Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Застой, ПЕребуд.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
74.24 Кб
Скачать

10. Розпад срср.

З 23 серпня по 1 вересня 1991 р. проголосили свою незалежність Естонія, Латвія, Україна, Молдавія, Азербайджан, Узбекистан, Киргизія.

( вересня 1991 р. на засіданні Держради, що складалася з вищих посадових осіб республік, була офіційно визнана незалежність прибалтійських держав – Латвії, Литви, Естонії. Союз скоротився до 12 республік.

Особлива роль України. У цій ситуації особлива роль належала Україні.

1 грудня 1991 р. в Україні відбувся референдум, на якому громадяни майже одностайно (91% голосуючих) висловилися за незалежність республіки. Обраний Президентом України Л.Кравчук витлумачив результати референдуму як мандат на неприєднання України до нового Союзного договору. А без України Союз був неможливий.

8 грудня 1991 р. у білоруській урядовій резиденції «Віскулі», що в Біловезькій Пущі (біля Бреста), зібралися керівники трьох республік – Білорусі, Росії, й України – С.Шушкевич, Б.Єльцин, Л.Кравчук. Узгоджений на засіданні Держради варіант Союзного договору Єльцин запропонував першим підписати українському президенту. За власним зізнанням Л.Кравчука, «доля договору повністю залежала від України». І він заявив категоричне «ні» Союзному договору.

Керівники Росії, України і Білорусі заявили про те, що «Союз РСР як суб’єкт міжнародного права і геополітична реальність припиняє своє існування». Потім Б.Єльцин телефонував президентові США Бушу (старшому), а С.Шушкевич – президенту Горбачову, що Радянського Союзу більше не існує, третій етап політичної реформи завершився розпадом СРСР.

На цій же зустрічі постало питання про підписання нового документа. Так народилася «Угода про створення Співдружності Незалежних Держав» (СНД), підписана керівниками Росії, України, Білорусі.

21 грудня 1991 р. в м. Алмати відбулося підписання Декларації 11 держав на підтримку Біловезької угоди. Виняток становили республіки Прибалтики і Грузія, яка приєдналася до СНД в 1993 р.

25 грудня 1991 р. М. Горбачов заявив про свою відставку з посади Президента СРСР.

Того ж вечора у Москві над Кремлем було спущено червоний прапор із Державним гербом СРСР, а на його місце піднявся російський триколірний прапор. Цей акт зміни державних символів поставив останню крапку в драматичній долі величезної країни, що називалася Радянським Союзом. На мітинги і демонстрацій в його захист тоді практично ніхто не вийшов.

6