Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
292.35 Кб
Скачать
  1. Європейський банк реконструкції та розвитку. Європейський інвестиційний банк. Регіональні банки реконструкції та розвитку.

Європейський банк реконструкції і розвитку (далі - ЄБРР або Банк) був створений у 1991 році з метою сприяння країнам Центральної і Східної Європи та Співдружності Незалежних Держав (СНД) у становленні ринкової економіки після краху адміністративно-командної системи Банк надає пряме фінансування для діяльності приватного сектору, структурної перебудови і приватизації, а також фінансування інфраструктури, що підгримує таку діяльність. Його капіталовкладення допомагають також будівництву і зміцненню організаційних структур. Основними формами фінансування ЄБРР є кредити, вкладення в акціонерні капітали (акції) і гарантії.

ЄБРР фінансує проекти як у приватному, так і в державному секторах, надаючи пряме фінансування кредитним організаціям, а також підприємствам інфраструктури, промисловості та торгівлі. За допомогою його капіталовкладень також ведеться підготовка кваліфікованих кадрів, підвищується ефективність функціонування ринків і зміцнюється їхня організаційна база.

Функції

ЄБРР надає підтримку країнам-членам у проведенні структурних і галузевих реформ, включаючи демонополізацію і приватизацію з метою повної інтеграції їх економік у світову економіку шляхом сприяння:

• організації, модернізації і розширенню виробничої, конкурентоспроможної й приватнопідприємницької діяльності, перш за все - малих та середніх підприємств;

• мобілізації національного й іноземного капіталу, а також ефективному управлінню ними;

• інвестиціям у виробництво з метою створення конкурентного середовища і підвищення її ефективності, якості життя та поліпшення продуктивності праці;

• наданню технічної допомоги в підготовці, фінансуванні та реалізації проектів;

• стимулюванню і заохоченню розвитку ринків капіталу;

• реалізації великих і економічно обґрунтованих проектів, таких, що включають більше ніж одну країну-реціпієнта;

• екологічно стійкому розвитку.

Європейський інвестиційний банк - державне фінансово-кредитна установа Європейського союзу для фінансування розвитку відсталих європейських регіонів у формі довготермінових кредитів. Створено в 1958 з метою надання кредитів для спорудження та реконструкції об'єктів, які становлять інтерес для країн ЄС. Статутний капітал формується з внесків країн-учасниць. ЄІБ є юридичною особою. Його членами є держави - члени Співтовариства. Завдання ЄІБ полягає в сприянні "постійного і збалансованого розвитку спільного ринку в інтересах Співтовариства". Для досягнення цієї мети він використовує як ресурси ринку капіталів, до яких має доступ, так і власні ресурси. Банк надає кредити і гарантії для реалізації таких проектів:

  • з розвитку слаборозвинених регіонів;

  • спрямованих на модернізацію або перетворення підприємств або на розвиток нових видів діяльності, які сприяли прогресу в створенні спільного ринку;

  • які становлять спільний інтерес для кількох держав-членів, які за своїм обсягом або природою не можуть бути повністю фінансово окремими державами-членами.

Місцезнаходження Європейського інвестиційного банку - Європейський квартал Люксембурга.

Чільне місце в новій інституційній структурі валютно-кредитних відносин посіли Міжамериканський (МаБР), Азійський (АзБР) та Африканський (АфБР) банки розвитку.

Утворено в 1959 р. Місцезнаходження — Вашингтон. До нього входять 26 латиноамериканських держав, США, Канада, Японія й 14 країн Західної Європи та ще деякі азіатські країни; кількість акціоне-рів МаБР дорівнює 47.

Основною метою МаБР є фінансування проектів технічного й економічного характеру в країнах, що розвиваються, цього регіону. Для цього банк надає кредити і гарантії.

Ресурси банку складаються із внесків країн-членів і запозичених коштів. Сплачена частка уставного капіталу складає 10%. Капітал банку поділяється на ординарні кошти, позарегіональні кошти і спе-ціальні фонди.

Ординарний капітал утворюють країни регіону; він становить майже половину загальних коштів. Позарегіональні кошти утворю-ються за рахунок країн, що не належать до цього регіону. Банк має також численні фонди, найважливіший з яких — Фонд для спеціаль-них операцій.

Відповідно з квотами, в уставному капіталі Банку розподіляєть-ся кількість голосів. Кожна країна має 135 базисних голосів плюс 1 голос на кожну акцію своєї частки в капіталі банку. Понад третину голосів належить США.

АЗІЙСЬКИЙ БАНК РОЗВИТКУ (АзБР) — Asian Development Bank (ADB) — регіональний фінансовий інститут довготермінового кредитування проектів розвитку країн Азії. Угоду про заснування АзБР було підписано представниками 27 країн на конференції, яка відбувалась у грудні 1965 p. у Манілі (набула чинності в серпні 1966 p.). Із 1967 р. АзБР розпочав свою кредитну діяльність. Банк є регіональним інститутом довготермінового кредитування проектів розвитку. У ньому співпрацюють 55 держав, серед яких країни Азії, а також СІНА, Канада та західноєвропейські країни (членство не обмежене регіоном). Банк здійснює капіталовкладення тільки в слаборозвинених країнах регіону. Кредити АзБР виділяються переважно з двох фондів: звичайного та спеціального.

Африканський банк розвитку (АБР), перша міжнародна фінансова організація незалежних країн Африки. Місцеперебування — Абіджан (Берег слонового кості). Ідея створення АБР висунута в 1960 Угода про створення АБР офіційно набрала чинності 10 вересня 1964. Діяльність АБР покликана сприяти індустріалізації країн Африки і ослабінню їх залежності від кон'юнктури на світовому капіталістичному ринку, де вони виступають як постачальники мінерального і з.-х.(сільськогосподарський) сировини. Найвищий орган АБР — Рада керівників, що обирає президента, віце-президента і Адміністративну раду АБР. Всі фінансові операції здійснюються під наглядом Адміністративної ради. Службовці АБР — африканці. Іноземці можуть притягуватися як експерти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]