Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СИТУАЦИИ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
105.98 Кб
Скачать

Рішення:

Аудитор відмовиться від висловлення думки через суттєве обмеження обсягу аудиторської перевірки, в результаті чого він не отримав необхідних доказів. Крім того було порушено принцип дієвості підприємства, що може вплинути на діяльність підприємства.

6 ВАРІАНТ

На підприємстві станом на 01.01.2010 р. на балансі числиться дебіторська заборгованість на суму 15000 грн., яка виникла 02.03.2007 р. У січні 2010 р. на суму дебіторської заборгованості здійснено запис у бухгалтерському обліку: Д-т 38 – К-т 361 – 15000 грн., а в податковому обліку ця сума віднесена на валові витрати.

Рішення

Оскільки дебіторська заборгованість на суму 15000 грн. виникла 02.03.2007 р., то дата дебіторської заборгованості ще не добігла свого кінця, тому не можна у січні 2010 р. списувати суму дебіторської заборгованості за рахунок сформованого резерву. Тому не можна у січні 2010 р. на суму дебіторської заборгованості здійснювати запис у бухгалтерському обліку: Д-т 38 – К-т 361 – 15000 грн.

В податковому обліку ця сума також не може бути віднесена на валові витрати, оскільки таким чином штучно збільшуються витрати та зменшується прибуток, що в свою чергу зменшує величину податку на прибуток. В такому випадку до підприємства будуть застосовані штрафні санкції.

12 ВАРІАНТ

На виробничому підприємстві, основним напрямом діяльності якого є виготовлення залізобетонних конструкцій, звільнився головний бухгалтер. Протягом місяця посада залишалася вакантною.

Здійснивши перестановку на ключових посадах, на його місце було призначено начальника фінансового відділу одного із структурних підрозділів, який займається зовнішньоекономічною діяльністю – продажем власної продукції. Треба визначити, чи є ці події об’єктом оцінювання заходів контролю підприємства?

Відповідь:

Подібну ситуацію важко віднести до подій пов’язаних з заходами контролю на підприємстві, оскільки професійна невідповідність начальника фінансового відділу відносно до покладених на нього обов’язків може спричинити суттєве викривлення фінансової звітності. Керівництво підприємства повинно вирішити проблему нестачі персоналу з необхідним рівнем знань бухгалтерського обліку, переглянути та внести зміни до кадрової політики.

Аудитор або аудиторська фірма, зі свого боку, повинні звернути увагу управлінського персоналу на дану проблему у системі внутрішнього контролю та рекомендувати шляхи виходу із даної ситуації.

19 ВАРІАНТ

Фірма надає послуги з обслуговування населення по доставці непродовольчих товарів через мережу Internet. Одночасно фірма здійснює реалізацію товарів за готівку покупцям, які відвідують особисто склади фірми. Частка продажу за готівку становить близько 50% від загального обороту фірми. Аудитор при проведенні перевірки за рік, що закінчився 31 грудня 20ХХ року, встановив, що при продажу за готівку не оприбутковується близько 35% виручки. При цьому існують фактори, які вказують на те, що керівництво фірми зацікавлено у приховуванні виручки. Який аудиторський висновок надасть аудитор керівництву фірми?