Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. прог. ДЕК- 11 ФФВ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
149.5 Кб
Скачать

Література

  1. Уілмор Дж.Х., Костіл Д.Л. Фізіологія спорту. – К.: Олімпійська література, 2003. – 655 с.

  2. Методичний посібник до лабораторних занять з фізіології / За ред. Є.О. Яремка . Л.: 1990. – 143 с.

  3. Солодков А.С., Сологуб Е.Б. Физиология человека (Общая. Спортивная. Возрастная). –М.: Терра-спорт, 2001. – 520 с.

  4. Спортивна фізіологія./ Под ред. Я.М. Коца., - М.: Физкультура и спорт, 1986. – 240 с.

  5. Физиология человека. / Под ред.Н.В. Зимкина, -М.: Физкультура и спорт, 1976. – 496 с.

  6. Яремко Є.О. Спортивна фізіологія. – Львів; Сполом, 2006.- 159 с.

Біохімічні основи фізичного виховання Анотація

Біохімічні основи ФВ є частиною функціональної біохімії, оскільки показує, яким чином хімічна енергія через обмін речовин перетворюється на механічну енергію м’язової діяльності того чи іншого характеру.

Дана навчальна дисципліна відіграє важливу роль у підготовці фахівців фізичної культури, оскільки її матеріал використовується при викладанні інших курсів освітньо-професійної програми: вона є теоретичним підгрунтям предметів біологічного циклу – анатомії, фізіології, вікової фізіології, фізіології фізичних вправ, лікувальної фізичної культури, гігієни фізичних вправ.

Разом з тим, предмет тісно пов’язаний з теорією ФВ, психологією і педагогікою. Її завданням є вивчення особливостей протікання метаболічних реакцій під час виконання фізичних вправ на уроці ФК і використання біохімічних законів діяльності організму для вдосконалення методів навчання і тренування у ФВіС, вишукування шляхів підвищення спортивної працездатності. Як навчальна дисципліна вона має важливе значення для теоретичної і практичної підготовки майбутніх фахівців галузі ФКіС.

Програмний матеріал

Біохімія м’язів та м’язового скорочення.

Біохімічна класифікація м’язових волокон: типи м’язових тканин; типи м’язових волокон. Хімічний склад м’язового волокна: білки м’язів; екстрактивні безбілкові речовини м’язів; фосфорні сполуки м’язів; мінеральні речовини. Механізм м’язового скорочення і його регуляція на молекулярному рівні. Розслаблення м’язів.

Біоенергетичні процеси при м’язовій діяльності.

Основні джерела енергії при м’язовій роботі і їх концентрація в м’язах. Анаеробні процеси ресинтезу АТФ: креатинфосфокіназна, міокіназна та гліколіз. Аеробний механізм ресинтезу АТФ. Основні критерії кількісної оцінки процесів аеробного і анаеробного перетворення енергії при м’язовій діяльності. Енергозабезпечення м’язової роботи в залежності від характеру вправ.

Біохімічна характеристика станів організму, які виникають після уроку ФК.

Поняття про втому. Біохімічні зміни в організмі школяра, які виникають під час втоми. Роль ЦНС у розвитку втоми. Роль ГАМК у розвитку охоронного гальмування. Негативний вплив стимуляторів ЦНС. Біохімічні зміни в організмі спортсменів у період відновлення після фізичних навантажень. Закон суперкомпенсації. Гетерохронність процесів відновлення. Вплив на швидкість процесів відновлення інтенсивності, об’єму, тривалості фізичних вправ і вікових особливостей організму.

Біохімічні основи уроку ФК.

Біохімічне обґрунтування принципів уроку ФК: повторюваність виконання фізичних вправ; регулярність; правильного співвідношення роботи та відпочинку; поступового збільшення тренувальних навантажень. Біохімічна характеристика підготовчої, основної і заключної частин уроку ФК. Тренувальний ефект фізичного навантаження. Біологічні особливості адаптації організму в процесі занять фізичними вправами.

Біохімічні основи якостей рухової активності і шляхи їх розвитку.

Особливості протікання біохімічних процесів у залежності від характеру фізичних вправ. Біохімічна основа сили, бистроти і витривалості. Шляхи їх розвитку.

Біохімічні зміни в організмі під час м’язової діяльності різного характеру.

Біохімічна класифікація фізичних вправ. Види фізичних вправ: статичні і динамічні; циклічні та ациклічні; максимальної, субмаксимальної, великої та помірної потужностей. Енергетичне забезпечення м’язової діяльності в залежності від характеру і тривалості. Біохімічна характеристика різних вправ з циклічною і нециклічною структурою рухів.

Вікові особливості біохімічної адаптації до фізичного навантаження.

Особливості обміну речовин і біохімічна характеристика юного організму. Реакція дитячого і юнацького організму на фізичне навантаження. Аеробні та анаеробні можливості дітей. Дозування фізичних навантажень. Біохімічні особливості організму людей середнього та похилого віку. Оздоровча спрямованість фізичних вправ для людей цього віку.

Вікові особливості біохімічної адаптації до фізичного навантаження.

Особливості обміну речовин і біохімічна характеристика юного організму. Реакції дитячого організму на фізичне навантаження. Аеробні та анаеробні можливості дітей. Дозування фізичних навантажень. Біохімічні особливості організму людей середнього та похилого віку. Оздоровча спрямованість фізичних вправ для людей цього віку.

Біохімічний контроль у спортивній діяльності людини.

Завдання біохімічного контролю. Біохімічні зсуви при стандартній і максимальній роботі в залежності від рівня натренованості. Тести і біохімічні методики для визначення загальної і спеціальної натренованості.