Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. прог. ДЕК- 11 ФФВ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
149.5 Кб
Скачать

Екзаменаційні вимоги до державного іспиту

  1. Фізичний розвиток людини, його показники та методи оцінювання.

  2. Методи оцінювання стану склепінь стопи.

  3. Методи антропометричних досліджень, які застосовуються у процесі ФВ та у спортивній практиці.

  4. Анатомічні особливості кісткової та м’язової систем людей літнього віку.

  5. Анатомічні особливості кісткової та м'язової систем дітей і підлітків.

  6. Склад тіла і методи його визначення.

  7. Постава і методи її оцінювання.

Література

  1. Гриньків М.Я., Баранецький Г.Г. Спортивна морфологія ( з основами вікової морфології): Навч. посібник.- Львів: НВФ "Українські технології", 2006.- 124 с.

  2. Иваницкий М.Ф. Анатомия человека (с основами динамической и спорт.морфологии): Учеб. для ин-тов физ.культ. Изд. 5-е, перераб. и доп. - М.: ФиС, 1985.

  3. Козлов В.И., Гладышева В.И., Гладышева А.А. Основы сп. морфологии. - М.: ФиС, 1977.

  4. Никитюк В.И., Гладышева А.А. Анатомия и спорт. морфология (практикум). - М., 1989.

  5. Музика Ф.В. із співавт. Спортивна морфологія. Навчально-методичний посібник для лабораторних занять. – Львів, Сполом, 2009. – 78 с.

Фізіологічні основи фізичного виховання Анотація

Курс “Фізіологічні основи ФВ” вивчає основні закономірності впливу на організм людини фізичних вправ різного характеру, потужності, тривалості та механізми адаптації організму до тренувальних навантажень, дає науково обґрунтовані, добре аргументовані поради щодо об’єму та інтенсивності фізичних навантажень для осіб різного віку.

“Фізіологічні основи ФВ” – спецкурс з акцентом на фізіологію м’язової діяльності, повинен сприяти поглибленню рівня професійної і теоретичної підготовки викладачів ФВ.

Основні завдання курсу “Фізіологічні основи ФВ”:

  1. Якісна і кількісна характеристика функціональних зсувів, що мають місце в системах та цілісному організмі при заняттях фізичними вправами.

  2. Визначення фізіологічних механізмів, які забезпечують адаптацію організму людини до фізичних навантажень при систематичних тренуваннях з врахуванням функціонального стану систем організму.

  3. Засвоєння фізіологічних особливостей впливу фізичних навантажень на організм жінок, дітей та підлітків, осіб старших вікових груп.

  4. Вивчення особливостей функціональних систем організму, які забезпечують високий рівень фізичної працездатності в особливих умовах оточуючого середовища, адаптація до них.

Курс вивчає також ряд загально-біологічних проблем: втоми, відновлення, адаптації.

Мета курсу – сприяти формуванню у майбутніх спеціалістів розуміння і усвідомлення науково обгрунтованого підходу до розробки і застосування ефективних систем спортивного тренування на основі глибоких знань вікових, статевих, індивідуальних особливостей і закономірностей функціонування організму людини.

Програмний матеріал

“Фізіологічні основи ФВ” як навчальна дисципліна і методи дослідження. Короткий нарис розвитку дисципліни. Фізіологічна характеристика фізичних вправ та різних форм фізичної культури. Характеристика зон відносної потужності при циклічній роботі.

Фізіологічна характеристика станів та способи їх регуляції. Характеристика розминання та впрацьовування. Характеристика стійких станів.

Фізіологічна характеристика втоми. Теорії втоми, фази її розвитку та біологічне значення. Прояви втоми в різних системах організму. Причини втоми при різних видах діяльності, вікові особливості.

Фізіологічна характеристика процесів відновлення. Характеристика відновлення: фазність, гетерохронність. Характеристика та класифікація засобів відновлення та механізми прискорення відновних процесів.

Фізіологічні механізми формування рухових навиків. Фазність формування рухових навиків. Руховий навик з позиції теорії П.К.Анохіна. Соматичні та вегетативні компоненти рухового навику. Динамічний стереотип та екстраполяція в рухових навиках. Фізіологічна характеристика та значення рухових якостей в залежності від форм ФК та віку.

Фізіологічні основи ФВ. Фізіологічні особливості дітей, жінок та людей похилого віку в процесі ФВ та спорт. тренування. Натренованість, її показники в різних системах організму в стані спокою, після стандартних та при граничних навантаженнях.

Фізіологічне обгрунтування оздоровчого ефекту засобів ФК. Роль ФК у формуванні здоров’я і підвищення резистентності організму до несприятливих факторів навколишнього середовища. Вплив недостатньої рухової активності на функції організму. Резерви організму та їх класифікація. Фізіологічні резерви кардіореспіраторної, нервово-м’язової системи.

Фізична працездатність в особливих умовах навколишнього середовища. Вплив низьких та високих температур на фізіологічний стан організму людини. Зміни в фізіологічних системах організму при перебуванні в умовах середньогір’я і високогір’я. Вплив стресових факторів на фізичну працездатність організму людини. Біоритми.