Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СИТУАЦИИ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
105.98 Кб
Скачать

Рішення

Аудитор надасть негативний висновок, тому що йому недостатньо доказів для висловлення умовно-позитивної думки. Крім того, відсоток приховуваної виручки досить значний, що може суттєво викривити фінансову звітність фірми.

17 ВАРІАНТ

Підприємство розірвало договір зі своїм аудитором і запросило іншу аудиторську фірму стати його аудитором. Потрібно визначити, які дії другої аудиторської фірми у даному випадку?

Рішення

Спочатку аудиторській фірмі потрібно з’ясувати чому і на якій підставі підприємство розірвало договір зі своїм аудитором. Визначити хто із сторін не виконав умов складеного договору. Дізнатися хто був ініціатором розірвання договору. Якщо підприємство відмовилось виконувати умови договору, то повинно сплатити аудиторської фірмі фактично понесені витрати, якщо відмовляється аудитор, то він повністю повинен відшкодувати збитки підприємству, включаючи реальні збитки і втрачену вигоду. Після цього друга аудиторська фірма повинна прийняти рішення, щодо укладання договору з підприємством, та чітко прописати права й обов’язки сторін, умови розірвання договору, а також строки надання послуг та порядок їх сплати.

4 ВАРІАНТ

Бухгалтерія акціонерного товариства обліковує видачу форменого одягу в експлуатацію списанням його вартості з балансового рахунку 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» з віднесенням її на рахунок 84 «Інші операційні витрати». Щомісячно списується 1/12 їх вартості на експлуатаційні витрати, тобто в дебет рахунку 84, із занесенням до валових витрат звітного періоду. Наказом керівника № 2 від 03.01.2010 р. передбачено встановлення на поточний 2010 р. метод нарахування зносу по МШП виходячи із строку їх служби (строк служби для форменого одягу становить 15 міс.).

Відповідь:

Помилка бухгалтерії акціонерного товариства, що обліковує видачу форменого одягу в експлуатацію списанням його вартості з балансового рахунку 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» з віднесенням її на рахунок 84 «Інші операційні витрати» полягає у тому, що щомісячно списується 1/12 їх вартості на експлуатаційні витрати. Згідно Наказу керівника № 2 від 03.01.2010 р. передбачено встановлення на поточний 2010 р. метод нарахування зносу по МШП виходячи із строку їх служби (строк служби для форменого одягу становить 15 міс.). Отже бухгалтерії необхідно було списувати 1/15 вартості форменого одягу на експлуатаційні витрати.

Так як термін служби форменого одягу складає 15 місяців, то його слід обліковувати на субрахунку 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи», а не на рахунку 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети». На рахунку 22 можуть обліковуватись МШП, строк служби яких становить не більше 1 року. Тобто в цьому полягає найсуттєвіша помилка бухгалтерії.

24 ВАРІАНТ

Під час перевірки робочих документів, складених в ході проведення аудиту замовника, аудитор з’ясував деякі обставини, які можуть вплинути на аудиторський висновок.

Звітний період замовника закінчується 30 листопада 20ХХ року. Прибуток замовника до оподаткування дорівнює $150 тис. 5 грудня замовник отримав лист, в якому говорилося, що клієнт, котрий станом на кінець звітного періоду був винен замовнику $30 тис., був 30 листопада оголошений банкрутом. Під час аудиторської перевірки вважалося, що такі кредитори як замовник аудиту, ніколи не отримають цей борг. Керівництво замовника відмовилося внести зміни у звіт, щоб врахувати цей збиток. Загальний борг дебіторської заборгованості у фінансовому звіті дорівнює $ 300 тис.

Потрібно: визначити вид аудиторського висновку, враховуючи те, що в усьому іншому стан справ замовника нормальний.