Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
5.15 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Черкаський політехнічний технікум

Технічне обслуговування і ремонт блока циліндрів, кривошипно-шатунного механізму, поршневої групи. Методика та технологічний процес розбирання та збирання двигуна внутрішнього згоряння

Звіт з практичної роботи № 1

5.07010602 ЗВ ПЗ 017 ОТ

Керівник звіту

“ ___” _____________ 2012р.

_______ Д. Г. Попов

Розробив звіт

студент групи РА 31

“ ___” _____________ 2012р.

_______ М.Ю.Прокопенко

Захищено з оцінкою ____

2012

Блок циліндрів - це основна деталь, до якої прикріплюються різні механізми і агрегати двигуна, такі як коробка передач, головка блока, кривошипно-шатунний механізм, поршнева група. Всі ці деталі піддаються великим навантаженням. Так само безпосередньою функцією блоку циліндрів є зниження і поглинання моторних шумів. Блок циліндрів це дорога, високотехнологічна деталь двигуна автомобіля, і тому ремонт блоку циліндрів потрібно виконувати вчасно. Для виготовлення блоків циліндрів використовується чавун зі змістом пластинчастого графіту, який надає стійкість до зношування і пошкоджень при експлуатації.

Загальна очищення та огляд Ретельно вимийте блок циліндрів і огляньте масляні канали. Продуйте і просушіть блок циліндрів стисненим повітрям, особливо масляні канали. Огляньте блок циліндрів. Якщо в опорах або в інших місцях блоку циліндрів є тріщини, то він підлягає заміні.

Перевірка герметичності блоку циліндрів Якщо є підозра на потрапляння охолоджувальної рідини в картер, то на спеціальному стенді перевірте герметичність блоку циліндрів. Для цього, заглушивши отвори охолодної сорочки блоку циліндрів, нагнітайте в неї воду кімнатної температури під тиском 0,3 МПа (3 кгс/см2). Протягом двох хвилин не повинно спостерігатися витоку води з блоку циліндрів. Якщо спостерігається попадання масла в охолоджуючу рідину, то без повного розбирання двигуна перевірте, чи немає тріщин у блоку циліндрів у зонах масляних каналів. Для цього злийте охолоджуючу рідину з системи охолодження, зніміть головку циліндрів, заповніть сорочку охолодження блоку циліндрів водою і подайте стиснене повітря у вертикальний масляний канал блоку циліндрів. У разі появи пухирців повітря у воді, що заповнює сорочку охолодження, замініть блок циліндрів.

Циліндри Перевірте, чи не перевищує знос циліндрів максимально допустимий - 0,15 мм.

Рис. 1- Вимірювання циліндрів нутроміром: 1 - нутромір;

2 - установка нутроміра на нуль за калібром A.96137

Рис. 2- Схема вимірювання циліндрів: А і В - напрямки виміру; 1, 2, 3, 4 - номери поясів

Діаметр циліндра вимірюється нутроміром у чотирьох поясах, як у поздовжньому, так і в поперечному напрямку двигуна . Для установки нутроміра на нуль застосовується калібр А.96137.

Р ис. 3- Маркування розмірної групи циліндрів на блоці (червоні стрілки) і умовного номера блоку циліндрів (чорна стрілка)

У зоні пояса 1 циліндри практично не зношуються. Тому по різниці вимірів у першому та інших поясах можна судити про величину зносу циліндрів. Якщо максимальна величина зносу більше 0,15 мм, розточити циліндри до найближчого ремонтного розміру поршнів (збільшеного на 0,4 або 0,8 мм), залишивши припуск 0,03 мм на діаметр під хонінгування. Потім відхонінгуйте циліндри, витримуючи такий діаметр, щоб при установці обраного ремонтного поршня розрахунковий зазор між ним і циліндром був 0,05-0,07 мм.

Площина роз'єму блоку циліндрів з головкою На площині роз’єму блоку циліндрів з головкою можуть бути деформації. Тому перевірте площину роз'єму за допомогою лінійки і набору щупів. Лінійка встановлюється по діагоналях площині і в середині в поздовжньому напрямку і впоперек. Якщо неплощинність перевищує 0,1 мм, блок циліндрів замінюють

Рис. 4- Основні розміри поршня, шатуна, поршневого пальця і ​​поршневих кілець

Випресування поршневого пальця Знімати палець необхідно на пресі за допомогою оправки А.60308 і опори із циліндричною виїмкою, в яку вкладається поршень. Перед випресування пальця зніміть поршневі кільця. Якщо зняті деталі мало зношені і не пошкоджені, вони можуть бути знову використані. Тому при розбиранні їх позначте, щоб надалі зібрати групу з тими ж деталями.

Очищення Видаліть нагар, що утворився на днищі поршня і в канавках поршневих кілець, а з мастильних каналів поршня і шатуна видаліть всі відкладення. Ретельно перевірте, чи немає на деталях ушкоджень. Тріщини будь-якого характеру на поршні, поршневих кільцях, пальці, шатуні і кришці неприпустимі і вимагають заміни деталей. Якщо на робочій поверхні вкладишів глибокі ризики, або вони занадто зношені, заміть вкладиші новими.

Підбір поршня до циліндра Розрахунковий зазор між поршнем і циліндром (для нових деталей) становить 0,05-0,07 мм. Він визначається проміром циліндрів і поршнів і забезпечується установкою поршнів того ж класу, що й циліндри. Максимально допустимий зазор (при зносі деталей) - 0,15 мм. Якщо у двигуна, що був у експлуатації, зазор перевищує 0,15 мм, то необхідно заново підібрати поршні до циліндрів, щоб зазор був можливо ближче до розрахункового. У запасні частини поставляються поршні класів A, C, E.

Цих класів достатньо для підбору поршня до будь-якого циліндру, так як поршні і циліндри розбиті на класи з деяким перекриттям розмірів. Діаметр поршня вимірюється в площині, перпендикулярній поршневому пальцю, на відстані 52,4 мм від днища поршня. По зовнішньому діаметру поршні розбиті на п'ять класів (A, B, C, D, E) через 0,01 мм, а по діаметру отвору під поршневий палець - на три категорії через 0,004 мм. Клас поршня (буква) і категорія отвори під поршневий палець (цифра) клеймуються на днище поршня.

Перевірка зазору між поршнем і пальцем Палець запресований у верхню головку шатуна з натягом і вільно обертається в бобишках поршня. По зовнішньому діаметру пальці розбиті на три категорії через 0,004 мм. Категорія вказується кольоровий міткою на торці пальця: синя мітка - перша категорія, зелена - друга, червона - третя. Сполучення поршневого пальця і ​​поршня перевіряють, вставляючи палець, попередньо змазаний моторним маслом, в отвір бобишки поршня. Для правильного сполучення необхідно, щоб поршневий палець входив в отвір від простого натискання великого пальця руки і не випадав з бобишки, якщо тримати поршень з поршневим пальцем у вертикальному положенні. Випадає з бобишки палець замініть іншим, наступної категорії. Якщо в поршні палець третьої категорії, то замінюється поршень з пальцем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]