться сухим безворсовим матеріалом.

6 Технічне обслуговування вимикачів, призначених для частих комутаційних операцій.

У зв'язку зі збільшенням нормованого механічного та комутаційного ресурсу пропонується змінити періодичність планових перевірок, що дозволяють судити про стан вимикача в процесі експлуатації.

Профілактичний контроль технічного стану вимикачів рекомендується проводити в такі строки: при введенні в експлуатацію, першу перевірку при досягненні вимикачем ресурсу 10 000 операцій "В-В", повторні - через кожні 25 000 циклів "В-В" з моменту введення в експлуатацію.

В обсяг профілактичного контролю входять: перевірка загального стану вимикача, виконувана зовнішнім оглядом, перевірка працездатності ВВ, вимірювання опору головного кола та випробування ізоляції змінною однохвилинною напругою, протирання ізоляції.

При досягненні вимикачем ресурсу в 50 000 операцій "В-В" пропонується проведення операцій планово-попереджувального ремонту, який включає в себе наступний перелік заходів:

• зовнішній огляд стану частин приводу, що піддаються тертю і магнітної системи

• заміна тяги, що передає зусилля від штока ручного відключення на вал вимикача, ІТЕА № 753225001.

• Проведення операцій ТО

Для визначення коректних термінів проведення операцій ТО та ППР вимикачі, призначені для роботи з частими режимами комутацій, відповідно до ГОСТ 18397386 припускають обов'язкову наявність лічильника числа відключень.

При застосуванні вимикачів в колі електродвигунів 6-10 кВ необхідно враховувати можливість відключення вимикачем пускового струму загальмованого двигуна, що в ряді випадків може призводити до комутаційних перенапружень в їхньому колі. Аналогічні процеси можуть відбуватися при відключенні ненавантажених трансформаторів.

Найбільш ефективним способом обмеження комутаційних перенапруг є спосіб, розроблений підприємством, що полягає в шунтуванні ВДК обмежувачем перенапруг (ОПН). У ряді випадків, коли установка ОПН паралельно контактам неможлива з конструктивних міркувань, можливе використання традиційних засобів обмеження перенапруг - ОПН, що встановлюються між фазою і землею в кабельному відсіку за трансформаторами струму.

У всіх інших випадках (відключення струмів навантаження або короткого замикання) установка вакуумних вимикачів не вимагає застосування засобів захисту від комутаційних перенапруг.

7. Вимірювання механічних характеристик

Робота блок-контактів перевіряється шляхом замикання головних контактів з повним ходом рухливої частини вимикача.

Механізм вільного розчіплювання перевіряється під час включення вимикача у двох положеннях головних контактів:

- у момент замикання головних контактів;

- у ввімкненому положенні.

8. Перевірка напруги спрацьовування привода

Найменші значення напруг включення й відключення на виводах електромагнітів керування повинні відповідати наступним значенням:

- найменша напруга включення, не більше: BB/TEL-10-12,5/630 – 187 В (85%); BB/TEL-10/6-6,3/630 – 187 В (85%); BB/TEL-10/6-8/800 – 187 В (85%);

- найменша напруга відключення, не більше: BB/TEL-10-12,5/630 - 187 В (85%); BB/TEL-10/6-6,3/630 - 187 В (85%); BB/TEL-10/6-8/800 - 187 В (85%).

9. Вимір часу включення й відключення

Власний час включення повинен відповідати наступним значенням:

  • BB/TEL-10-12,5/630 – не більше 0,1 с; BB/TEL-10/6-6,3/630 – не більше 0,07 с; BB/TEL-10/6-8/800 – не більше 0,07 с.

  • Власний час відключення повинен відповідати наступним значенням: BB/TEL-10-12,5/630 – не більше 0,018 с; BB/TEL-10/6-6,3/630 – не більше 0,01 с; BB/TEL-10/6-8/800 – не більше 0,01 с.

10. Випробування вимикача багаторазовим включенням-відключенням

Випробування провадиться в таких операціях і циклах:

- включення;

- відключення;

- включення-відключення;

- відключення – включення - відключення.

Операції «включення», «відключення» й «включення-відключення» без витримки часу провадяться на всіх вимикачах. Операція «відключення-включення-відключення» провадиться на вимикачах, які працюють у режимі АПВ.

Операціями «включення» й «відключення» випробовують три-п'ять разів, складними циклами – два-три разу.

Операції вимикачем провадяться при номінальному навантаженні на електромагнітах керування.

11. Припустиме зношування контактів

При проведенні поточних ремонтів необхідно контролювати припустиме зношування контактів, що визначається на рухливому контакті камери по ширині пофарбованої смуги (при її наявності).

12. Перевірка мінімальної напруги спрацьовування вимикача виконується при проведенні поточних ремонтів.

Електромагніти керування вакуумних вимикачів повинні спрацьовувати:

- електромагніти включення при напрузі не менш 0,85 Uном;

- електромагніти відключення при напрузі не менш 0,7 Uном.

Рисунок 4 Діаграма максимально припустимих струмів навантаження BB/TEL залежно від перехідного опору головного кола

13. Тепловізійний контроль

Під час контролю оцінюється нагрівання контактів і контактних з'єднань струмопровідного контуру вимикачів. Тепловізійний контроль проводиться згідно ГКД 34.20.302-2002.

Перед випробуваннями електричної міцності ізоляції, необхідно очистити поверхню опорної ізоляції за допомогою чистого дрантя, змоченого етиловим спиртом. Витрата спирту на один вимикач – 30 мл.

Електрична міцність вакуумних камер у процесі виробітку комутаційного ресурсу може трохи зменшуватися, тому рекомендується перевірку електричної міцності робити при напрузі, рівній 80% іспитової напруги, нормованої для даного класу електроустановки.

Якщо високовольтний полюс вимикача (кожний), не витримує впливу іспитової напруги менш 80% нормованої й величина кожного наступного пробою має тенденцію до зниження, подальша його експлуатація заборонена.

У випадку виходу з ладу вимикача, у період гарантійного строку й після завершення його організація, що експлуатує в обов'язковому порядку сповіщає завод-виготовлювач.

Розкриття пломб, огляд, ремонт провадиться тільки персоналом, акредитованим на даний вид робіт. Порушення цього правила, у період гарантійного строку, веде до анулювання гарантійних зобов'язань, після витікання гарантійного строку - до можливого подорожчання ремонту.

Заходи безпеки.

Технічне обслуговування вимикачів повинне проводитися відповідно до "міжгалузевих правил з охорони праці (правил безпеки) при експлуатації електроустановок", РД 153334.0303.150300.  Вимикач серії ВВ / TEL є екологічно безпечним виробом.  При випробуванні ізоляції вимикачів при розімкнутих контактах ВДК поза шафи КРУ для захисту персоналу від можливого рентгенівського випромінювання встановити на відстані 0,5 м від вимикача захисний екран (1000 мм х 1500 мм), виконаний із сталевого листа завтовшки 2 мм або зі скла марки ТФ35 ( ГОСТ 9541375) товщиною не менше 12,5 мм. При випробуванні викочування елемента його фасадна перегородка може використовуватися як захисний екран.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]