Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
5.15 Mб
Скачать

Перевірка паралельності осей нижньої головки шатуна і поршневого кільця

Р ис. 10- Перевірка паралельності осей поршневого пальця і ​​нижньої головки шатуна: 1 - зібраний комплект шатун-палець-поршень; 2 - висувні ножі,

3 - упор, 4 - калібр

Перед установкою зібраної шатунно-поршневої групи на двигун перевірте паралельність осей групи спеціальним приладом. Для перевірки нижню головку шатуна (без вкладишів) центрує на висувних ножах 2, а на днище поршня встановіть калібр 4. Набором щупів перевірте зазор між вертикальною плитою пристосування і вертикальною площиною калібру на відстані 125 мм від кута або верхнього кінця калібру (в залежності від того, чим він стосується плити - кутом або верхнім кінцем). Зазор не повинен перевищувати 0,4 мм. Якщо зазор більше, замініть шатун.

Р ис. 11- Основні розміри шатунних і корінних шийок колінчастого валу і їх галтелей

Очищення каналів системи змащення Для очищення видаліть заглушки каналів. Потім проженіть гнізда заглушок зенкером А.94016/10, надітим на шпиндель А.94016, ретельно промийте канали бензином і продуйте стисненим повітрям. Оправленням А.86010 запресуйте нові заглушки і для більшої надійності зачеканьте кожну заглушку в 3-х точках кернером.

Корінні і шатунні шийки

Р ис. 12- Допустимі биття основних поверхонь колінчастого вала

Перевірка. Встановіть колінчастий вал на дві призми і перевірте індикатором: - Биття корінних шийок (максимально допустимий 0,03 мм); - Биття посадочних поверхонь під зірочку і підшипник первинного валу коробки передач; максимально допустиме 0,04 мм; - Зміщення осей шатунних шийок від площини, що проходить через осі шатунних і корінних шийок (максимально допустимий ± 0,35 мм); - Неперпендикулярність по відношенню до осі колінчастого вала торцевої поверхні фланця. При провертанні вала, індикатор, встановлений збоку, на відстані 34 мм (рис. 3-36) від осі вала, не повинен показувати биття більше 0,025 мм. На корінних, шатунних шийках і на щоках колінчастого вала тріщини не допускаються. Якщо вони виявлені, замініть вал. На поверхнях колінчастого вала, що сполучаються з робочими кромками сальників, не допускаються подряпини, забоїни і ризики. Виміряйте діаметри корінних і шатунних шийок. Шейки слід шліфувати, якщо їх знос більше 0,03 мм або овальність шийок більше 0,03 мм, а також якщо на шийках є задирки і ризики.

Шліфування шийок. Корінні і шатунні шийки шліфуйте, зменшуючи на 0,25 мм так, щоб отримати, залежно від ступеня зносу, діаметри, що відповідають значенням, наведеним у табл. 3-2, 3-3, і радіуси жолобників шийок.

Після шліфування й наступного доведення шийок добре промийте колінчастий вал для видалення залишків абразиву. Канали для мастила з віддаленими заглушками кілька разів промийте бензином під тиском. На першій щоці колінчастого вала маркіруйте величину зменшення корінних і шатунних шийок. Овальність і конусність корінних і шатунних шийок після шліфування повинні бути не більше 0,007 мм.

Перевірка осьового зазору колінчастого вала Осьовий переміщення колінчастого вала обмежено двома завзятими півкільцями, встановленими з обох боків заднього корінного підшипника. З передньої сторони підшипника встановлюється сталевоалюмінієве півкільце, а з задньої сторони - металокерамічне (жовтого кольору). Півкільця виготовляються нормальної товщини (2,310-2,360 мм) і збільшеною (2,437-2,487 мм). Осьовий зазор між запеклими півкільцями і наполегливими поверхнями колінчастого вала перевіряється так:

Р ис. 13 Перевірка осьового зазору колінчастого вала

- Встановіть індикатор на магнітній підставці і вставте кінці двох викруток. - Перемістіть вал викрутками і перевірте по індикатору осьової зазор, який повинен бути в межах 0,06-0,26 мм. Якщо зазор перевищує максимально допустимий 0,35 мм, заміните наполегливі півкільця іншими, збільшеними на 0,127 мм. Осьовий зазор колінчастого валу можна перевіряти також на двигуні, встановленому на автомобілі, за допомогою пристосування 67.8701.9510. При цьому осьове переміщення колінчастого вала створюється натисканням і відпусканням педалі зчеплення, а величина осьового зазору визначається з переміщення переднього кінця колінчастого вала.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]