Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СИТУАЦИИ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
105.98 Кб
Скачать

Розв’язок

Згідно з МСА 700 «Висновок незалежного аудитора щодо повного пакету фінансових звітів загального призначення» розглядає обставини, коли аудитор може надати безумовно-позитивний висновок.

Відповідно до обставин, які склалися на підприємстві, та досліджених пакетів фінансових звітів, на мою думку, аудитором буде наданий умовно-позитивний висновок. Цей вид висновку складається у відповідності до МСА 701 «Модифікація висновку незалежного аудитора» [2].

Умовно-позитивна думка висловлюється, якщо аудитор доходить висновку, що не можна висловити безумовно-позитивну думку, але вплив будь-якої незгоди з управлінським персоналом стосовно прийнятності обраної облікової політики, методу її застосування або адекватності розкриття інформації у фінансовій звітності або обмеження обсягу роботи аудитора, коли аудитор не може одержати всю необхідну інформацію й пояснення та зібрати достатньо доказів, не є достатньо суттєвим і всеохопним.

Оскільки, фінансова звітність підприємства складена у відповідності до концептуальних основ фінансової звітності і стан справ замовника є нормальний, а виявлені суперечності в ході аудиторської перевірки не є суттєвими, то аудитор надасть висновок саме цієї форми.

9 ВАРІАНТ

На підприємстві у вересні 2010 р. була проведена інвентаризація каси і виявлена недостача готівки. Недостача була списана на касира, але він відмовився її погасити, аргументуючи це тим, що він не є матеріально відповідальною особою.

Розв’язок

Порядок ведення касових операцій у національній валюті України підприємствами (підприємцями), а також окремі питання організації банками роботи з готівкою визначено Постановою Правління Національного Банку України «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» від 15.12.2004 року № 637 (із змінами та доповненнями).

Згідно розділу 4 пункту 7 Положення «Про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» керівник підприємства в разі зарахування на роботу касира укладає з ним договір про повну матеріальну відповідальність та ознайомлює його під підпис із вимогами цього Положення.

Згідно розділу 4 пункту 8 Положення «Про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» касир відповідно до законодавства України несе повну матеріальну відповідальність за збереження всіх прийнятих ним цінностей.

Отже, якщо всі вимоги цього Положення було витримано, то касир підприємства є матеріально відповідальною особою і повинен відшкодувати нестачу кошів в касі, виявлену під час інвентаризації [1].

Результати інвентаризації повинні бути відображені в обліку (див. табл. 2.1).

Також мало місце халатне відношення керівництва підприємства до своїх обов’язків під час приймання на роботу касира, уникнення або не повне роз’яснення умов приймання на роботу касира, оскільки працівник (касир) не знає своїх обов’язків та те, що він є матеріально відповідальною особою і несе відповідальність за збереження грошових коштів в касі підприємства.

Отже, можна зробити висновок, що в ситуації, яка склалася за результатами інвентаризації каси підприємства винний я касир так і керівник підприємства.

Таблиця 2.1

Відображення в обліку результатів інвентаризації каси на підприємстві (нестача коштів)

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

1

Списана нестача грошових коштів на матеріально відповідальну особу

375

301

2

Суму нестачі (відшкодування) утримано із заробітної плати матеріально відповідальної особи

661

375

3

Або, матеріально відповідальна особа внесла суму нестачі у касу

301

375

21 ВАРІАНТ

Першого грудня 2010 р. Рада директорів підприємства прийняла рішення надати безпроцентну позику директору для купівлі путівки для поїздки у відпустку. 19 січня 2011 р. позику було повернено. Звітний період підприємства закінчується 1 січня. Рада директорів прийняла рішення: не відображати цю операцію у бухгалтерській звітності у зв’язку з тим, що позику було повернено. Потрібно: визначити вид аудиторського висновку.