Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Expl_5kurs_i_mag.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
2.44 Mб
Скачать

7 Контрольні питання

7.1 Що називається струмом спрацьовування, струмом повернення і коефіцієнтом повернення реле максимального струму?

7.2 Як регулюються струми спрацьовування реле типа РТ-40 і в яких межах?

7.3 Поясніть, чому при паралельному включенні обмоток реле струм спрацьовування збільшується в два рази.

    1. Чому якір реле виконується із сталі незначної товщини?

    2. У чому переваги і недоліки вторинних реле побічної дії?

    3. Яка повинна бути відрегульована контактна система реле РТ-40 для його чіткої роботи?

    4. Від чого залежить коефіцієнт повернення у реле РТ-40?

8 Література

  1. Нормы испытания электрооборудования и аппаратов электроустановок потребителей. - М.: Энергоатомиздат, 1982.

  2. Гильчер О.А. Справочник по наладке вторичных цепей электростанций и подстанций [Под ред. Э.С. Мусаэляна ] / О.А. Гильчер, А.Е Гомберг, Л.Ф Колесников – М.: Энергия, 1979. – 368 с.

  3. Алексеев В.С. и др. Реле защиты. / В.С. Алексеев, – М., «Энергия» . – 1973. – 464 с.

Лабораторна робота №7

ВИПРОБУВАННЯ ІНДУКЦІЙНОГО СТРУМОВОГО РЕЛЕ

1 Мета роботи

1.1 Вивчити конструкцію індукційного реле РТ-80 і визначити основні його параметри.

    1. Освоїти техніку випробування та регулювання комбінованого струмового реле.

  1. Програма роботи

2.1 Ознайомитися з об'єктом випробувань, вимірювальними приладами і випробувальною апаратурою.

2.2 Визначити необхідний об'єм профілактичних випробувань комбінованого струмового реле, для чого виконати:

2.2.1 Перевірку регулювання і коректування параметрів реле.

2.2.2 Визначити струм спрацьовування і струм повернення реле.

2.2.3 Зняти характеристики часу реле

2.2.4 Перевірити шкалу кратностей відсічок

4 Устаткування і прилади

Реле РТ-80; амперметр на 0 - 5 А; лабораторний трансформатор струму;

лабораторний автотрансформатор ЛАТР-2; трансформатор напруги 220/12 В, 500 ВА; реле РП-221.

5 Вказівки по виконанню роботи

5.1 Ознайомитися з устаткуванням і приладами, необхідними для виконання роботи. Виписати паспортні дані. Індукційні реле серії РТ-80, РТ-90, ИТ-80 складаються з електромагнітного та індукційного елементів. Електромагнітний елемент служить для створення миттєвої струмової відсічки, а індукційний - для максимального струмового захисту з обмежено залежною витримкою часу. Реле типів РТ-81 та РТ-82 мають один замикаючий або розмикаючий контакт. У реле РТ-83, РТ-84 кожен елемент має свої окремі контакти. Реле типів РТ-85, РТ-86 та РТ-95 призначені для захисту на змінному оперативному струмі та мають потужні контакти з безобривним перемиканням, розраховані на дешунтування струмів до 150 А. Реле типу РТ-95 мають мало залежну витримку часу від струму. Ознайомитися зі схемою максимального струмового захисту із використанням реле РТ-80.

КА

ТА

Q

А

YAT

Рисунок 1 - Схема виконання максимального струмового захисту

з використанням реле типу РТ-80

5.2 Ревізія механічної частини

Якір відсічки повинен вільно, без тертя обертатися коло своєї осі та мати вільний хід по осі 0,1 – 0,2 мм. Правий кінець якоря з короткозамкненим витком повинен при спрацюванні прилягати до магнітопроводу всією площиною. Диск не повинен торкатись полюсів магнітної системи як у нормальному положенні реле, так і в перевернутому на 1800 положенні. Зазори між диском та полюсами електромагніту та постійного магніту повинні бути не менше 0,3 мм з кожного боку. Вільний хід рамки в підп’ятниках у вертикальному напрямку не повинен перебільшувати 0,5 мм. Зубчатий сектор повинен вільно обертатись на осі; вільний хід в осевому напрямку повинен бути не більше 0,5 мм.

При обертанні рамки від руки сектор повинен входити у зачеплення з черв’яком при будь-якому положенні повідка регулювання часу спрацювання; нормальна глибина зачеплення повинна бути не менше 1/3 глибини нарізки. Глибина зачеплення встановлена при збиранні реле регулюванням положення скоби, що має овальні отвори. Точне регулювання здійснюється упорним гвинтом рамки, який забезпечує хід рамки 2,5-3,0 мм.

Зазор між головними контактами для реле типів рт-81, РТ-82, РТ-83, РТ-84, РТ-91 повинен бути не менше 2 мм. Обмежувач повинен злегка торкатись контактної пружини головних контактів. Зазори головних контактів регулюються підгинанням упорів контактів і контролюються щупом.

При спрацюванні реле контактна пружинна пластинка розмикаючого контакту повинна лягати на упор з невеликим прогином (0,3 – 0,5 мм).

Після спрацювання реле площини контактної пластинки розмикаючого контакту і упору повинні бути паралельними. Регулювання здійснюється підгинанням неізольованої частини упору. Регулювання контактних растворів, контактних тисків провалів, натискання пружинки, що повертає пластинки замикаючого контакту, здійснюється підгинанням відповідних упорів контактних пластин та пружинки. При цьому остання операція підгинання повинна здійснюватись у напрямку зменшення раствору, зменшення тиску і провалу і зменшення натиску пружинки, що повертає пластинку замикаючого контакту. Це необхідно для забезпечення збільшення растворів, контактних тисків, провалів та натиску пружинки при можливому поступовому зникненні пружних деформацій.

Гнучкі з’єднання (шунти контактів) не повинні бути натягнуті більш норми. Вони не повинні провисати, оскільки це може призвести до перемикання контактних груп між собою. Не припускається наявність різких перегинів у шунтах; виправлення конфігурації шунтів повинно здійснюватись за допомогою пінцету із закругленими краями або круглогубців. Усі гвинти у контактній системі повинні бути ретельно затягнуті. Заклепка у магнітопроводі реле проти злипання якоря відсічки повинна ретельно оброблятись дрібним напилком.

Відсутність вібрації контактів повинно перевірятись:

  • в реле типів РТ-81, РТ-82, РТ-85, РТ-91 та РТ-95 при струмі спрацювання індукційного елемента;

  • в реле типів РТ-83, РТ-84, РТ-86 при струмі спрацювання елемента відсічки при його уставці на першу точку шкали (найменше значення струму).

5.3 Електричні випробування

5.3.1 Струм початку обертання

Для оцінки тертя в підп’ятниках перевіряється струм початку вільного обертання диска реле в холодному стані, що повинен бути не більше 1 А для РТ-80/1 на уставці спрацювання «4», і не більше 0,5 А для реле РТ-80/2 на уставці «2». Якщо струм перевищує вказані значення, необхідно оглянути і за необхідності очистити мікропідшипник реле.

Таблиця 1 Перевірка струму початку вільного обертання

1

2

3

4

Серед.

Струм початку обертання, А

5.3.2 Перевірка шкали струмів спрацювання та визначення коефіцієнту повернення реле РТ-80

Струм спрацювання реле – найменший струм, при якому відбувається обертання рамки та зчеплення зубчатого сегменту з черв’яком на осі диску. Струм повернення – найбільший струм, при якому відбувається розчеплення зубчатого сегменту з черв’яком на осі диску.

Струм спрацювання повинен дорівнювати струму уставки з допуском ±3%. Регулювання струму спрацювання здійснюється за допомогою арретуючої пружини, натяг якої змінюється регулюючими гвинтами.

Зібрати схему зняття характеристик (рисунок 2).

Рисунок 2 - Схема електрична принципова дослідження реле РТ-80

Таблиця 1 – Перевірка шкали струмів спрацювання та визначення коефіцієнта повернення реле РТ-80

Параметри

Повторність вимірювань

1

2

3

4

Iуст., А

Iсп., А

Iп.,А

Kп

Струм спрацювання на першій уставці перевіряється при максимальній уставці на час спрацювання для контролю надійності зачеплення на всьому ході сектору. При струмі у котушці, що дорівнює струму спрацювання, сектор повинен рухатись вгору плавно. Сектор не повинен зупинятись при торканні зі скобою якоря відсічки, а також при торканні та русі його з сигнальними контактами. Струм повернення повинен бути для реле РТ-81/1, РТ-82/1, РТ-85/1 не нижче 3,4 А, для реле РТ-81/2, РТ-82/2, РТ-85/2 не нижче 1,7 А для струмів навантаження відповідно 20 та 10 А.

При зниженні значення струму від Інагр. до Іп у будь-якому положенні сектору і особливо у момент торкання кінця сектору скоби якоря відсічки не повинно бути спрацювання реле та піднімання якоря відсічки у будь-який проміжний стан, оскільки при накладанні повторної аварії в умовах експлуатації реле може спрацювати без витримки або зі зменшеною витримкою часу. Потрібне значення коефіцієнту повернення досягається взаємозв’язаним регулюванням сталевої скоби та арретуючої пружини. При цьому необхідно перевірити надійність повернення рамки з диском у початковий стан. Після регулювання струму повернення реле перевіряється струм спрацювання реле і за необхідності реле регулюється повторно.

5.3.3 Зняття характеристик часу спрацювання реле РТ-80

Встановити на реле уставки струму та часу за вказівкою викладача. Секундомір встановити на нуль. Подати напругу на схему і, як тільки спрацює реле, зупинити секундомір, схему відключити, записати час дії реле. Не змінюючи уставок реле, збільшити струм до двократного і знов зробити заміри. Вимірювання зробити для кратностей струму 2-3-4-5 і більше – до переходу характеристики у незалежну частину. За результатами вимірювань побудувати характеристику часу дії реле.

Результати вимірювань занести у таблицю 2.

Таблиця 2 – Зняття характеристик часу спрацювання реле РТ-80

Кратність струму (Іуст. = А)

Час дії реле, с

Час спрацювання реле РТ-81 при перевірці 4-кратним струмом спрацювання представлено в таблиці 3.

Таблиця 3 - Час спрацювання реле

Уставка часу, с:

0,5

1,0

2,0

3,0

4,0

Витримка часу, не більше, с:

0,9

1,65

3,1

4,6

6,0

5.3.4 Перевірка кратностей шкали відсічок

Шкала кратностей струмів спрацювання відсічки перевіряється поштовхом при граничних уставках 2 та 8. Для запобігання перегріву реле випробування при великих струмах проводяться при короткочасному включенні.

За завданням викладача на шкалі струмів спрацювання реле встановити струм спрацювання реле Іс.р., а на шкалі кратностей відсічок – Квідс.

Подати напругу на схему (рисунок 2) і встановити реостатом струм в реле, що дорівнює струму спрацювання відсічки (Іс.відс. = Квідс.× Іс.р.).

Відключити напругу та встановити таймер на нуль.

Подати напругу на схему і, як тільки спрацює відсічка, відключити схему, записати час дії відсічки. Час спрацювання не повинен перевищувати 0,1 с.

Таблиця 4 – Перевірка кратностей шкали відсічок

Квідс.

Струм спрацювання відсічки, А

Час спрацювання

відсічки, с

розрахунковий

виміряний

2

4

При значних розбіжностях струму спрацювання з уставками регулювання здійснюється за допомогою гвинта регулювання відсічки. У межах уставок на кратності спрацювання від 2 до 8 допуск на струм спрацювання відсічки складає 15%.

Застосування уставок менше двох не припускається, бо при цьому при експлуатації мають місце хибні спрацювання реле від випадкових струсів. Застосування реостатних схем при перевірці відсічки викликає ускладнення з-за великих струмів. Тому практично більш зручними є схеми з навантажувальними трансформаторами, що дають достатню точність при випробуваннях.

При надітому кожусі перевіряють надійність спрацювання та ручного повернення покажчика дії реле (блинкера).

6 Зміст звіту

У звіті необхідно представити:

6.1 Дати коротку характеристику індукційного реле РТ-80.

6.2 Порядок і об'єм випробувань індукційного реле.

6.3 Схеми для проведення випробувань.

6.4 Результати випробувань.

6.5 Характеристика часу дії реле.

6.6 Висновки по кожному пункту випробувань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]