Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка для бакалаврів.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
152.06 Кб
Скачать

5. Оформлення дипломної роботи

Дипломні роботи виконуються державною, а анотація – державною та англійською мовами. Загальний обсяг розрахунково-пояснювальної записки – 70-80 сторінок, оформлених згідно до чинних стандартів України щодо оформлення технічної документації і надрукованих на комп`ютері шрифтом Times New Roman або Ariel Cyr кегель14, інтервал 1,5; поля: ліве 3 см, праве – 2 см, верхнє і нижнє - 1,5 см. Графічний матеріал представляється в окремому конверті на аркушах формату А-4.

Розрахунково-пояснювальну записку виконують за допомогою комп’ютерного друку на одному боці аркуша формату А4. З нової сторінки починають анотації, зміст, вступ, розділи, висновки, бібліографічний список, додатки. Сторінки нумерують, починаючи з титульного аркуша. Номери сторінок проставляють у нижньому правому куті, причому на титульному листі і завданні номери сторінок не проставляють.

Найменування розділів та підрозділів записки оформлюють у вигляді заголовка (з абзацу). Відступ між заголовками розділу та підрозділу, а також між кінцем тексту попереднього і найменуванням наступного розділу (підрозділу) повинен бути не менше 40 мм, а між заголовками розділу (підрозділу) і власним текстом – не менше 30 мм. Переноси слів у заголовках не роблять, також не ставлять крапку в кінці заголовку. Розділи і підрозділи нумерують арабськими цифрами відповідно до завдання.

Формули (якщо їх більше однієї) також нумерують арабськими цифрами, проставляючи номер з правого краю сторінки на рівні формули у круглих дужках. Посилання у тексті записки на порядковий номер формули також подають у круглих дужках. У формулах слід використовувати позначення, регламентовані відповідними стандартами. Розшифровку символів та коефіцієнтів, що входять у формулу, подають відразу після неї, із зазначенням розмірностей відповідних величині значень. Одиниці однакових величин у межах записки повинні бути лише в системі СІ.

Цифровий матеріал рекомендується подавати у вигляді таблиць, які (якщо їх більше однієї) нумеруються арабськими цифрами у межах усієї записки, причому при посиланні у тексті на конкретну таблицю слово “таблиця“ пишуть повністю, якщо у неї немає номера, і в скороченій формі, якщо він є, наприклад “у табл.1”.

Бібліографічний список розміщують в кінці записки на окремій сторінці в порядку згадування джерел у тексті записки. Для книг, авторами яких є не більше трьох осіб, подають такі дані: прізвища та ініціали авторів, назва книги, місце видання, видавництво, рік видання, кількість сторінок. Для книг, авторами яких є більш, ніж три особи, подають такі дані: назва книги, прізвища та ініціали авторів та відповідального редактора (якщо він є), місце видання, видавництво, рік видання, кількість сторінок. Для статей в журналах і періодичних виданнях послідовність опису така: назва статті, автор(и), найменування журналу, рік видання, номер журналу, номери сторінок з текстом статті. Приклад літературних джерел наведений в переліку рекомендованої літератури.

6. Тематика дипломних робіт

Теми дипломних робіт розробляє випускова кафедра з урахуванням специфіки спеціальності «Інформаційні управляючі системи та технології», вимог галузевих стандартів вищої освіти (ОКХ, ОПП) для відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня; власного досвіду керівників дипломних робіт; наукових досліджень та професійних інтересів професорсько-викладацького складу кафедри, замовлень і рекомендацій виробничих підприємств, науково-дослідних інститутів, галузевого міністерства тощо. Окремі теми робіт можуть бути запропоновані студентами з відповідним обґрунтуванням доцільності їх розробки. Як правило, вони пов’язані з професійною діяльністю для студентів заочної форми навчання.

Теми дипломних робіт повинні бути актуальними, відповідати сучасному рівню науки, техніки і технологій, спрямовані на вирішення регіональних і національних потреб та проблем розвитку харчової галузі. Назва теми повинна бути, за можливістю, короткою, чітко і конкретно відображати мету та основний зміст роботи і бути однаковою в наказі ректора про закріплення тем і керівників за студентами, завданні на роботу, титульному аркуші пояснювальної записки, документах ДЕК та в додатку до диплома. Як правило, вона починається з назви загального об’єкта проектування (системи, процесу), а закінчується назвою його складової (функціональної підсистеми, видом забезпечення або задачі), яка докладно розробляється у роботі.

Назва теми комплексної роботи складається з назви загальної частини і, через крапку, з назви конкретної частини, яку відповідно до індивідуального завдання розробляє кожний студент.

Дипломні роботи бакалаврів передбачають, в основному, проектування, моделювання, розробку або модернізацію окремих елементів комплексів, систем, АРМ, задач з метою забезпечення або покращення їх інформаційних чи експлуатаційних характеристик. Система у вигляді опису та сукупності її характеристик або конкретний вид її забезпечення визначається вихідними даними завдання на дипломне проектування. Тому розробляти вимоги до системи в цілому або до будь-якої її підсистеми (тобто розробляти технічне завдання) в роботі бакалавра не обов’язково. З цього погляду дипломна робота наближається до комплексного курсового проекту й може складати основу спеціального розділу в майбутньому дипломному проекті спеціаліста за умови, що тематика (напрямок) розробки зберігається, а автором є той самий студент (бажано також і керівник ). Орієнтовний перелік тем дипломних робіт подано в додатку 1.

Дипломна робота бакалавра складається з пояснювальної записки – 50-70 сторінок; обов’язкового графічного (ілюстративного) матеріалу, що характеризує результати проведеного дослідження, коду програм – 5-10 сторінок; електронного носія з програмним забезпеченням.