Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Методичка "Охорона праці"

.pdf
Скачиваний:
15
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
463.83 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ до виконання окремого розділу «Охорона праці» дипломного проекту (роти)

для студентів спеціальностей: 7.(8)05050206 «Машини і технології пакування»; 7.(8)05050207 «Машини і ресурсозберігаючі технології переробки упакоки»; 7.(8)05050313 «Обладнання переробних і харчових виробництв»; 7.(8)05050314 «Обладнання фармацевтичних та біотехнологічних виробництв» денної

та заочної форм навчання

Київ НУХТ 2012

Охорона праці. Метод. рекомендації до викон. окремого розділу дипломного проекту (роботи) для студ. спеціальностей: 7.(8)05050206 «Машини і технології пакування»; 7.(8)05050207 «Машини і ресурсозберігаючі технології переробки упаковки»; 7.(8)05050313 «Обладнання переробних і харчових виробництв»; 7.(8)05050314 «Обладнання фармацевтичних та біотехнологічних виробництв» ден. та заоч. форм навч. Укл. І.Ф.Степанець, О.В. Матиящук, О.І. Сидорченко, Т.М.Захарченко К.:НУХТ, 2012. — 27с.

Рецензент: С.О.Авдієнко, доц., канд.техн.наук

Укладачі: І.Ф.Степанець, канд.техн.наук

О.В.Матіящук, О.І.Сидорченко, канд.техн.наук Т.М.Захарченко, канд.техн.наук

Відповідальний за випуск В.С.Гуць, д-р техн. наук, проф.

Видання подається в авторській редакції

2

Методичні рекомендації щодо опрацювання розділу«Охорона праці» в дипломних проектах (роботах) студентів механічного факультету.

Ι. Загальні вимоги до спрямованості та структури розділу «Охорона

праці»

При виконанні дипломного проекту (роботи), згідно зі ст.24 Закону України «Про охорону праці» [1] та наказом Міносвіти №969/922/216 від 21.10.2010 р. «Про організацію та вдосконалення навчання з питань охорони праці; безпеки життєдіяльності; та цивільного захисту у вищих навчальних закладах України», обов’язковим є розгляд і вирішення питань з охорони праці, пов’язаних з темою дипломного проекту (роботи).

Врозділ «Охорона праці» включаються всі найголовніші узагальнення, щодо вирішення питань, спрямованих на забезпечення безпечних та здорових умов праці, безаварійної роботи устаткування, пожежної безпеки на об‘єкті, що проектується. Окрім того, питання охорони праці повинні бути вирішені також

вінших розділах дипломного проекту(роботи) згідно з чинними законодавчими та нормативно-правовими актами. Якість цього розділу визначається не стільки об’ємом, який відведено для нього в розрахунково-пояснювальній записці, скільки змістом та безпосереднім зв’язком з темою проекту (роботи).

Рішення з питань охорони праці повинні носити характер реального проектування, принаймні на рівні технічного завдання і бути складовою частиною дипломного проекту (роботи). При цьому питання з охорони праці повинні вирішуватися, як в основній частині проекту (роботи), так і в обособленому розділі «Охорона праці».

Втехнічній частині проекту(роботи), при обґрунтуванні та прийнятті рішень щодо розміщення і конструкції технологічного обладнання і устаткування, а також при виконанні відповідних цьому обґрунтуванню розробок, повинні враховуватися вимоги з охорони праці та прийматися реальні технічні рішення, що забезпечують виконання цих вимог. Принаймні в технічній частині дипломного проекту (роботи), рішення з охорони праці відображаються в текстовому (з посиланням на нормативні документи) і графічному матеріалі проекту (роботи).

Прийняті рішення повинні відповідати вимогам чинних нормативних документів і виділятися в тексті окремими пунктами, чи абзацами. Після кожного пункту рішень необхідно робити посилання на нормативний документ, відповідно до вимог якого прийнято рішення. У зв’язку з цим необхідно вести список використаних нормативних документів і цифра в квадратних дужках у тексті повинна відповідати порядковому номеру цього документу в списку.

Дипломне проектування відбувається на тому етапі навчального процесу

вуніверситеті, коли завершується формування студента як фахівця.

У розділі «охорона праці» приймаються конкретні рішення тільки з питань охорони праці, які не розглядаються в технічній частині дипломного проекту (роботи). З розглянутих у технічній частині проекту(роботи) питань в роз-

ділі «Охорона праці»

наводяться

схеми даних технологічних процесів в

описовому вигляді з

посиланням

на відповідні сторінки дипломного проекту

3

(роботи) і його графічні матеріали, а також повинні бути розроблені конкретні технічні рішення з розділів: техніки безпеки, промислової санітарії та пожежної безпеки, пов’язані як з самою конструкцією основного і допоміжного технологічного устаткування, так і з конкретними умовами його експлуатації чи монтажу – залежно від теми дипломного проекту, які направлені на підвищення працездатності, продуктивності і зниження виробничого травматизму.

В кожному конкретному випадку зміст і направленість розділу«Охорона праці» погоджується з керівником дипломного проекту(роботи) і консультантом з охорони праці.

Студент при виконанні цього розділу повинен показати вміння застосувати розрахункові методи проектування безпечних та надійних видів устаткування і технологічних процесів, володіти способами та методами щодо забезпечення нормальних умов праці, раціональної організації трудового процесу, усунення небезпеки травматизму, професійних захворювань, пожеж, вибухів, аварій на об’єкті, що проектується.

Розділ «Охорона праці» дипломного проекту (роботи) виконується в обсязі 8…10% від загального об’єму розрахунково-пояснювальної записки. Цей розділ, як правило, розміщується в розрахунково-пояснювальній записці перед розділом, який присвячений економічному обґрунтуванню проекту. Успішне виконання частини дипломного проекту(роботи), що стосується питань охорони праці, значною мірою залежить від своєчасності отримання завдання, тому студент-дипломник повинен з’явитись до консультанта з цього розділу(викладача кафедри охорони праці) не пізніше ніж за тиждень після одержання ним теми дипломного проекту.

Консультації студентів-дипломників з охорони праці проводяться за розкладом, що затверджується кафедрою.

Керівництво з боку консультанта розділу «Охорона праці» повинно полягати в направленні діяльності студента-дипломника на вирішення основних, принципових питань з охорони праці, на вироблення у нього вміння узагальнювати та аналізувати результати окремих розробок, робити висновки та приймати правильні рішення.

Студент-дипломник повинен працювати самостійно та творчо. Завдання з охорони праці має відповідати темі дипломного проекту(роботи), щоб доповнювати комплекс питань, які передбачено вирішити даною розробкою.

У

відповідності з індивідуальним завданням консультанта

студент-

дипломник виконує (за узгодженням з керівником проекту) дві-три поглиблені

або дослідницькі розробки в галузі техніки безпеки, виробничої

санітарії,

по-

жежної

безпеки, ергономіки (з переліку питань, що складають

зміст розділу

«Охорона праці», наведених далі) , які дійсно пов’язані з темою дипломного проекту (роботи). З інших питань викладаються тільки основні положення щодо прийнятих рішень.

В розрахунково-пояснювальній записці зміст повинен мати творчий характер, а його виклад – відповідний науково-технічний та інженерний рівень. Не допускається підміняти розробку питань щодо оздоровлення, полегшення та безпеки праці, переписуванням ДНАОП, ГОСТів, правил, норм, інструкцій з

4

інших нормативних документів з питань охорони праці. Викладати матеріал із прийнятих рішень необхідно в такій формі: «проектом пропонується…», «проектується», «відповідно до …(дати назву чи посилання на нормативний документ)…», «згідно з проведеними дослідженнями(конструкторськодослідницькими даними) рекомендується…», «вивчення показало, що…» і т. д і т. п.

Окремі положення щодо прийнятих рішень з охорони праці мають бути обов’язково підтверджені відповідними розрахунками та ілюстровані схемами, рисунками, кресленням, графіками, діаграмами. Графічні матеріали (схеми захисних огорож, захисних та блокувальних пристосувань, сигналізації, раціональної організації робочих місць, транспортних засобів, генплану підприємства, облаштування виробничих, адміністративних та побутових приміщень, запроектованих загальнообмінних та місцевих вентиляційних систем, загального та місцевого освітлення, захисного заземлення, засобів боротьби з вібрацією та шумом, евакуаційних виходів, розташування первинних засобів пожежогасіння тощо) виконуються олівцем безпосередньо в розділі розрахунковопояснювальної записки або графічній частині проекту (роботи).

При виконанні розрахунків необхідно використовувати дані, які безпосередньо стосуються об'єкта, що розробляється в дипломному проекті(роботи). При цьому слід пам'ятати, що при відсутності деяких даних(наприклад при проектуванні нової техніки або технологічного процесу) можна задавати необхідні значення.

Таким чином, при виконанні розділу «Охорона праці» дипломного проекту (роботи) необхідно:

-суворо дотримуватись ДНАОП, ГОСТів, норм, правил, інструкцій та інших чинних нормативних документів з питань охорони праці при прийняті та обґрунтуванні відповідних рішень;

-питання щодо створювання здорових та безпечних умов праці супроводжувати посиланнями на нормативні документи, а в необхідних випадкахін- женерними розрахунками, науково-дослідними і конструкторсько-дослідними даними;

-вибирати, розробляти та впроваджувати у виробництво найбільш раціональні та передові технологічні розробки і таку організацію виробництва та праці, яка зводить до мінімуму вплив на працюючу людину небезпечних та шкідливих виробничих факторів;

-проектувати прогресивну, з високим ступенем автоматизації техніки (машини, верстати, агрегати, пристрої тощо), при експлуатації якої виключається потенційна небезпека аварій, вибухів, пожеж, нещасних випадків, професійних захворювань, незалежно від кваліфікації та психофізіологічного стану обслуговуючого персоналу;

-розробляти засоби з профілактики травматизму, професійних захворювань, аварій, пожеж, а також щодо підвищення культури виробництва, технічної естетики,наукової організації праці, ергономіки.

5

Зміст та якість матеріалів з охорони праці, що містяться в дипломному проекті (роботи) та ерудиція дипломника при його захисті впливають на загальну оцінку і рішення Державної екзаменаційної оцінки (ДЕК).

1.1 Підготовка до виконання розділу

Під час практики, або перед початком дипломного проектування дипломник обов’язково повинен ознайомитись з такими питаннями охорони праці на підприємствах і зібрати інформацію:

-організація служби охорони праці на підприємстві, адміністративна структура служби, її призначення, обов’язки та права. Робота комісії з питань охорони праці на підприємстві та уповноважених трудових колективів з питань охорони праці;

-планування заходів з охорони праці та їх фінансування; -навчання працівників підприємства з питань охорони праці, організація

цієї роботи на підприємстві; -виробничий травматизм та професійні захворювання на виробництві за

останні три роки та звіти по цим питанням (форма 7 ТНВ та форма Н-1); -санітарний паспорт підприємства, санітарні паспорти робочих місць і по-

рівняння з нормативними показниками. (Звіти за формою №1-УБ «Стан умов та безпеки праці» та за формою №1-ПВ «Звіт про стан умов праці, пільги та компенсації за роботу в шкідливих умовах». Звіти подаються підприємствами в різні державні установи на 1березня кожного року за минулий календарний рік);

-система оцінки стану безпеки і умов праці на підприємстві та форма заохочення працівників з метою підвищення стану безпеки та покращення умов праці (стандарт підприємства);

-діючий колективний договір підприємства, особливо розділ «Охорона праці» та додаткові угоди про фінансування соціальних заходів та заходів з охорони праці;

-організація техніки безпеки при обслуговуванні електроустаткування. Як класифікуються цехи підприємства по небезпеці ураження людини електричним струмом згідно з ПУЕ. Фактори небезпеки. Які способи та засоби захисту працюючих від дії електричного струму застосовуються на підприємстві? Чи використовуються способи: захисне заземлення, захисне занулення, захисне відключення, малі напруги, подвійна ізоляція та ін. випадки їх застосування. Засоби захисту: ізолюючі, основні та додаткові, огороджуючи, допоміжні. Де застосовуються? Ці питання можна вивчити лише по одному цеху, а не по всьому підприємству. Ознайомитись з інструкціями по техніці безпеки при обслуговуванні електроустановок (матеріали знаходяться в службі головного енергетика підприємства);

-основне технологічне обладнання і техніка безпеки при його монтажі, експлуатації та ремонті. Ознайомитися з інструкціями по техніці безпеки для працівників, обслуговуючих це обладнання. (Ці питання консультує основний керівник дипломного проекту, або керівник практики чи консультант з технологічного обладнання);

6

-посудини, що працюють під тиском. Якщо на підприємстві є такі технологічні посудини (апарати для розварювання сировини, автоклави та ін.), то обов’язково треба ознайомитися з технікою безпеки при їх експлуатації;

-організація пожежної безпеки на підприємстві. Категорія виробничих процесів по вибухопожежонебезпеці. Ступінь вогнестійкості будівельних конструкцій. Наявність пожежної сигналізації, засобів пожежогасіння та ін.;

-забезпечення виробничих цехів та ділянок побутовими та допоміжними приміщеннями згідно з СНіП 2.09.04 – 87.

2. Структура розділу «Охорона праці» дипломного проекту

Заходи і засоби, які забезпечують здорові і безпечні умови праці людини повинні розроблятися на стадії проектування об’єкту будь якого призначення і втілюватися при його будівництві та в процесі експлуатації.

Безпека праці органічно пов’язана з рішенням будь-якої інженернотехнічної задачі, а тому в усіх розділах дипломного проекту повинні знайти своє віддзеркалення питання охорони праці.

Структурно розділ «Охорона праці» дипломного проекту (роботи), рекомендується будувати відповідно до табл.2.1.

Таблиця 2.1

Доцільна структура розділу «Охорона праці» залежить від дипломного проекту (роботи)

Тематика

 

 

(направленість)

Структура розділу «Охорона праці»

 

дипломного

 

проекту (робо-

 

 

ти)

 

 

Промислові

Охорона праці

 

об’єкти

1.Вступна частина

 

 

2. Технічні рішення щодо безпечної експлуатації

 

 

об’єкта

 

 

3. Технічні рішення з гігієни праці та виробничої

 

 

санітарії

 

 

Вихідні положення

 

 

3.1. Мікроклімат

 

 

3.2. Склад повітря робочої зони

 

 

3.3. Виробниче освітлення

 

 

3.4. Вентиляція виробничих приміщень

 

 

3.5. Виробничий шум і вібрація

 

 

3.6. Виробничі випромінювання

 

 

Електробезпека

 

 

4. Пожежна безпека

 

 

4.1. Технічні рішення системи запобігання виникненню

 

 

пожежі

 

 

4.2. Технічні рішення системи протипожежного захисту

 

7

Науково-

Охорона праці

дослідні,

1Вступна частина

експеримента-

2. Технічні рішення безпеки при проведенні досліджень

льні роботи

3. Технічні рішення гігієни праці та виробничої санітарії

 

Вихідні дані

 

3.1. Мікроклімат

 

3.2. Склад повітря робочої зони

 

3.3. Виробниче освітлення

 

3.4. Виробничий шум

 

3.5. Виробнича вібрація

 

3.6. Виробничі випромінювання

 

4. Пожежна безпека

 

Вихідні дані

 

4.1. Технічні рішення системи запобігання пожежі

 

4.2. Технічні рішення системи протипожежного захисту

 

 

Розділ є окремою складовою частиною дипломного проекту(роботи) і нумерується згідно з прийнятою в дипломі нумерацією і не може бути поєднаним з іншими розділами тому, що консультується і підписується окремим кон- сультантом-фахівцем з питань охорони праці. Назва розділу може бути різною, але повинна відображати зміст розділу, наприклад: «Організація охорони праці на Лохвицькому спирткомбінаті», або «Охорона праці на Київському хлібокомбінаті №11», або просто «Охорона праці».

2.1. Вступна частина

У вступній частині, яка подається з нової сторінки без будь-якого підзаголовку, дипломник викладає свою точку зору на значення охорони праці в цілому і в галузі з обраної спеціальності зокрема (0.5…1.0 сторінки).

Тут слід підкреслити значення охорони праці як соціального чинника: політичного – незадовільний стан охорони праці як чинник накопичення негативної напруги в суспільстві, формування політичного стану суспільства в цілому; економічного – втрати суспільства, соціально-економічні проблеми сімей, особи, пов’язані з незадовільним станом охорони праці. Протиріччя між суспільнокорисним характером праці та трагедія особи, її сім’ї, близьких при травмуванні, каліцтві, загибелі працівника на виробництві.

Після цього вказується предмет проектування і дається стисла його характеристика. В характеристиці підкреслюються тільки ті особливості об’єкту, його параметри, складові елементи та умови експлуатації чи умови виконання роботи, які впливають на розробку рішень з охорони праці. При цьому не бажано

цю характеристику зводити до аналізу шкідливих і небезпечних виробничих факторів щодо теми проекту (роботи), а лише констатувати наявність факторів, відносно яких необхідно передбачити певні рішення щодо охорони праці.

Якщо об’єктом проектування є виробничий цех, то бажано в характеристиці вказати тип основного і допоміжного устаткування, його габаритні розмі-

8

ри, робочі параметри, в приміщенні чи на відкритому майданчику розміщено устаткування, а також наявність споживачів електроенергії власних потреб, їх робоча напруга і таке інше.

Якщо робота має дослідний характер, то зазначається в чому полягає суть дослідів, де і в яких умовах вони проводяться, дається стисла характеристика дослідного устаткування, в якій підкреслюються фактори, за якими необхідно прийняти рішення з охорони праці.

Вдовершення вступної частини бажано відзначити які питання охорони праці будуть розглянуті в розділі – в цілому по об’єкту проектування, чи по його частині.

Рішення з цих питань повинні розроблятися з урахуванням вимог[2...19] залежно від теми дипломного проекту(роботи) та супроводжуватися посиланням після кожного пункту рішень на ці нормативні документи.

Вдипломних науково-дослідних роботах у першому підрозділі технічні рішення щодо безпечного виконання роботи охоплюють такі питання як відповідність приміщення чинним вимогам безпеки, підлога відповідно роботи, розміщення робочих місць, проходи між робочими місцями, організація робочого місця, меблі (столи, стільці), розташування обладнання (в т.ч. і засобів обчислювальної техніки) на робочих місцях, орієнтація робочих місць відносно світлових отворів.

2.2. Аналіз умов і знарядь праці на об’єкті( на підприємстві, в цеху, на дільниці)

Розглядаючи тему реконструкції підприємств, що працюють, на початку розділу ‘‘Охорона праці” в пояснювальній записці треба дати критичний аналіз умов праці до реконструкції. Слід звернути увагу на притаманну цьому виробництву небезпеку та шкідливість (речовини та матеріали, що застосовуються на виробництві, шум, вібрації, випромінювання тощо). Встановити причини можливих аварій, пожеж, вибухів, нещасних випадків, професійних захворювань. Правильний аналіз вищезазначених причин дає змогу належним чином розробити відповідні заходи та засоби щодо їх недопущення як у конструктивнотехнічному, так і в організаційному плані.

В підрозділі передбачені проектом(роботою) технічні рішення з безпечної експлуатації об’єкта проектування (в тому числі і при проведенні дослідів – експериментальних, теоретичних та інших) наводяться окремими пунктами, починаючи від більш загальних і закінчуючи більш детальними, конкретними – по окремих вузлах устаткування, організації робочого місця тощо. Після кожного пункту рішень даються посилання на нормативні документи, довідники і таке інше, відповідно з якими це рішення прийнято.

Якщо в підрозділі розробляються рішення щодо безпечної експлуатації установок різного призначення, то ці рішення мають охоплювати питання :

·автоматизації роботи;

·розміщення основного та допоміжного обладнання;

·зон обслуговування обладнання;

·арматури і таке інше;

9

·конструкції установок в цілому;

·сходів і площадок обслуговування;

·надійності відведення тепла від поверхонь нагріву;

·можливості теплових рішень;

·теплоізоляції елементів у зоні можливого перебування персоналу;

·лазів, люків, пристроїв для візуального спостереження за процесом горіння;

·арматури контрольно-вимірювальних пристроїв; пристроїв живлення;

·пристроїв для виконання вантажопідіймальних робіт;

·огородження небезпечних зон, проємів, тощо.

2.3. Вибір технології, устаткування та організації виробництва з точки зору охорони праці

Навести аргументи стосовно того, що прийняті рішення сприяють полегшенню та створенню безпечних і здорових умов праці. При реконструкції необхідно провести детальний критичний аналіз існуючих технологій, устаткування, організації виробництва, робочих місць та умов праці на підприємстві(в цеху, дільниці) до реконструкції, обґрунтувати прийняті рішення після реконструкції, які спрямовані на покращення та оздоровлення умов праці [9,36].

2.4. Виробничі будівлі та приміщення

Визначити необхідну вогнестійкість будівлі виробничого призначення, їх поверховість, площу поверху в межах пожежного відсіку. Обґрунтувати розміщення виробничих приміщень у межах будівлі та поверхні. Перерахувати виробничі цехи та відділення, які згідно з вимогами виробничої санітарії або пожежної безпеки повинні бути ізольованими. Охарактеризувати вибір виду покриття чи обробки внутрішніх поверхонь та конструкцій виробничих приміщень (підлоги, стелі, стін, колон). Обґрунтувати раціональність запропонованого розташування основного та допоміжного устаткування, проходів та проїздів у цеху (дільниці), організації робочих місць (навести план виробничого цеху чи дільниці або схему організації робочого місця).

Плануючи виробничі приміщення, потрібно враховувати санітарну характеристику виробничих процесів, дотримуватися норм корисної площі та об’єму для працівників, а також норм площі, ділянок для розміщення обладнання та потрібної ширини проходів і прорізів, що гарантують безпечну роботу та зручне обслуговування обладнання [46].

При виконанні поверхових планів основну увагу потрібно звернути на розташування обладнання з урахуванням необхідної відстані між машинами і апаратами, відступів від стін і будівельних конструкцій, влаштування проїздів, переходів, драбинних кліток і т. і., пов’язавши їх з планом евакуації людей та цінного обладнання на випадок пожежі, або по сигналам штабу цивільної оборони, а також з можливістю виконання ремонтних робіт і вказати місце розташування пожежних кранів. Вказати на плані назву кожного цеху(ділянки), а також, категорію по вибухопожежній небезпеці (рис.2.1).

10