Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бо у бу друковані лекції.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
229.89 Кб
Скачать

24.Суть розрах та причини їх виникнення

Готівкова форма розрахунків застосовується переважно для розрахунків з фіз особами, але й юрид особи мають право розраховуватися між собою за матер цінності готівкою, отриманою з власних рахунків у межах наявних коштів. Готівкові розрахунки: ·розрах із ЗП; ·розрах із стипендіатами; ·розрахунки із депонентами; ·розрахунки з підзвітними особами; · розрахунки за спеціальними видами платежів; · розрах за відшкодування завданих збитків. Безготівкові розрахунки: · розрахунки за податками і платежами; · розрахунки з покупцями і замовниками; · розрахунки в порядку планових платежів; ·розрахунки з іншими дебіторами і кредиторами. У БУ надається перевага безготівковим розрахункам.Для обліку коштів, розрах та ін. активів застос рах 3 класу: 30,31,32,33,34,35,36.

Облік операцій з коштами, розрах та ін. активами установи здійснюється у грош од Укр.

25.Завдання з обліку розрах

Завданнями обліку розрах є:

1)заб-ння правильності відображення зобов за розрах

2)реєстрація в органах Держ казначейства всіх зобов (минулого і поточного бюдж періодів) розпорядниками бюдж коштів незалежно від планових призначень

3)суворе дотримання строків погашення усіх видів заборг, зниження рівня заборг бюдж зобов мин періодів і недопущення її виникнення за зобв поточного періоду

4)своєчасне внесення змін до зареєстрованих в органах Держ казначейства зобо у зв’язку зі зміною умов договору (складання додаткових умов, розірвання договору)

5)дотримання законності розрах

6)контроль за правильним і своєчасним отриманням та оприбуткуванням оплачених матер цінностей.

26.Облік розрах з дебіторами бу

Дебіт заборг – це фін актив установи, що виникає між двома юрид особами серед яких одна, що є власником активу, після настання відповідних умов угоди має право на отримання платежів товарів, робіт та послуг.

Розрах з юрид та фіз. Особами здійснюються у безгот формі (крім розрах з підзвіт особами).

Осн видами дебіт заборг в БУ є: заборг підзвітних осіб, заборг, що виникає в порядку план платежів, заборг за відшкодування завд збитків, заборг ін. дебіторів, заборг покупців і замовників.

27.Облік розрах з підзвітними особами

Умови видачі коштів під звіт та порядок здачі підзвітними особами авансових звітів визначені Положенням проведення кас операцій в нац. валюті Укр затв Постанвовою НБУ від 15.12.04р №637.

Облік ведеться на рах 362.

Осн гросп проведення:

1)видача коштів під звіт: Дт362-Кт301, Дт362-Кт302

2)видача коштів під звіт на картку: Дт362-Кт321.323,324,326

3)витрати за авансовим звітом віднесено на факт видатки установи:

-за рах коштів ЗФ: Дт801,802-Кт362

-за рах коштів СФ: Дт811,812,813-Кт362

4)повернення невитраченого авансу в касу: Дт301,302-Кт362

Аналіт облік розрах з підзвітними особами ведеться в МО №8 «Накопичувальна відомість розрахунків з підзвітними особами».

28.Облік розрах з відшкодуванням завданих збитків

До розрах з дебіторами належать розрах із завданими збитками, тобто розрах за заподіяними збитками установі у вигляді нестач і крадіжок грош коштів, матер цінностей, втрат від псування матер цінностей, а також суми згідно з чинним законодавством Укр, суми отримані з посадових осіб винних у порушенні витрачанні коштів на службові відрядження та утримання суми.

Облік розрах з відшкодування завданих збитків ведеться на рах 363.

Осн госп проведення:

1)віднесено суму нестачі на винну особу: Дт363-Кт711

2)у разі якщо винна особа відшкодовує в касу: Дт301-Кт363

3)безпосередньо на рах: Дт323-Кт363

Розрах з відшкодування завданих збитків відображається в МО форми 274.

При встановленні втрат і нестач визначена в акті перевірки або за результатами інв.-ції відповідні матеріали протягом 5 днів після виявлення нестач підлягають передачі до слідчих органів.