Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СИТУАЦИИ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
105.98 Кб
Скачать

Рішення:

У даній ситуації аудитор не може одержати всю необхідну інформацію й пояснення та зібрати достатньо доказів. Оскільки не можна висловити безумовно-позитивну думку і це не є достатньо суттєвим , щоб вимагати від аудитора негативного висновку або відмови від висловлення думки, тому аудитор висловлює умовно-позитивну думку.

5 ВАРІАНТ

Торговельне підприємство нараховує резерв сумнівних боргів у розмірі 3% від загальної суми дебіторської заборгованості і відображає записом:

Д-т 92 – К-т 38.

Рішення:

Відповідно до П(С)БО 10 сумнівним боргом є поточна дебіторська заборгованість, щодо якої існує невпевненість її погашення боржником. Поточна дебіторська заборгованість є фінансовим активом (крім придбаної заборгованості та заборгованості, призначеної для продажу) і включається до балансу за чистою реалізаційною вартістю. Для об’єктивного визначення чистої реалізаційної вартості дебіторської заборгованості за товари (роботи, послуги) і розраховується резерв сумнівних боргів.

Відображаеться в бухгалтерському обліку нарахування резерву сумнівних боргів таким записом: Дт 94 – Кт 38. Рахунок обліку резерву сумнівних боргів — контрактивний. Сальдо цього рахунку відображається по рядку 162 балансу.

Тобто бухгалтером було допущено помилку. Не можна відносити сумнівну заборгованість на адміністративні витрати, тобто 92 рахунок.

8 ВАРІАНТ

Підприємство у січні 2010 р. отримало аванс від покупця за продукцію, відвантажену у березні 2010 р. на суму 18000 грн., у тому числі ПДВ – 3000 грн. Бухгалтерією підприємства зроблено такі записи, грн.: Д-т 311 – К-т 361 – 18000;

Д-т 702 – К-т 641 – 3000.

Рішення: Помилка є в другому проведенні. Виходячи з умови першою подією була оплата, тому нарахування податкового зобов’язання відображається кореспонденцією рахунків: Д-т 643 – К-т 641 – 3000;

Дохід вже відобразимо по відвантаженню продукції за ціною реалізації в т. ч ПДВ:

Д-т 361 – К-т 701 – 18000;

Далі списуємо ПЗ з ПДВ і закриваємо 643 рахунок: Д-т 701 – К-т 643 – 3000.

20 ВАРІАНТ

Після завершення аудиту замовника і передачі його керівництву аудиторського висновку аудитор довідався про події, які мали місце на дату складання аудиторського висновку, а саме: продаж 70% основних засобів, що були відображені в складі необоротних активів клієнта.

Аудитор повідомив вищому управлінському персоналу замовника про те, що він дасть новий аудиторський висновок. Який аудиторський висновок надасть аудитор керівництву фірми?

Рішення

Аудитор надасть курівництву фірми умовно-позитивний висновок, тому що в цілому фінансова звітність справедливо і достовірно відображає фінансовий стан суб’єкта господарювання, але через виникнення події, яка мала місце на дату складання аудиторського висновку аудиторові необхідно буде надати пояснювальний параграф, що додається до аудиторського висновку, в якому висвітлить характер, оцінку і вплив цієї події.

16 ВАРІАНТ

Аудиторська фірма 28.03.2011 року видала безумовно-позитивний висновок замовнику за підсумками минулого року. Аудитори отримали достатні та відповідні докази щодо фінансової інформації, але була суттєва невизначеність щодо безперервності діяльності замовника, про яку аудитори не склали пояснюючого параграфа до аудиторського висновку. На підставі цього висновку замовник отримав кредит на придбання устаткування в сумі 3 млн. грн. У жовтні поточного року проти замовника аудиту порушено справу про банкрутство. Аудит достовірності ліквідаційного балансу, проведений іншим аудитором, виявив ознаки кризового фінансового стану замовника аудиту на момент отримання ним кредиту.

Треба визначити міру відповідальності аудиторської фірми, яка проводила аудит у березні 2011 року.