Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СИТУАЦИИ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
105.98 Кб
Скачать

Рішення:

У нашому випадку, під час проведення аудиторської перевірки, аудитор не зміг виявити ознаки кризового фінансового становища підприємства. За ризик невиявлення помилок аудитор несе повну відповідальність тому, що цей вид аудиторського ризику є наслідком виконаної аудитором роботи.

Згідно з Законом України «Про аудиторську діяльність» аудитор несе повну майнову та цивільно-правову відповідальність за неналежне виконання своїх зобов’язань відповідно до умов заключеного договору та вимог чинного законодавства [1].

Також, можна сказати, що, коли проводилася аудиторська перевірка у березні 2011 року, аудитори не мали права давати безумовно–позитивний висновок, оскільки була суттєва невизначеність щодо безперервності діяльності підприємства. Аудиторська фірма мала висловити умовно–позитивну чи негативну думку, із зазначенням у пояснювальному параграфі інформації, щодо недотримання усіх принципів складання фінансової звітності, а саме принципу безперервності.

14 ВАРІАНТ

Аудиторська фірма передала замовнику результати виконаної роботи (аудиторський висновок та інші підсумкові документи, складені відповідно до умов договору) із запізненням на три робочі дні. Крім того, через тиждень результати проведеного аналізу показників фінансової звітності були відкликані аудиторською фірмою, мотивуючи тим, що його проводив асистент аудитора, який не має достатнього досвіду і він припустив помилки. Директор аудиторської фірми вибачився перед клієнтом. Незважаючи на це, керівництво підприємства звернулося зі скаргою в АПУ на цю аудиторську фірму. Треба визначити, хто несе відповідальність за якість і термін виконання аудиторських послуг згідно з чинним законодавством?

Рішення:

Відповідальність за якість і термін виконання аудиторських послуг несе аудиторська фірма. Аудиторська фірма порушила умови виконання договору затримавши строки надання висновку та підсумкових документів. У договорі має бути зазначена відповідальність осіб за порушення умов його виконання. Аудиторська фірма не повинна була дозволяти асистенту який не має певного досвіду виконувати перевірку без контролю та наставлення досвідченого аудитора. Підприємство-замовник має право пред’явити претензію до аудиторської фірми з вимого сплатити збитки, особливо якщо підприємство понесло фінансові втрати через некомпетентний та помилковий висновок. Крім того, відповідальність за порушення або неналежне виконання умов договору передбачено Цивільним кодексом України ( ст. 906 «Відповідальність виконавця за порушення договору про надання послуг»). У разі, якщо претензія не буде виконана, підприємство-замовник має право звернутись до суду для стягнення збитків. АПУ, в свою чергу, повинна відреагувати на скаргу та застосувати до аудиторськох фірми стягнення або позбавити права здійснювати свою діяльність (якщо порушення суттєві).

13 ВАРІАНТ

Підприємець подорожує курортами Криму разом з аудитором, подорож якого підприємець оплатив. Під час відпочинку підприємець шукає можливість дольової участі в різних підприємствах. При цьому аудитор повинен його консультувати з питань капіталовкладень, а також провести перевірку річної звітності акціонерного товариства, акціонером якого є підприємець.

Треба визначити невідповідність нормативним актам.