Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dityache_vikhovannya_vidpovidi.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
122.37 Кб
Скачать
  1. Підготовчі групи творчих колективів різного рівня (професійні колективи, учбові заклади, комерційні проекти шоу-бізнесу).

Творча підготовка підростаючих кадрів – незмінна опіка всіх професійних колективів, і не тільки. На сьогодні, існує велика кількість комерційних колективів, що утримують підготовчі дитячі групи для подальшого розвитку своєї діяльності. Особливо слід відзначити існування розвиненої системи підготовки кадрів при відомих юнацьких колективах Центрів Творчості Дітей та Юнацтва, на базі яких можуть існувати кілька вікових груп.

Підготовчі групи професійних колективів існують за рахунок бюджетних коштів, що виділяються державою на творчу діяльність. Окрім спеціальної підготовки у певному напрямку (фольклор, хор, хореографія, кобзарське мистецтво тощо), підготовчі групи здійснюють загально-музичну освітню програму та розвиток індивідуальних здібностей дітей через систему індивідуальних занять.

Розгалужена система підготовки кадрів існує, також, і при учбових закладах різного рівня. Її функціонування здійснюється на основі навчального плану, затвердженого Міністерством освіти або Міністерством культури, що входить до системи педагогічної практики студентів всіх спеціальностей даного учбового закладу. Роботу відділу педпрактики сплановано таким чином, щоб охопити весь цикл необхідних дисциплін. На цій основі організовано творчі колективи (хор, оркестр, ансамбль тощо) та групи індивідуальних занять з вокалу, гри на інструментах. В обов,язковому порядку всі учні шкіл педпрактики проходять підготовку з курсу музично-теоретичних дисциплін (музична грамота, сольфеджіо тощо).

Заняття в студіях при учбових закладах (школах педпрактики) здійснюються безкоштовно.

Комерційні проекти можуть засновуватися на рівні організації суб,єктів права, що відповідно до нового законодавства, можуть займатися комерційною діяльністю у галузі культури. Утворення таких колективів відбувається за рахунок приватних коштів, що мають повертатися в результаті творчої діяльності. В галузі музичного мистецтва такі проекти можуть охоплювати лише популярні жанри, такі, наприклад, як естрадні вокальні конкурси, що мають свої центри підготовки. Подібними до них є загальнонаціональні телевізійні мега-шоу, що охоплюють великі масиви територій по відбору учасників і мають відповідні підготовчі центри, які спеціалізуються за певними напрямками.

  1. Спеціальні методичні розробки к. Орфа, б. Бартока, з. Кодаї, д. Кабалевського.

Підвищеним інтересом до творчих розробок видатних композиторів XXст. характеризується й наш час, тому що в них закладено відвічні принципи в роботі з дітьми: апеляція до психологічної зацікавленості дітей у процесі творчої самореалізації, доступність і зрозумілість напрямків діяльності, зв,язок з фольклорними витоками народного мистецтва.

Видатний німецький композитор Карл Орф (1895 – 1982) Створив оригінальну систему музичного виховання дітей на основі пріоритетного виховання у дітей відчуття ритму, яку виклав у своїй праці «Музика для дітей» (1950 – 1954). Його система підвела підсумки напрацювань багатьох років у напрямку вивчення народного мистецтва пісні і танцю, етнографії та народного театру. Основна ідея К. Орфа – ритмічні імпровізації дітей у спеціальних інструментальних групах, що складаються з найпростіших ігрових інструментів: дитячих іграшкових барабанів, металофонів та ін.

Угорський композитор, фольклорист, піаніст і педагог Бела Барток (1881 – 1945) та композитор, музикознавець-фольклорист, педагог, музично-громадський діяч Золтан Кодаї (1882 – 1967) в своїх методичних розробках для дітей звертаються до венгерського музичного фольклору, традицій кварто-пентатонічної основи угорської селянської пісні, збагативши її новими засобами виразності. Підтримуючи зв,язок з ритмічною основою народного танцю вербункош, композитори розробили комплекс музично-ритмічних вправ, що призвані були розвивати у дітей розуміння сутності конструктивних засобів виразності, формувати мислення дітей у цьому напрямку.

Дмитро Кабалевський (1904 – 1987), російський композитор, педагог, громадський діяч вніс цінний вклад у розвиток системи дитячого музичного виховання. Його основною ідеєю було втілення на державному рівні музично-освітньої програми, за якою вивчення основ музичного мистецтва введено в загальноосвітніх школах. Так, існуючу за радянських часів у школах навчальну дисципліну «Співи» було замінено на «Музика», яка знайомила учнів з основними музичними жанрами. В основі концепції Д. Кабалевського лежить поняття «Про трьох китів у музиці: марш,пісню, танець».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]