Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Expl_5kurs_i_mag.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
2.44 Mб
Скачать

5 Оформлення звіту

5.1 Дати короткий опис методики визначення маркування виводів, коефіцієнта трансформації, зняття характеристики намагнічування трансформатора струму.

5.2 Викреслити всі схеми, використані при виконанні профілактичних випробувань трансформаторів струму.

5.3 За одержаними даними дати висновок про придатність трансформатора струму до подальшої експлуатації.

6 Контрольні питання

6.1 Які функції покладаються на трансформатори струму?

6.2 По яких ознаках судять про придатність трансформаторів струму?

6.3 Чому не рекомендується реостатна схема для зняття характеристики намагнічування трансформаторів струму?

6.4 Чому не можна розмикати вторинні схеми трансформаторів струму, що знаходяться в роботі?

6.5 У чому відмінність при знятті характеристики намагнічування для трансформаторів струму невеликої потужності від трансформаторів струму з великим коефіцієнтом трансформації (великої потужності)?

7 Література

  1. Мусаэлян Э. С. Наладка и испытания электрооборудования станций и подстанций / Э. С. Мусаэлян – М.: Энергоатомиздат, 1986.

  2. Забокрицкий Е. Н. [Справочник по наладке электроустановок и электроавтоматики ]/ Е. Н. Забокрицкий – К.: Наукова думка, 1985.

  3. Беркович М. А. Основы техники и эксплуатации релейной защиты / М. А. Беркович -М. : Энергия, 1971.

Лабораторна робота № 4 приймально-здавальні випробування масляних вимикачів

1 Мета роботи

Ознайомлення з об'єктом, методикою проведення приймально-здавальних випробувань малооб'ємних вимикачів типа ВМП-10П.

2 Програма роботи

2.1 Ознайомитися з робочим місцем, записати паспортні дані вимикача ВМП-10П.

2.2 Виміряти опір ізоляції рухомих і направляючих частин вимикача, які виконані з органічних матеріалів, мегомметром на напругу 2500 В.

2.3 Виміряти хід рухомих стрижнів в розеткових контактах і одночасність їх торкання.

2.4 Заміряти величину перехідного опору контактів постійному струму.

2.5 Виміряти час включення і відключення вимикача.

2.6 Виміряти швидкість включення і відключення вимикача.

2.7 Випробувати роботу вимикача при включенні і відключенні приводом дистанційно і вручну.

3 Вказівки по підготовці до роботи

3. 1 По [I с. 19… 30, 5 с. 29, с. 294] ознайомитися з конструкцією вимикача типа ВМП-10П.

3. 2 Вивчити об'єм і методику післяремонтних випробувань маломасляних вимикачів типа ВМП-10П [1 с. 93…98, 2 с. 46…49, 3 с. 113…117, 4 с. 143…150].

3.3 Ознайомитися з кінематичною схемою ВМП-10П з метою виконання регулювальних робіт.

3.4 Вибрати прийнятні схеми для визначення одночасного торкання контактів при включенні вимикача і визначення тимчасових характеристик.

3. 5 Відповісти на контрольні питання, приведені в методичній вказівці.

4 Вказівки щодо виконаних робіт

4.1 Перед початком випробувань вимикача необхідно ознайомитись з устаткуванням і приладами на робочому місці. Записати паспортні дані вимикача з приводом. Необхідно уважно вивчити і строго дотримуватись правил техніки безпеки при виконанні всіх операцій, пов'язаних з профілактичними випробуваннями вимикача.

4.2 Вимірювання опору ізоляції рухомих і направляючих частин вимикача

Опір ізоляції повинен вимірюватися при відключеному масляному вимикачі мегомметром на напругу 2500 В. Для перевірки справності мегомметра необхідно накоротко з'єднати між собою «3» і «Л». При обертанні рукоятки стрілка приладу повинна встановитися проти поділки шкали «0», потім закоротка видаляється, і при повторному обертанні рукоятки стрілка приладу повинна встановитися проти поділки «¥». Опір ізоляції рухомих і направляючих частин вимірюється в наступній послідовності:

- масляний вимикач відключити;

- затискач «Л» мегомметра підключити до верхнього виводу вимикача, затискач «В» - до нижнього виводу вимикача, що підключений до загального контуру заземлення;

- обертаючи рукоятку мегомметра із швидкістю 120 об/хв., через 60 с. визначити величину опору ізоляції. Набуте значення повинне бути не менше 300 МОм.

4.3 Вимірювання ходу рухомих стрижнів в розеткових контактах

Вимірювання ходу рухомих стрижнів в розеткових контактах і одночасність їх торкання виконати в наступній послідовності:

- відкрити верхню бакелітову кришку і вийняти масловідокремлювач;

- через отвір в бакелітовій кришці вкрутити контрольну штангу в верхній торець рухомого контакту;

- за допомогою важеля ручного вимикача, повільно включаючи вимикач, довести рухомий контакт (стрижень) до торкання з ламелямі розеткового контакту. У цей момент необхідно зробити першу відмітку на штанзі і заміряти різночасність торкання рухомих контактів за допомогою електричних ламп, що спалахують при торканні контактів під час включення вимикача (рисунок 1).

Рисунок 1 - Схема для визначення одночасності торкання контактів

Різночасність торкання контактів не повинна перевищувати 5 мм. Доввімкнути вимикач до упору і зробити другу відмітку на штанзі, після чого перевірити вимір ходу в розмічальному контакті між відмітками. Для вимикачів типа ВМП-10П до 1600 А величина вжимання повинна бути 60 3 мм.

Різночасність і хід рухомого контакту регулюють ізоляційною тягою, при цьому необхідно встановити вимикач у відхилене положення і зробити відмітку на штанзі. Потім від'єднати ізоляційну тягу, підняти стрижень вгору до упору і заміряти верхній недохід, який повинен бути не більш 6 мм. Величина ходу в розетковому контакті і повного ходу рухомого контакту регламентується інструкціями по монтажу і експлуатації (у конкретному випадку величина повного ходу повинна бути в межах 240-245 мм).

4.4 Вимірювання величини перехідного опору контактів

Вимірювання виробляється на постійному струмі мікроомметром (М-246) або подвійним мостом типа P-316.

Вимикачі розраховані на номінальні струми і струми короткого замикання! У зв'язку з цим підвищене значення перехідного опору контактів може привести до їх обгорання і плавлення.

Величину електричного опору струмодротів полюсів заміряють між нижнім і верхнім виводами вимикача «А», яка повинне знаходитися в межах 55 мкОм (рисунок 2).

Якщо опір перевищує допустиму величину, необхідно перевірити перехідний опір на ділянці роликів «Б» (не більш 22 мкОм); і на ділянці ролик-стрижень «В» (не більш 33 мкОм).

Перед початком виконання вимірювань необхідно кілька разів включити і відключити масляний вимикач, внаслідок чого відбувається самоочищення дотичних контактних поверхонь, що значно знижують величину перехідного опору.

Рисунок 2 – Схема вимірювання перехідного опору контактів вимикача

4.5 Вимірювання часу вмикання і вимикання вимикача

Вимірювання власного часу вмикання і вимикання вимикача виконують секундоміром електричним.

Власний час включення – час від моменту подання імпульсу на вмикання до замикання контактів вимикача – визначається за схемою на рисунку 3а. Власний час відключення – час від моменту подання імпульсу на відключення до моменту розмикання контактів вимикача – виконують за схемою на рисунку 3б.

Рисунок 3 – Схеми вимірювання часу вмикання (а) і вимикання (б) вимикача

Зміряні значення не повинні відрізнятися від нормованих значень більш ніж на ±10 %, в іншому разі необхідно виконати ревізію вимикача з приводом, після чого вимірювання повторити.

4.6 Вимірювання швидкості включення і відключення вимикача

Вимірювання швидкості включення і відключення масляних вимикачів робиться за допомогою вібраційного відмітчика часу - вібрографа, який показаний на рисунку 4. До котушки вібрографа підводиться напруга промислової частоти 50 Гц. Якір вібрографа притягується до сердечника 1 при кожній напівхвилі напруги і відпадає при проході струму через нульове значення, тому частота коливання якоря, а, відповідно, і пишучого пристрою, складає 100 Гц (час періоду Т=0,01 с).

1 - сердечник; 2 - котушка; 3- якір; 4 - пишучий пристрій;

5 - сталева пластина; 6 - гвинт регулювання резонансу; 7 - корпус.

Рисунок 4 - Віброграф

Для отримання віброграми паперова стрічка закріплюється на штанзі шириною 40 мм і завдовжки 280 мм. При знятті віброграми включається живлення котушки вібрографа; одночасно подається імпульс на включення (відключення) вимикача.

При обробці віброграма розбивається на ряд ділянок. Довжина кожної ділянки вимірюється, а час руху штанги на даній ділянці підраховується за числом повних періодів, розташованих на ділянці. Середня швидкість (м/с) на кожній ділянці визначається з виразу

= (1)

де S - довжина ділянки, м;

t - час руху на ділянці, с.

За одержаними середніми швидкостями на кожній ділянці будується крива залежності швидкості рухомого контакту вимикача від шляху. Приклад обробки віброграмами приведений на рисунку 5.

Рисунок 5 - Обробка віброграми

Точка розмикання контактів на знятій віброграмі для вимикача ВМП-10П знаходяться на відстані від початку відключення.

Швидкісні характеристики вимикачів знімаються при заповнених маслом полюсах вимикачів, зміряні значення не повинні відрізнятися від регламентованих значень більш, ніж на 10%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]