Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Expl_5kurs_i_mag.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
2.44 Mб
Скачать

Лабораторна робота №6 випробування реле максимального струму

1 Мета роботи

1.1 Вивчити конструкцію реле РТ-40 і визначити основні його параметри.

    1. Освоїти техніку випробування реле максимального струму.

2 Програма роботи

2.1 Ознайомитися з об'єктом випробувань, вимірювальними приладами і випробувальною апаратурою.

2.2 Визначити необхідний об'єм профілактичних випробувань реле максимального струму, для чого виконати:

2.2.1 Перевірку регулювання і коректування параметрів реле.

2.2.2 Визначити струм спрацьовування і струм повернення реле.

2.2.3 Перевірити роботу реле при різкій зміні струму.

    1. Виміряти потужність, споживану обмоткою реле при мінімальній уставці реле.

    2. Виміряти час дії реле струму при Ip = 1, 2 Iуст і Ip = 3Iуст.

3 Вказівки по підготовці до лабораторної роботи

3.1 По [1 с. 20-21]; [2 с. 46-55 ]; [3 с. 216-234 ] вивчити конструкцію реле, методику і об'єм випробувань. З'ясувати послідовність операцій, прийняту в [1,2] і до чого може привести її недотримання.

Викреслити схему для зняття основних характеристик реле максимального струму.

Підготувати таблиці.

4 Устаткування і прилади

Реле РТ-40/10; Амперметр на 0 - 2,5 - 5 А; Лабораторний трансформатор струму; Лабораторний автотрансформатор ЛАТР-2; Трансформатор 220/12 В, 300—500 ВА; Реле РП-221.

5 Вказівки по виконанню роботи

5.1 Ознайомитися з устаткуванням і приладами, необхідними для виконання роботи. Виписати паспортні дані.

Таблиця 1 – Технічні дані реле струму

Тип реле

Межі уставок

1-й діапазон

уставок

2-й діапазон

уставок

Коефіцієнт

повернення

Споживана

потужність,

кВА

Спрацьовування, А

Термічна стійкість, А

Спрацьовування, А

Термічна стійкість, А

РТ-40/2*

0,5 - 2

0,5 – 1

4,15

1-2

8,3

0,8

0,2

Примітка: * - зразок заповнення

5.2 Ревізія механічної частини

Перевірити стан механічної частини реле: стан кожуха і ущільнення, наявність всіх деталей, надійність їх кріплення, чіткість ходу рухомої системи і повернення її в початкове положення, правильність регулювання ходу якоря і контактів (переконатися у відсутності заїдання підшипників). Якір реле повинен переміщатися від руки вільно, без помітного тертя, люфт по осі повинен бути в межах 0,2—0,3 мм (на око). При необхідності люфт можна регулювати, звільнивши цапфу.

Полиця пелюстки якоря в притягнутому стані повинна утворювати однаковий зазор, без перекосів, близько 0,6 мм. Положення якоря в зазорі регулюється упорним гвинтом, а величина і рівномірність зазору — переміщенням магнітопроводу при відпущених кріпильних гвинтах. При всіх положеннях покажчика уставки реле пружина повинна чітко повертати якір в початковий стан після відпуску якоря рукою з будь-якого положення. Верхній і нижній нерухомі контакти повинні лежати в одній площині і повинні бути паралельними. Перевіряється затягування гайок кріплення нерухомих контактів до пластмасової колодки. При цьому слід викруткою утримувати кріпильні гвинти щоб уникнути зсуву контактів.

5.3 Регулювання контактів реле

Рухомий контакт повинен від руки вільно гойдатися навколо осі. Сумарний повітряний зазор між пластинами нерухомого контакту і містком рухомого контакту в крайніх положеннях якоря повинен складати 2—2,5 мм.

Перевіряється, що упорні гвинти, що обмежують поворот якоря, не перешкоджають входженню полиць якоря під полюси. При цьому рухомий контакт не повинен зачіпати за торець нерухомого контакту при замиканні кола, а також і доходити до краю срібних напайок нерухомого контакту в кінці ходу якоря ближче 1,5 - 2 мм (рисунок 1). Точка дотику рухомого контакту з нерухомим повинна знаходитися на відстані 1—1,5 мм від краю срібряної частини нерухомого контакту, сумісний хід (ковзання по нерухомому контакту) — 1—1,5 мм. Прогинання («провал») нерухомих контактів при замиканні (при крайніх положеннях якоря) повинне бути не менше 0,3 мм.

Рисунок 1 - Регулювання контактів реле серії РТ-40

Якщо заводське регулювання порушене, то її слід досягти або зсувом нерухомого контакту в пазу пластмасової колодки, або підгином його. Упорні гвинти якоря обертати до електричних випробувань не слід, оскільки це може змінити коефіцієнт повернення і вивести реле з шкали уставок. Попереду і позаду пружинячих пластин нерухомого контакту є упори, що обмежують вібрацію контактів. Передній упор (з боку нерухомого контакту) повинен мати зазор, що переглядається на світло, а задній — дещо більший, але такий, щоб пружина нерухомого контакту торкалася упору лише в кінці повороту якоря при провалі контакту. Чищення контактів виробляється гострим лезом ножа, надфілем з дрібною насічкою (воронілом) з подальшим протиранням чистою ганчірочкою. Оглядається стан і кріплення резисторів, напівпровідникових елементів, конденсаторів. Пінцетом перевіряється якість паяння електричних контактів.

5.4 Електричні випробування

Зібрати схему зняття характеристик (рисунок 2). Перевірити правильність шкали уставок реле при послідовному і паралельному з'єднанні його обмоток.

Перевірка виконується на робочому діапазоні реле при положенні покажчика шкали на першій і останньої уставках (перевірка шкали) і на робочій відмітці шкали, тобто при заданій уставці. Реле повинне бути «в шкалі», а струм або напруга спрацьовування не повинні відрізнятися від заданої уставки більш ніж на 1—2%.

Рисунок 2 - Схема електрична принципова дослідження реле РТ-40

При цій же схемі визначити струми спрацьовування і повернення, а також підрахувати значення коефіцієнта повернення реле при уставках 5;7 і 10 А.

На уставці 4 А переконатися у відсутності вібрації контактів реле при плавній зміні струму від 5 до 10 А (цю частину роботи слід проводити порівняно швидко, щоб уникнути перегріву обмоток реле, регулюючих і навантажувальних пристроїв). Перевірка робиться не менше 5 разів на кожній крапці. Відхилення на 1 % від середнього значення свідчить про механічні несправності або забруднення підп'ятників. Результати вимірювань і розрахунків записати в таблицю 2.

Таблиця 2 – Результати вимірювань і розрахунків

Параметри

Повторність вимірювань

1

2

3

4

5

6

7

Iуст.

Iспр.

Iпов.

Kпов

6 Зміст звіту

У звіті необхідно представити:

6.1 Дати коротку характеристику реле максимального струму.

6.2 Порядок і об'єм випробувань реле максимального струму.

6.3 Схеми для проведення випробувань

6.4 Висновки по кожному пункту випробувань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]