Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по курсаку ОПД.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
476.67 Кб
Скачать

2.Правила оформлення технічного завдання

Технічне завдання повинне бути складено у відповідності до ГОСТ 19.201-78 і включати наступні розділи (кількість розділів зменшено відповідно ГОСТ):

  1. Вступ

У вступі необхідно коротко обґрунтувати актуальність розробки. У вступі також наводиться назва продукту та дається коротка характеристика застосування програми.

  1. Призначення розробки.

У даному розділі вказується для чого призначена дана розробка (більш детально, ніж у вступі).

  1. Вимоги до результату.

Вимоги до програмного продукту поділяються на групи і вказуються у відповідних розділах:

  • 3.1. Вимоги до функціональних характеристик (вимоги до виконуваних програмою функції, характеристики та форма вхідних та вихідних даних).

  • 3.2. Вимоги до надійності (контроль вхідної та вихідної інформації, створення резервних копій проміжних результатів і т. п.).

  • 3.3. Вимоги до змісту та параметрів технічних засобів (необхідні параметри ЕОМ: тип процесору, обсяг оперативної пам’яті, наявність зовнішніх пристроїв, наприклад, миші).

  • 3.4. Вимоги до інформаційної та програмної сумісності (при необхідності у цьому підрозділі вказуються методи вирішення, мови та середовища програмування, що були використані, операційна система та інші системні та користувацькі програмні додатки).

  1. Вимоги до програмної документації.

У даному розділі вказується необхідність наявності інструкції користувача.

Технічне завдання оформляється у відповідності зі зразком, наведеним у додатку 2.

Технічне завдання на розробку програмного продукту повинно мати докладний опис вихідних характеристик і отриманих результатів у підрозділі «Вимоги до функціональних характеристик».

Технічне завдання затверджується (підписується) керівником курсового проектування.

3.Зміст розрахунково-пояснювальної записки

Розрахунково-пояснювальна записка повинна містити обґрунтування вибору основних проектних рішень, прийнятих студентом на кожному етапі розробки. Рішення повинні прийматися виходячи з особливостей проектованого продукту та специфіки області його використання. Не повинно бути обґрунтувань типу «зручніше», «доцільніше» и т.п. Необхідно пояснити, чому зручніше, чому доцільніше використовувати ті чи інші методи та засоби. За можливості, необхідно чітко формулювати підстави для прийняття того або іншого рішення.

Розрахунково-пояснювальна записка повинна містити наступні структурні елементи:

  • Титульний лист.

  • Картка-завдання.

  • Зміст.

  • Вступ.

  • Основна частина.

  • Аналіз завдання та вибір технології і середовища розробки.

  • Визначення структури програмного продукту.

  • Розробка користувацького інтерфейсу.

  • Опис реалізації програмного продукт.

  • Підготовка тестових даних.

  • Висновок.

  • Список літератури.

  • Додатки.

1. Титульний лист. Титульний лист роботи містить назву вищого учбового закладу, факультету та кафедри, на якій виконана робота: прізвище, ім’я та по-батькові автора; назву роботи; дисципліну; спеціальність; курс і група; кваліфікаційний рівень. Далі вказуються науковий ступінь, наукове звання, прізвище та ініціали наукового керівника, а також науковий ступінь, наукове звання, прізвище та ініціали консультанта; місто та рік виконання.

Приклад оформлення титульного листа курсової роботи наведено у додатку 2. На титульному листі курсової роботи, представленої до захисту, повинен бути підпис автора; оцінка за роботу та підпис наукового керівника. Оцінка та підписи проставляються рукописним способом, підпис обов’язково повинен супроводжуватись датою, яка також проставляється рукописним способом. На титульному листі дипломної роботи обов’язковий напис: «До захисту допущено». Допуск до захисту підписує завідуючий кафедрою, вказується його посада, вчений ступінь, вчене звання, прізвище та ініціали.

2. Карка–завдання див. додаток 4.

3. Зміст. Зміст наводиться на початку роботи. У змісті вказуються назви та номера початкових сторінок всіх структурних елементів, розділів, підрозділів і пунктів. Глави, підрозділи, пункти та підпункти слід нумерувати арабськими цифрами. Глави роботи повинні мати порядкову нумерацію у межах викладення суті роботи та позначатися арабськими цифрами.

Підрозділи повинні мати порядкову нумерацію у межах кожної глави. Номер підрозділу складається із номера глави та порядкового номера підрозділу, розділених крапкою. Після номера підрозділу не ставлять крапку.

4. Вступ. Вступ розкриває сутність та стан розв’язуваної задачі, її значення, обґрунтування та вихідні дані для розробки теми. Обґрунтовується актуальність роботи. Формуються ціль роботи та задачі, які необхідно розв’язати для досягнення поставленої мети.